Οι αγαπημένοι μας σκύλοι σίγουρα ζουν με πολύ λιγότερο άγχος και πίεση από τους προγόνους τους.
Ειδικά οι δεσποζόμενοι (πολλοί απ’ αυτούς, τουλάχιστον), δεν χρειάζεται να κυνηγούν ή να δουλεύουν για την τροφή τους, έχουν ένα ζεστό σπίτι να μείνουν, και μια οικογένεια να τους αγαπά και να τους φροντίζει.
Φυσικά, δεν είναι όλα τα σκυλάκια τόσο τυχερά. Τα αδέσποτα και τα εγκαταλελειμμένα ζώα περνούν πολύ δύσκολα στον δρόμο, και η ζωή τους είναι γεμάτη κινδύνους και κακουχίες.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι σκύλοι βιώνουν κατά καιρούς το αίσθημα του άγχους, απ’ όταν γνωρίζουν έναν άγνωστο μέχρι τις επισκέψεις τους στον κτηνίατρο. Μερικά χρόνια πριν, ερευνητές στη Γαλλία έδειξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας κηδεμόνας σκύλου στο κτηνιατρείο επηρεάζει τα επίπεδα άγχους του σκύλου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι αρνητικές συμπεριφορές των κηδεμόνων, όπως είναι το μάλωμα, αυξάνουν το άγχος του σκύλου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.
Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ έρχεται να εξετάσει τις επιδράσεις της συμπεριφοράς των κηδεμόνων στους σκύλους τους σε ουδέτερο, ρυθμισμένο περιβάλλον. Η έρευνα αυτή διαφοροποιείται από την προηγούμενη ως προς το ότι εστιάζει κυρίως στις επιδράσεις του στρες που βιώνει ο κηδεμόνας, οι οποίες μετριούνται μέσω αλλαγών στον καρδιακό ρυθμό, στο στρες που βιώνουν οι σκύλοι όταν βρίσκονται στον κτηνίατρο.
28 κηδεμόνες και οι σκύλοι τους συμμετείχαν στο παραπάνω πείραμα. Τόσο οι κηδεμόνες όσο και οι σκύλοι φορούσαν καρδιογράφους κατά τη διάρκεια του πειράματος, με σκοπό την μέτρηση των επιπέδων στρες.
Στη συνέχεια, οι κηδεμόνες εκτέθηκαν είτε σε μια στρεσογόνα παρέμβαση, είτε σε μια παρέμβαση που σκοπό είχε την ανακούφιση του στρες, και μετρήθηκε η επίδραση της παρέμβασης στα επίπεδα στρες τόσο των κηδεμόνων όσο και των σκύλων. Η στρεσογόνα παρέμβαση αποτελούνταν από ένα ηλεκτρονικό τεστ στρες, το οποίο απαιτούσε από τους κηδεμόνες να λύσουν νοητικά αριθμητικά προβλήματα, καθώς και ένα τεστ λεκτικής παρουσίασης. Η παρέμβαση που σκοπό είχε την ανακούφιση του στρες αποτελούνταν από μια πεντάλεπτη άσκηση αναπνοής και διαλογισμού με βίντεο.
Το πρώτο εύρημα ήταν ότι ο καρδιακός ρυθμός των σκύλων μειωνόταν όσο συνήθιζαν να βρίσκονται στο περιβάλλον του κτηνιατρείου. Αυτό υποδεικνύει ότι οι κτηνίατροι πρέπει να αφήνουν τα σκυλάκια να ηρεμούν για λίγη ώρα πριν προχωρήσουν στην εξέταση. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μειωθεί μόνο το στρες των σκύλων, αλλά ενδέχεται να βελτιωθεί και η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων της εξέτασης, καθώς τα ζώα θα είναι πιο ήρεμα.
Ακόμα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό των κηδεμόνων πριν και μετά το πείραμα μπορούν να προβλέψουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό των σκύλων τους. Αν ο καρδιακός ρυθμός του κηδεμόνα αυξανόταν ή μειωνόταν κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο καρδιακός ρυθμός του σκύλου αυξομειωνόταν αντίστοιχα.
Αυτά τα αποτλέσματα δείχνουν ότι οι σκύλοι μπορεί να αναγνωρίζουν το στρες στους κηδεμόνες τους, κι ότι αυτό μπορεί να επηρεάζει τα δικά τους επίπεδα στρες, μέσω της διαδικασίας της “συναισθηματικής μεταδοτικότητας”. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι άνθρωποι και άλλα ζώα μπορεί να “κολλάνε” ή να μιμούνται τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές όσων τα περιβάλλουν, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα.
Κάτι τέτοιο μπορεί, ακόμα, να δείχνει ότι οι σκύλοι βασίζονται στις αντιδράσεις των κηδεμόνων τους για να “αποφασίσουν” πώς νιώθουν σε μια νέα κατάσταση. Στα πλαίσια του πειράματος, ζητήθηκε από τους κηδεμόνες να μην αλληλεπιδρούν με τα σκυλιά τους. Επομένως, κάθε αξιολόγηση που πραγματοποιούσαν οι σκύλοι για τα επίπεδα στρες των κηδεμόνων τους γινόταν χωρίς άμεση επικοινωνία μεταξύ τους.
Τι σημαίνει, λοιπόν, αυτό για τον μέσο κηδεμόνα; Αν τα επίπεδα στρες μας μπορούν να επηρεάσουν τον σκύλο μας, αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο. Επίσης, αν οι κτηνίατροι βοηθούν τους κηδεμόνες να νιώθουν πιο ήρεμοι όταν επισκέπτονται το κτηνιατρείο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και τους σκύλους να μην αγχώνονται.
Οι ερευνητές προτείνουν μια ολιστική προσέγγιση στην κτηνιατρική φροντίδα, κατά την οποία το ζώο, ο κηδεμόνας, και το περιβάλλον λαμβάνονται υπόψη, οδηγώντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας.
Παρότι η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε κυρίως στον δεσμό που υπάρχει μεταξύ των σκύλων και των κηδεμόνων τους, μια άλλη πρόσφατη έρευνα που εξέτασε τη συμπεριφορά των σκύλων βρήκε ότι η μυρωδιά του ιδρώτα ενός αγχωμένου ανθρώπου άγνωστου για τον σκύλο, επηρέαζε τη μάθηση και την κατανόηση ενός σκύλου σε ένα γνωστικό τεστ. Το τεστ αυτό μετρά αν ένα ζώο βρίσκεται σε θετική ή αρνητική συναισθηματική κατάσταση, και αν είναι πιθανό να λάβει αποφάσεις με αισιόδοξη ή απαισιόδοξη οπτική. Αυτό δείχνει ότι οι σκύλοι μπορεί να επηρεάζονται και από τη συναισθηματική κατάσταση ενός αγνώστου, κι όχι μόνο από αυτή του κηδεμόνα τους.
Είναι ξεκάθαρο, επομένως, από τις παραπάνω έρευνες, ότι οι σκύλοι επηρεάζονται από τα επίπεδα στρες των ανθρώπων που τα περιβάλλουν. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι που εργάζονται με σκύλους πρέπει να έχουν στο νου τους ότι τα δικά τους συναισθήματα μπορεί να επηρεάσουν τα σκυλιά με τα οποία αλληλεπιδρούν.
Πηγή: topetmou.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση