Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia, αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της εμφάνισης άνοιας, με ιδιαίτερη έμφαση στη νόσο Αλτσχάιμερ. Η έρευνα υποδεικνύει ότι οι διατροφικές επιλογές που προκαλούν φλεγμονή, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και ειδικότερα της νόσου Αλτσχάιμερ, αποκαλύπτοντας έναν νέο, τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση.
Φλεγμονή και άνοια: Μια επικίνδυνη σύνδεση
Η μελέτη επικεντρώνεται στον Δείκτη Διαιτητικής Φλεγμονής (DII), ο οποίος μετράει την τάση των τροφών να προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό. Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν διατροφή με υψηλότερο DII — δηλαδή μια διατροφή που περιλάμβανε τρόφιμα όπως τηγανητά, επεξεργασμένα τρόφιμα και σάκχαρα — παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, με την αύξηση της βαθμολογίας του DII να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου κατά 21% για άνοια και 20% για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι για κάθε μονάδα αύξησης της βαθμολογίας DII, ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται κατά 21%, ενώ οι συμμετέχοντες με την πιο φλεγμονώδη διατροφή είχαν έως και 84% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.
Η φλεγμονώδης διατροφή και ο εγκέφαλος
Η φλεγμονή που προκαλείται από τη διατροφή έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία του εγκεφάλου. Τα κορεσμένα λίπη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα επεξεργασμένα τρόφιμα εντείνουν τη φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο, προάγοντας το σχηματισμό πλάκας αμυλοειδούς-β, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα και επιδεινώνει την γνωστική εξασθένηση.
Αντίθετα, τα αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα φλαβονοειδή, είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο, καθώς μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και υποστηρίζουν τη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.
Προληπτικά μέτρα: Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή
Η έρευνα επισημαίνει ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής που περιορίζει την κατανάλωση φλεγμονωδών τροφίμων και επικεντρώνεται σε αντιφλεγμονώδη συστατικά μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση άνοιας και να προστατεύσει τη γνωστική λειτουργία. Συστήνονται διατροφικά μοντέλα όπως η Μεσογειακή Δίαιτα και η δίαιτα MIND, οι οποίες επικεντρώνονται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, όλα με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Με την αύξηση των κρουσμάτων άνοιας που αναμένονται στο μέλλον, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η εφαρμογή προληπτικών μέτρων μέσω της διατροφής αποτελεί έναν από τους πιο άμεσα προσβάσιμους τρόπους για την καταπολέμηση αυτής της επιδημίας. Η μελέτη ενισχύει τη σημασία της πρόληψης, υπογραμμίζοντας ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου για άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Η έρευνα αυτή ενισχύει την ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν τη γνωστική υγεία, δίνοντας ελπίδα ότι η αλλαγή στον τρόπο διατροφής μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα κατά της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση