φακες
Οι φακές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα, αλλά πολλοί από εμάς παλεύουμε να πετύχουμε τη σωστή υφή και να απολαύσουμε μια πηχτή, χυλωμένη σούπα

Στην πραγματικότητα, το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε συνήθως στις φακές είναι η έλλειψη προετοιμασίας και η λάθος προσέγγιση στη μαγειρική τους. Αν, λοιπόν, οι φακές σας δεν βγαίνουν πηχτές όπως θα θέλατε, ιδού οι λόγοι.

Γιατί οι φακές δεν βγαίνουν πηχτές

Προσθήκη αλατιού από την αρχή

Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η προσθήκη αλατιού κατά την αρχή του μαγειρέματος. Όταν το αλάτι μπλέκεται με το νερό από την αρχή, μπορεί να σκληρύνει τις φακές και να αποτρέψει το σωστό βράσιμο τους. Το καλύτερο είναι να προσθέσετε αλάτι μετά το βράσιμο ή κοντά στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό επιτρέπει στις φακές να μαλακώσουν και να απελευθερώσουν τα άμυλα τους, που είναι υπεύθυνα για τη χυλωμένη υφή.

Δεν χρησιμοποιούμε αρκετό νερό

Οι φακές χρειάζονται αρκετό νερό για να βράσουν σωστά και να απελευθερώσουν τα άμυλά τους. Αν δεν χρησιμοποιήσετε αρκετό νερό, οι φακές θα στεγνώσουν, θα παραμείνουν σφιχτές και δεν θα σχηματίσουν το επιθυμητό πηχτό ζωμό. Ειδικά αν μαγειρεύετε φακές για σούπα ή μαγειρεμένα φαγητά, το νερό πρέπει να καλύπτει πλήρως τις φακές και να υπάρχει ένα επιπλέον απόθεμα ώστε να μην απορροφηθεί όλο το υγρό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Δεν αφήνουμε τις φακές να μουλιάσουν

Πολλοί ξεχνούν τη διαδικασία μουλιάσματος των φακών ή θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητο. Αν και οι φακές δεν απαιτούν τόσο μεγάλο μουλιασμό όπως άλλα όσπρια, το μουλιασμένο στάδιο βοηθάει να μαλακώσουν πιο γρήγορα και να απελευθερώσουν τα άμυλά τους, δίνοντας μια πιο χυλωμένη υφή. Μάλιστα, αν τις μουλιάσετε για 1-2 ώρες, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για να μαγειρευτούν και η υφή τους θα είναι πιο σωστή.

Υψηλή θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι η μαγειρική με πολύ υψηλή θερμοκρασία από την αρχή. Αν η θερμοκρασία είναι πολύ ψηλή, οι φακές μπορεί να βράσουν πιο γρήγορα, αλλά συχνά αυτό θα τις κάνει να παραμείνουν σφιχτές και να μην εκχυλίσουν τα άμυλα που χρειάζεστε για μια πιο χυλωμένη σούπα. Είναι καλύτερο να μαγειρεύετε τις φακές σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, έτσι ώστε να βράζουν αργά και να απελευθερώνουν τα άμυλά τους.

Αφήνουμε το καπάκι ανοικτό

Αν μαγειρεύετε φακές σε κατσαρόλα και αφήσετε το καπάκι ανοικτό ή το αφαιρείτε συχνά, τότε η υγρασία θα εξατμιστεί και οι φακές δεν θα απελευθερώσουν τα άμυλά τους στο νερό. Για να διατηρήσετε τη σωστή υφή και να έχετε μια πηχτή σούπα, είναι καλύτερο να κλείνετε το καπάκι και να αφήνετε τις φακές να βράζουν σιγά-σιγά.

Χρησιμοποιούμε φρέσκιες φακές για σούπα

Οι φρέσκες φακές μπορεί να είναι πιο γρήγορες στο μαγείρεμα, αλλά συχνά δεν δίνουν την ίδια πηχτή υφή που προσφέρουν οι πιο παλιές, πιο στεγνές φακές. Αν θέλετε να πετύχετε μια χυλωμένη και πηχτή σούπα, προτιμήστε φακές που είναι λίγο παλιές ή που έχουν περάσει λίγους μήνες από την καλλιέργεια τους, καθώς αυτές συνήθως απελευθερώνουν περισσότερα άμυλα.

Συμβουλή για την τέλεια πηχτή σούπα με φακές

Για μια τέλεια, χυλωμένη σούπα, μαγειρέψτε τις φακές σε νερό που καλύπτει πλήρως τα όσπρια και προσθέστε τα αρωματικά συστατικά (όπως κρεμμύδι, σκόρδο, δάφνη) σταδιακά. Όταν οι φακές είναι έτοιμες, μπορείτε να τις πατήσετε λίγο με το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να βοηθήσετε την απελευθέρωση των αμύλων και να επιτύχετε πιο πηχτή υφή.

Πηγή: Bovary

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χριστούγεννα
Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Από τα μεξικάνικα «Las Posadas», στα ιαπωνικά… KFC και το νορβηγικό grøt
Άλλοι τα γιορτάζουν επί 130 ημέρες, άλλοι νηστεύοντας και άλλοι… σερφάροντας στη θάλασσα. Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα από Φιλιππίνες μέχρι Μεξικό;...
Πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Από τα μεξικάνικα «Las Posadas», στα ιαπωνικά… KFC και το νορβηγικό grøt