Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη του καφέ για την υγεία, και οι λάτρεις του ροφήματος διαβάζουμε ευχάριστα για αυτά τα ευρήματα. Ωστόσο, μια νέα σημαντική μελέτη, που δημοσιεύει η Guardian, έρχεται να προσθέσει έναν αστερίσκο στα οφέλη του καφέ.
Αναλύοντας δεδομένα από πάνω από 40.000 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν καφέ το πρωί έχουν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές νόσους. Αυτά τα οφέλη, όμως, φαίνεται να εξανεμίζονται αν ο καφές καταναλώνεται μετά το μεσημέρι.
Ο Lu Qi, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tulane στη Νέα Ορλεάνη, σημειώνει ότι συνήθως οι διατροφικές συστάσεις δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ώρες, αλλά ίσως θα πρέπει να εξεταστούν και αυτό το ζήτημα για το μέλλον.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τα οφέλη του πρωινού καφέ φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για εκείνους που καταναλώνουν περισσότερα από ένα φλιτζάνι, αν και δεν καθορίζεται η μέγιστη ωφέλιμη ποσότητα. Η έρευνα δεν εξηγεί πλήρως τα ευρήματα της, αλλά μπορεί να σχετίζονται με το γεγονός ότι ο απογευματινός και βραδινός καφές διαταράσσουν τους κιρκάδιους ρυθμούς και την παραγωγή ορμονών όπως η μελατονίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, υπέρταση και φλεγμονές, που αντισταθμίζουν τα οφέλη του καφέ.
Αντιθέτως, ο πρωινός καφές προσφέρει διάφορα συστατικά με αντιφλεγμονώδη δράση, χωρίς να προκαλεί διαταραχές στον οργανισμό. Μάλιστα, τα οφέλη φαίνεται να ισχύουν και για τα ροφήματα καφέ χωρίς καφεΐνη.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση