Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, χωρίς να κάνουν μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες.
Επιπλέον, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μητέρες που θέλουν να εντάξουν τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους με αθόρυβο και δημιουργικό τρόπο.
Μέσα από την ανάμειξη λαχανικών σε μια νόστιμη συνταγή, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να απολαύσουν ένα υγιεινό γεύμα, χωρίς να αντιληφθούν την "έξυπνη" προσθήκη των θρεπτικών συστατικών.
Τι θα χρειαστείτε
250 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές λάδι ελιάς
400 γρ. λευκά φασόλια, αποστραγγισμένα
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο
1/2 φλιτζάνι (70 γρ.) κάσιους
1/2 φλιτζάνι (55 γρ.) φρυγανιά
1/2 φλιτζάνι (50 γρ.) τριμμένη παρμεζάνα
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1/2 κουταλάκι πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
3/4 του φλιτζανιού (150γρ.) μαγειρεμένο ρύζι
3/4 του φλυτζανιού πράσινα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 - 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή άλλο)
Μαλακά ψωμάκια, μαρούλι, ντομάτα, τυρί, τουρσιά, σάλτσες, αβοκάντο, παντζάρι
Τι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C στον αέρα. Απλώνετε τα μανιτάρια σε ένα ταψί και τα αλείφετε με λάδι. Απλώνετε τα φασόλια σε άλλο ταψί και τα πασπαλίζετε με τα καρότα. Βάζετε φασόλια στην επάνω σχάρα του φούρνου και τα μανιτάρια από κάτω.
Ψήνετε τα φασόλια για 15 λεπτά, μέχρι να ξεραθεί η επιφάνεια των φασολιών και να φαίνονται εντελώς άκαμπτα και τα καρότα γύρω από την άκρη του δίσκου να είναι λίγο χρυσά. Αφαιρείτε το ταψί με φασόλια από το φούρνο.
Μετακινείτε τα μανιτάρια στο επάνω ράφι, και τα ψήνετε για 10 λεπτά ακόμα μέχρι να στεγνώσουν.
Βήμα 2ο
Τοποθετείτε τα κάσιους στο μπλέντερ, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βήμα 3ο
Προσθέτετε στο μπλέντερ τα ψημένα φασόλια και τα μανιτάρια και τα αλέθετε όλα μαζί για 10, περίπου, δευτερόλεπτα.
Βήμα 4ο
Προσθέτετε στο μίγμα όλα τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε το ρύζι για το τέλος. Τα χτυπάτε στο μπλέντερ για 15 - 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να το μίγμα να γίνει ομοιογενές.
Προσθέτετε το ρύζι και χτυπήστε στο μπλέντερ για ακόμα 2 δευτερόλεπτα.
Βήμα 5ο
Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό ώστε να σχηματίσετε τα μπιφτέκια, αλλά φροντίστε να μην κολλήσει στα χέρια.
Βήμα 6ο
Πλάθετε 4-6 μπιφτέκια και τα τηγανίζετε για 4 λεπτά από τη μία πλευρά, και 4 λεπτά από την άλλη.
Για το στήσιμο του μπέργκερ:
Κόβετε τα ψωμάκια στη μέση. Τα αλείφετε με κέτσαπ ή άλλη σάλτσα της επιλογής σας, βάζετε επάνω ρόκα, ένα μπιφτέκι, μια φέτα ντομάτα και όποιο άλλο υλικό της αρεσκείας σας. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα ψωμάκι και καλή σας όρεξη!
Δείτε αναλυτικά τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση