Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό; Κανένα πρόβλημα. Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο θα σας μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο τη ζεστασιά του.
Η ρακή ή τσικουδιά, η διάφανη μυρωδάτη «κυρία» της Κρήτης, δένει αρμονικά με το χρυσαφί γεμάτο αρώματα πευκόμελο, και το αποτέλεσμα είναι ένα ποτό εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης, το γνωστό σε όλους ρακόμελο!
Tο ρακόμελο λόγω των δύο βασικών του συστατικών, την τσικουδιά κ το μέλι προσφέρει στον οργανισμό τις ευεργετικές ιδιότητες αυτών. Η τσικουδιά, προϊόν μονής απόσταξης από τα στράφυλλα, τα πατημένα δηλαδή σταφύλια που παραμένουν 40 μέρες σε βαρέλια όπου γίνεται η ζύμωση, είναι ιδιαίτερα χωνευτική ειδικά μετά από ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα, αλλά και εφόσον ζεσταθεί, προσφέρει άμεση ανακούφιση στον πονόλαιμο. Είναι επίσης καταπραϋντική σε διάφορες μορφές κρυολογημάτων. Η αλκοολική δύναμη της τσικουδιάς ποικίλλει ανάλογα με τις προτιμήσεις του παραγωγού, ενώ κυμαίνεται από 42-58 αλκοολικούς βαθμούς ( Vol%).
Το μέλι, ιδιαίτερα σημαντικό τρόφιμο για τον άνθρωπο, αφού περιέχει φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που ασκούν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση.
Έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προστατεύει από έλκη κ γαστρεντερικές διαταραχές, ενώ ανακουφίζει από τον έντονο βήχα και ερεθισμό του λαιμού. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ένζυμα και αμινοξέα, προσφέροντας πολλά ακόμα οφέλη στον οργανισμό. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.
Ποια είναι όμως η συνταγή για το εξαιρετικό αυτό ποτό;
Πάμε να δούμε πως μπορούμε να το φτιάξουμε…
Στο μπρίκι για ένα ποτήρι….
- Πέντε μεζούρες Ρακί (τσικουδιά)
- Μια μεζούρα μέλι.
- Κανέλα σε ξυλαράκι
- Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι
Στην κατσαρόλα για 1 λίτρο
- 1 λίτρο τσικουδιά
- 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι
- 2 ξύλακια κανέλα
- 4 καρφάκια γαρύφαλλο
Εκτέλεση της συνταγής :
Σε κατσαρόλα (ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C). Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό. Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (πυρκαγιά π.χ.)
Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε. Παράλληλα ρίχνουμε μέσα και το μέλι (προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει)
Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως .
Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά . Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα. Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό.
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι στο συρτάρι μου αρκετά χρόνια και αρκετά δοκιμασμένη και επιτυχημένη.
Μπορείτε να δοκιμάσετε με μικρές ποσότητες και να πειραματιστείτε.
Η φιλοσοφία και τα βασικά υλικά είναι ίδια.
Και μην ξεχνάτε, το ρακόμελο πίνεται ζεστό!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση