Thumbnail
Μια απλή καθημερινή τροφή στο ψυγείο σας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, μέχρι το 1990, δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους ανθρώπους κάτω των 50 ετών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αυτός ο καρκίνος έχει γίνει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη στους γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αύξηση των περιστατικών από το 1990 μέχρι σήμερα αγγίζει το 2% ετησίως, κάτι που πιθανώς οφείλεται σε παράγοντες όπως η παχυσαρκία, οι υπερεπεξεργασμένες τροφές, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή.

Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχουν γίνει πολλές μελέτες που δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες των τελευταίων χρόνων επικεντρώνεται στο ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.

Αυτό το «ζωντανό» γιαούρτι, που περιέχει προβιοτικά και διάφορα στελέχη βακτηρίων λόγω της διαδικασίας ζύμωσης, φαίνεται να μειώνει κατά 20% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στους όγκους που περιέχουν το βακτήριο Bifidobacterium. Αυτό το βακτήριο, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο γιαούρτι, είναι κοινό στο μικροβίωμα του εντέρου και παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFA), τα οποία έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες μέσω της αντιοξειδωτικής, αντιφλεγμονώδους δράσης τους και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα από την Nurses' Health Study και την Health Professionals Follow-up Study, παρακολούθησε περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου θετικό για Bifidobacterium.

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακριβώς τον τρόπο με τον οποίο το γιαούρτι προστατεύει από τον καρκίνο, θεωρείται ότι η επίδραση αυτή συνδέεται με την αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου.

Η κατανάλωση προβιοτικών, όπως το γιαούρτι, συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού, η βελτίωση της υγείας του εντέρου, και η μείωση του κινδύνου για άλλες ασθένειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όπως με όλα τα τρόφιμα, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Η γενική σύσταση παραμένει: μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που να περιλαμβάνει φυσικές τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου χωρίς να ξεχνάμε τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις και τη συνεργασία με τον γιατρό μας για την παρακολούθηση της υγείας μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα