Εργασιακός Μεσαίωνας στην Teleperformance: «Δεν σε αφήνουν να πας τουαλέτα»
Δημοσίευμα του Guardian για την εταιρία

Εργαζόμενοι από το εξωτερικό έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και έντονες πιέσεις στην Teleperformance Greece, σημειώνει ο Guardian

Δεν πρόκειται για το πρώτο μεγάλο, ξένο μέσο ενημέρωσης που ασχολείται με τις καταγγελίες για εκδικητικές απολύσεις συνδικαλιστών και την ασφυκτική πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους, αφού υπενθυμίζεται ότι ανάλογο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ είχε κάνει και η γερμανική Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει ο Guardian, εργαζόμενοι τηλεφωνικών κέντρων για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και το Netflix κατηγορούν την Teleperformance Greece ότι προχωρά σε αντίποινα απέναντι σε οργανωτές συνδικαλιστών, παρακολουθεί συνεχώς το προσωπικό και αρνείται ακόμη και διαλείμματα για να πάει κανείς στην τουαλέτα.

Στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη εάν καλέσει κανείς για τεχνική υποστήριξη ή εξυπηρέτηση πελατών σε κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, όπως αυτές που αναφέρθηκαν, είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με κάποιο από τα τηλεφωνικά κέντρα του τμήματος της Teleperformance στην Ελλάδα.

Η Teleperformance, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεφωνικών κέντρων στον κόσμο, απασχολεί περίπου 12.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας περισσότερες από 140 αγορές σε όλο τον κόσμο σε 43 διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους. Η εταιρεία διαθέτει επτά πολυγλωσσικούς κόμβους στην Ελλάδα – σε Αθήνα, Χανιά και Θεσσαλονίκη, αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο Guardian.

Στοχευμένες απολύσεις

Οι εργαζόμενοι που πιέζουν για συλλογική σύμβαση εργασίας λένε ότι η εταιρεία ανταπέδωσε πρόσφατα με στοχευμένες απολύσεις  επικεφαλής των συνδικάτων. Λένε ακόμα ότι οι μισθοί  έχουν παραμείνει αμετάβλητοι από το 2010, όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από τα μέτρα λιτότητας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία χρόνια και τις αυξήσεις στο κόστος ζωής.

Ο Νίκος Σπυρέλης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας και πρόεδρος της ΣΕΤΕΠ, του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της Teleperformance στην Ελλάδα, εξήγησε ότι η συνδικαλιστική προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές του 2024 ως απάντηση στην υπήρξε καμία αύξηση στους μισθούς για χρόνια και στην αυξανόμενη πίεση στην παραγωγή, που ασκείται στους εργαζόμενους.

«Έχουν δεκάδες δείκτες παραγωγικότητας με βάση τους οποίους σε κρίνουν, και ανάλογα με το πρότζεκτ, πρέπει να απαντήσεις σε πολλές κλήσεις. Αν θέλεις να πας τουαλέτα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν σου το επιτρέπουν», είπε ο Σπυρέλης. «Εάν είστε άρρωστος ή απουσιάσεις για οποιονδήποτε λόγο, αυτό υπολογίζεται ως αντιπαραγωγικό και ως λόγος για να ανανεωθεί ή να όχι η σύμβαση ενός υπαλλήλου».

Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις και κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας βρίσκονται υπό συνεχή επιτήρηση, καταγράφονται και στέλνονται μηνύματα για να αυξηθεί η παραγωγή, επειδή η εταιρεία λαμβάνει μπόνους από πελάτες ανάλογα με το πόσες κλήσεις θα δεχθούν. «Μπορεί να εργάζεσαι για χρόνια και αν δεν είσαι παραγωγικός για δύο, τρεις μήνες να σε αντιμετωπίζουν σαν να έχεις μόλις ξεκινήσει» πρόσθεσε.

Περίπου οι μισοί εργαζόμενοι της Teleperformance Greece δεν είναι από την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αφαίρεση της αμοιβής τους για στέγαση και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. «Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που έχουν δημιουργήσει», είπε ο Γιώργος Κρασαδάκης, εργαζόμενος στο τηλεφωνικό κέντρο της Teleperformance στα Χανιά, και πρόεδρος του τοπικού ΣΕΤΕΠ που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

«Ο κανονικός μισθός [ανά μήνα] θα ήταν περίπου 1.329 € αλλά με τη στέγαση είναι 1.029 € και επιπλέον χρεώνουν ρεύμα στο τετραπλάσιο από αυτό που θα χρέωνε μια τοπική εταιρεία», είπε ο Κρασαδάκης. «Αυτό είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να τους ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση, γιατί αν απολύσουν κάποιον ή αν δεν ανανεώσουν το συμβόλαιό του, την πρώτη μέρα, μπορούν απλώς να πουν, εντάξει, πρέπει να είσαι άστεγος τώρα».

Δεν επιτρέπεται να δέχονται επισκέψεις στα διαμερίσματά τους

Κατήγγειλε επίσης ότι οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να δέχονται επισκέπτες στα διαμερίσματά τους, στα οποία παρακολουθούνται από την ασφάλεια. «Έχουν ασφάλεια που περνά από τα διαμερίσματα δύο με τρεις φορές την ημέρα για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν επισκέπτες», πρόσθεσε.

Οι εργαζόμενοι από το εξωτερικό έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν παρενόχληση, εκφοβισμό και έντονες πιέσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα στην Teleperformance στην Ελλάδα.

«Το άγχος γίνεται μέρος της ζωής σου», είπε η Ράνια, μια μετανάστρια εργαζόμενη στην Teleperformance, στο Rest of World το 2021. «Είσαι σε κίνδυνο ακόμα και όταν έχεις συμβόλαιο έξι μηνών, γιατί μπορεί να απολυθείς στη μέση της σύμβασης. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι εγγυημένο».

Το σωματείο πιέζει για μόνιμες συμβάσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς, μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους με βίζα και μείωση των ωρών εργασίας. Αλλά λένε ότι η Teleperformance έχει αντιταχθεί στην προσπάθεια συνδικαλισμού από το offset.

«Έδειξαν τις προθέσεις τους από την αρχή. Θα κάνουν τα πάντα για να μην υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας», πρόσθεσε ο Σπυρέλης. «Προσπαθούν να επιφέρουν πλήγμα στο σωματείο, να μας φιμώσουν και να αποφύγουν να υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας και να υπογράψουμε τη σύμβαση με τους μισθούς και τα δίκαια αιτήματά μας».

Το συνδικάτο έχει πραγματοποιήσει 10 απεργίες , με την πιο πρόσφατη τον Δεκέμβριο του 2024, για να ασκήσει πίεση στην Teleperformance να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με το συνδικάτο, το οποίο κατήγγειλε ότι η εταιρεία έχει προβεί σε αντίποινα που στοχεύουν σε επικεφαλής και υποστηρικτές των συνδικάτων.

Είπαν ότι η Teleperformance υποστήριξε στο δικαστήριο στην Ελλάδα ότι δεν ήταν εταιρεία επικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι η ένωση δεν ήταν εφαρμόσιμη στον τομέα τους.

Ο Ghassen Ben Jannet, εργαζόμενος στην Teleperformance στην Ελλάδα από την Τυνησία και αντιπρόεδρος του σωματείου, είπε στη Le Monde τον περασμένο μήνα ότι ήταν ένας από τους επικεφαλής των συνδικάτων που απολύθηκαν στοχευμένα.

«Ο ανώτερός μου δικαιολόγησε αυτή την απόφαση λόγω της συμπεριφοράς μου. Αλλά εργάζομαι για την Teleperformance από το 2018, δεν είχα ποτέ πολλές απουσίες, οι πελάτες και οι ανώτεροί μου πάντα μου έδιναν θετικά σχόλια», είπε στη Le Monde, προσθέτοντας ότι ένιωθε ότι η εταιρεία προσπαθεί να πιέσει άλλους εργαζόμενους να υποχωρήσουν από τα αιτήματα του συνδικάτου.

Η Teleperformance δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό. Το Netflix, η Google και η Apple επίσης δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sxoleio-kleisto.jpg
Τρόμος σε Δημοτικό Σχολείο: Άνδρας απείλησε με πιστόλι μαθητές - «Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα»
«Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα», λέει ο πατέρας ενός εκ των παιδιών που τα απείλησε άνδρας με πιστόλι
Τρόμος σε Δημοτικό Σχολείο: Άνδρας απείλησε με πιστόλι μαθητές - «Τρόμαξαν και πηδούσαν τα κάγκελα»
Τροχαίο στα Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος οδηγός για τον θάνατο του 22χρονου
Τροχαίο στα Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε για τον θάνατο του 22χρονου
Εμφανίστηκε μετανιωμένος στην απολογία του, ενώ ζήτησε ταπεινά συγνώμη για το αποτέλεσμα των πράξεων του
Τροχαίο στα Χανιά: Προφυλακίστηκε ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε για τον θάνατο του 22χρονου
metro.jpg
Μετρό: Έκλεισε ο σταθμός Εθνικής Άμυνας
Η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό προσωρινά διεξάγεται στα τμήματα Δημοτικό Θέατρο- Κατεχάκη και Δουκίσσης Πλακεντίας- Αγία Παρασκευή λόγω πτώσης...
Μετρό: Έκλεισε ο σταθμός Εθνικής Άμυνας