Η καραγενάνη, επίσης γνωστή ως Ε 407, είναι ένα φυσικό πολυσακχαρίτη που παράγεται από κόκκινα φύκια και χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων για να δώσει πυκνότητα και να λειτουργήσει ως συντηρητικό και σταθεροποιητικό. Εντοπίζεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές όπως γαλακτοκομικά προϊόντα, επεξεργασμένα κρέατα, γλυκίσματα, μαρμελάδες, σάλτσες και σε εναλλακτικά γάλατα, όπως το γάλα σόγιας. Παρά την ευρεία χρήση της, η καραγενάνη έχει ενοχοποιηθεί για πιθανά προβλήματα υγείας, όπως φλεγμονές στο έντερο, έλκη και αυξημένα επίπεδα σακχάρου, τουλάχιστον σε πειραματόζωα.
Κλινικές μελέτες και επιπτώσεις στην υγεία
Μια κλινική μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση καραγενάνης σε ποσότητες διπλάσιες ή τριπλάσιες από τη συνήθη πρόσληψη στις ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσει αύξηση της διαπερατότητας του λεπτού εντέρου. Αυτό σχετίστηκε με φλεγμονή, υποδεικνύοντας ότι η καραγενάνη μπορεί να διαταράξει τον εντερικό φραγμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η κατανάλωση καραγενάνης μπορεί να μειώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης στο ήπαρ, προκαλώντας αυξημένους δείκτες φλεγμονής και σημάδια φλεγμονής στον εγκέφαλο, ιδιαίτερα σε υπέρβαρα άτομα.
Ανησυχίες και επόμενα βήματα
Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι τα άτομα με υπερβολικό βάρος ή μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο επιρρεπή στις αρνητικές επιπτώσεις της καραγενάνης. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση καραγενάνης και να αναπτυχθούν ασφαλέστερες διατροφικές συστάσεις για τον πληθυσμό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τι σημαίνει η λέξη «προκρυσματικός»
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 31/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση