Thumbnail
«Υπό άριστες συνθήκες το βακτήριο E.coli μπορεί να διπλασιάζεται σε ένα φαγητό εκτός ψυγείου ανά 20 λεπτά, έπειτα από αυτό το δίωρο. Έτσι, αν δεν καταψυχθεί άμεσα για να σταματήσει την ανάπτυξή του, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του φαγητού».

Τα φαγητά που περισσεύουν και φυλάμε στο ψυγείο μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν διατηρούνται όλα τα φαγητά στο ψυγείο το ίδιο καλά και σε ίδιο χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και ποιος είναι καλύτερος τρόπος να τα αποθηκεύουμε;

Πώς πρέπει να καταψύχονται τα τρόφιμα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, τόσο το μαγειρεμένο όσο και το έτοιμο φαγητό που θέλουμε να κρατήσουμε για μια άλλη μέρα θα πρέπει να καταψύχονται μέσα στις δύο πρώτες ώρες του μαγειρέματος. Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει στη «ζώνη κινδύνου» ως προς την θερμότητα έπειτα από αυτές τις δύο ώρες, άρα τότε αρχίζουν να αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια χημείας τροφίμων Margarethe Cooper, από το Πανεπιστήμιο της Arizona, «υπό άριστες συνθήκες το βακτήριο E.coli μπορεί να διπλασιάζεται σε ένα φαγητό εκτός ψυγείου ανά 20 λεπτά, έπειτα από αυτό το δίωρο. Έτσι, αν δεν καταψυχθεί άμεσα για να σταματήσει την ανάπτυξή του, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του φαγητού».

Η ειδικός τονίζει, βέβαια, ότι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, το φαγητό θα πρέπει να καταψύχεται ακόμα νωρίτερα, ενδεχομένως και στη μία ώρα.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα

«Αν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο σύντομα, η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει στο ψυγείο, σε ένα δοχείο ιδανικά από γυαλί που να κλείνει αεροστεγώς». Αυτό τουλάχιστον προτείνει η  Nicole Richard, ερευνήτρια και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Πανεπιστημίου Rhode Island, η οποία συνιστά και το να τυλίγουμε τα τρόφιμα σφιχτά με ειδική μεμβράνη . Αυτές οι τεχνικές τα προφυλάσσουν από βακτήρια και περιορίζουν την διάχυση οσμών μέσα στο ψυγείο.

Τυπικά, τα φαγητά που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες, ειδικά αν βρίσκονται σε σωστό δοχείο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, έπειτα αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν διακριτά από την εικόνα ή τη γεύση του φαγητού.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα: Τα ψαρικά δεν θα πρέπει να διατηρούνται για πάνω από τρεις μέρες. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, αλλά και το καλαμάρι, θέλουν περισσότερη προσοχή. Αντίθετα, τα μαγειρεμένα τρόφιμα όπως το χοιρινό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Γενικά, τα επεξεργασμένα κρέατα που έχουν συντηρητικά έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ας δούμε μερικά μαγειρεμένα τρόφιμα

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 ημέρες

Πίτσα: 3-4 μέρες

Κιμάς: 1-2 ημέρες

Μπιφτέκια: 1-2 ημέρες

Γαλοπούλα: 1-2 ημέρες

Μπέικον: 1 εβδομάδα

Ρύζι: 3-4 ημέρες

Ζυμαρικά: 3-4 ημέρες

Βρασμένα αβγά: 1 εβδομάδα

Πουρές πατάτας: 3-4 ημέρες

Σούπα: 3-4 ημέρες

Αν πιστεύετε, ότι δεν θα προλάβετε να καταναλώσετε τα παραπάνω τρόφιμα εντός των ημερών αυτών, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να παραμείνουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (αν και είναι πιθανό να «χάνουν» σε γεύση όσο περνά ο καιρός).

Καλό είναι να κολλάτε μία ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο του φαγητού για να γνωρίζετε πόσο καιρό έχει μείνει εκεί. Έχετε στο μυαλό σας, πάντως, ότι η κατάψυξη μπορεί να χαλάσει την ποιότητα ενός τροφίμου, αλλά δεν θα σας βάλει σε κίνδυνο αναφορικά με την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Οι 4 αυτές τροφές δεν πρέπει να μένουν περισσότερες από μία μέρα στο ψυγείο

Ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα στην ανάπτυξη βακτηρίων και πρέπει να καταναλώνονται πολύ νωρίτερα. Ποια είναι αυτά;

Ωμό κοτόπουλο

Αν αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε δύο 24ωρα στο ψυγείο, είναι πιθανό να μυρίζει ήδη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη σαλμονέλας, διότι έχει λιγότερο πυκνό κρέας απ’ ό,τι λ.χ. το μοσχάρι. Έτσι το βακτήριο εισδύει εύκολα στο εσωτερικό του.

Να μαγειρεύετε πολύ καλά το ωμό κοτόπουλο πριν συμπληρώσει δύο ημέρες στο ψυγείο (ιδανικά, την πρώτη μέρα). Και μετά το μαγείρεμα, να το καταναλώνετε εντός το πολύ τεσσάρων ημερών.

Μαγειρεμένο ρύζι

Αν και ωμό αντέχει επί μήνες στην τροφοθήκη, όταν μαγειρευτεί είναι ασφαλές για ελάχιστες μέρες. Είναι επιρρεπές στην μόλυνση από ένα βακτήριο που λέγεται βάκιλλος ο κηρόχρους. Αυτό υπάρχει ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα το ρύζι, όσπρια, χορταρικά κ.λπ.

«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια του βακίλλου αυτού. Με την πάροδο των ημερών αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί η Dr. Brigman. «Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο τρόφιμο που περιέχει τα σπόρια, παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό χώρο».

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον βάκιλλο αυτό. Επομένως, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας ή έστω πριν κλείσουν οι δύο.

Καθαρισμένα σφιχτά αυγά

Το τσόφλι των αυγών δρα ως προστατευτική στοιβάδα που απομακρύνει τα βακτήρια, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Όταν η στοιβάδα αυτή αφαιρεθεί, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα στους πόρους του αυγού και το μολύνουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του καθαρισμένου αυγού με λιστέρια – ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νεογνά και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Η USDA συνιστά να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος. Ποτέ μην αφήνετε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό εκτός ψυγείου για περισσότερη ώρα.

Να αποφεύγετε να τα καθαρίσετε, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως. Τα βρασμένα σφιχτά αυγά με το τσόφλι είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, εφ’ όσον παραμένουν εντός ψυγείου.

Ωμός κιμάς

Ο κιμάς αντέχει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Αιτία γι’ αυτό είναι το υψηλό επίπεδο υγρασίας, το οποίο τον καθιστά «μαγνήτη» για τα βακτήρια, λέει η Dr. Brigman. Επιπλέον, μπορεί στο εσωτερικό του να έχουν εισβάλλει ήδη βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την πολτοποίησή του.

Ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli) και σαλμονέλα, όπου και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Υποψήφια στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κλπ): 20 Ιανουαρίου ξεκινάει το πρόγραμμα που σας μοριοδοτεί

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα