Αν και βοτανικά ταξινομείται ως λαχανικό, χρησιμοποιείται κυρίως όπως ένα φρούτο σε διάφορες συνταγές.
Η δημοτικότητά του φάνηκε και μέσα από μαγειρικούς διαγωνισμούς, όπως το MasterChef, όπου χρησιμοποιήθηκε σε γλυκές και αλμυρές παρασκευές, συχνά σε συνδυασμό με υλικά όπως το αβοκάντο και το μέλι.
Στη Μεγάλη Βρετανία, το ραβέντι εμφανίζεται σε πολλές συνταγές επιδορπίων: προστίθεται σε κέικ και τάρτες, μετατρέπεται σε μαρμελάδα ή chutney, ενώ η ιδιαίτερη γεύση του – που μπορεί να κυμαίνεται από γλυκιά έως ελαφρώς ξινή – το καθιστά ιδανικό για ποικίλες δημιουργίες.
Το φυτό διακρίνεται για το έντονο ροζ-φούξια χρώμα του, ενώ καταναλώνονται μόνο οι βλαστοί του, καθώς τα φύλλα του περιέχουν τοξικές ουσίες. Εκτός από τη γευστική του αξία, το ραβέντι προσφέρει και οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Rhubarb Crumble: Μια κλασική βρετανική συνταγή
Μια από τις πιο γνωστές συνταγές με ραβέντι είναι το rhubarb crumble, ένα γλυκό με τραγανή επικάλυψη, βασισμένο σε παραδοσιακή συνταγή της Βρετανίδας σεφ Nigella Lawson.
Υλικά
Για τη βάση:
- 800 γρ. ροζ ραβέντι, κομμένο σε κομμάτια 1,5 εκ.
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 20 γρ. βούτυρο
- 2 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Για την τραγανή επικάλυψη:
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 110 γρ. ανάλατο βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κύβους 1 εκ.)
- 45 γρ. ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική ζάχαρη
- 45 γρ. μαύρη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμαίνεται ο φούρνος στους 180°C (αέρας).
- Σε ένα τηγάνι, το ραβέντι μαγειρεύεται με τη ζάχαρη, το βούτυρο, τη βανίλια και το κορν φλάουρ για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αναμειχθούν τα υλικά.
- Τοποθετείται σε ένα κεραμικό σκεύος διαμέτρου 22 εκ. και βάθους 4 εκ.
- Για την επικάλυψη, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ αναμειγνύονται σε ένα μπολ, όπου τρίβεται το κρύο βούτυρο μέχρι να σχηματιστούν ψίχουλα.
- Προστίθενται οι δύο ειδών ζάχαρες και το μείγμα απλώνεται ομοιόμορφα πάνω από το ραβέντι.
- Το crumble ψήνεται για 35-40 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και να καραμελώσει ελαφρώς στις άκρες.
- Σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από παγωτό, custard cream, σαντιγί ή στραγγιστό γιαούρτι.
Το συγκεκριμένο γλυκό συνδυάζει υπέροχα τη φρουτώδη, ξινούτσικη γεύση του ραβεντιού με την τραγανή και γλυκιά επικάλυψη, αποτελώντας μια αγαπημένη επιλογή στη βρετανική κουζίνα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/02
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση