tempi
Σύμφωνα με έγγραφα, φαίνεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, παρά τις αρχικές έρευνες, είχαν δώσει εντολές για να σταματήσουν οι ανακριτικές ενέργειες και να "ξεφουσκώσει" το θέμα

Η τραγωδία της σύγκρουσης δύο τρένων στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση και τις έρευνες γύρω από τα αίτια του ατυχήματος.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει το in.gr, φαίνεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, παρά τις αρχικές έρευνες, είχαν δώσει εντολές για να σταματήσουν οι ανακριτικές ενέργειες και να "ξεφουσκώσει" το θέμα.

Αυτές οι αποκαλύψεις εγείρουν ανησυχίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης και τις ενδεχόμενες σκοπιμότητες πίσω από τη διαχείριση των πρώτων ημερών μετά τη σύγκρουση. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εντολές από ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής προς τους ερευνητές, οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με μια προσπάθεια να αποσοβηθούν οι ανακριτικές ενέργειες που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις πραγματικές αιτίες της τραγωδίας.

Εξαφάνιση από το Σημείο και Προτροπή να "Αφήσουν το Θέμα να Ξεφουσκώσει"

Σύμφωνα με τις καταθέσεις των πυροσβεστών που ήταν υπεύθυνοι για την αρχική αυτοψία, ανώτερα στελέχη της Πυροσβεστικής τους φέρονται να τους ζήτησαν να αποχωρήσουν άμεσα από το σημείο της σύγκρουσης, ενώ τους είπαν να αφήσουν την υπόθεση να "ξεφουσκώσει". Η εντολή αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν και συνέπεσε με τη συζήτηση για τις αιτίες της φωτιάς που ακολούθησε την σύγκρουση. Μάλιστα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί φέρονται να επιτέθηκαν φραστικά στους υπαλλήλους για την παρουσία τους εκεί και να τους έδωσαν εντολή να αποσυρθούν για να μην "τινάξουν την προανάκριση στον αέρα".

Οι καταγγελίες αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις της Πυροσβεστικής και για το ποια ήταν η πραγματική ανάγκη να σταματήσουν οι ερευνες. Παράλληλα, η απόφαση να μην πραγματοποιηθούν τοξικολογικές εξετάσεις στους θύματα και οι καθυστερήσεις στην έρευνα για τις πραγματικές συνθήκες του ατυχήματος ενισχύουν τις υποψίες για παραποίηση των γεγονότων.

Δύο Αντιφατικά Πορίσματα για την Αιτία της Φωτιάς

Αρχικά, δύο έρευνες που διεξήχθησαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και την Τροχαία Λάρισας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά προήλθε από τα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τρένων. Ωστόσο, νεότερα πορίσματα, ιδίως από το ΕΜΠ, έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη θεωρία, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα αρχικά συμπεράσματα.

Μετά από αυτό το μπέρδεμα και τις καθυστερήσεις, η έρευνα των πυροσβεστών ενδέχεται να είναι ατελής, αφού οι συνθήκες του χώρου είχαν αλλάξει δραστικά και είχαν γίνει διορθώσεις και ανακατασκευές στον τόπο του ατυχήματος. Η απουσία άμεσης αντίδρασης και η καθυστέρηση στην αποστολή ομάδας της Πυροσβεστικής για την αρχική έρευνα ενισχύει την αίσθηση ότι υπήρξε προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία της διερεύνησης.

Ο Πυροσβέστης και το Υπόμνημα του

Ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην αρχική έρευνα του ατυχήματος κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αστυνομικό Μέγαρο της Λάρισας, έλαβε τηλεφωνική κλήση από υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής, το οποίο τους ενημέρωσε ότι ήταν εντελώς ακατάλληλο να βρίσκονται στο σημείο της τραγωδίας. Ο ίδιος ο πυροσβέστης αναφέρει πως του είπαν να "εξαφανιστούν από εκεί" και να επιστρέψουν άμεσα στην υπηρεσία τους, κάνοντας λόγο για την ανάγκη να "ξεφουσκώσει" το θέμα και να μην προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην προανάκριση.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτά πολλά ερωτήματα για την εσωτερική λειτουργία της Πυροσβεστικής και τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων, καθώς η εντολή αυτή φαίνεται να ανατρέπει την όποια προσπάθεια για έγκαιρη και αντικειμενική διερεύνηση του γεγονότος.

Ερωτήματα για τις Σκοπιμότητες και την Αντίδραση της Πυροσβεστικής

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ερευνών σε τόσο κρίσιμα περιστατικά. Η έλλειψη αποτελεσματικής δράσης, η καθυστέρηση στις έρευνες και οι αντιφάσεις στα πρώτα πορίσματα δημιουργούν ανησυχίες για την ακεραιότητα των κρατικών μηχανισμών και τη δυνατότητα των αρχών να διαχειριστούν μεγάλα γεγονότα με διαφάνεια και σοβαρότητα.

Η περίπτωση αυτή προκαλεί επίσης την ανάγκη για περαιτέρω διαλεύκανση και για τη λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί η ενδεχόμενη παρέμβαση σε έρευνες που αφορούν την ευθύνη και τις αιτίες μιας τραγωδίας με τόσο σοβαρές συνέπειες για τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 3/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eythimios-lekkas.jpg
Λέκκας για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Δεν είναι ο κύριος σεισμός, αλλά η περιοχή παραμένει σε επιφυλακή»
Στον αντίποδα, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είχε εκφράσει την άποψη ότι ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ίσως είναι πράγματι ο κύριος
Λέκκας για τον σεισμό των 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη: «Δεν είναι ο κύριος σεισμός, αλλά η περιοχή παραμένει σε επιφυλακή»
xeirourgeio.jpg
3χρονος Άγγελος: Ενός λεπτού σιγή από τους γιατρούς πριν αφαιρέσουν τα όργανα του
«Ενός λεπτού σιγή από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας»
3χρονος Άγγελος: Ενός λεπτού σιγή από τους γιατρούς πριν αφαιρέσουν τα όργανα του