οστρακοειδη
Μεγάλη προσοχή στα θαλασσινά

Μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, μεταξύ άλλων οστρακοειδών και όχι μόνο, πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής. Έχουν, όμως, και αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας αν δεν τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες. Γι’ αυτό και είναι καλό να είμαστε προσεκτικοί τόσο κατά την αγορά και κατά τον χειρισμό τους όσο και στην κατανάλωσή τους.

Ακολουθούν κάποιοι κανόνες για την ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών:

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, εφόσον πωλούνται νωπά με το κέλυφος, θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

  • Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Όταν το κέλυφος είναι ανοιχτό πριν από το μαγείρεμα ή όταν παραμένει κλειστό μετά από αυτό, τότε απορρίπτουμε το οστρακοειδές.

Ο έλεγχος οξύτητας που γίνεται με τη ρίψη σταγόνων λεμονιού δεν διασφαλίζει, ωστόσο, ότι τα οστρακοειδή είναι απαλλαγμένα από μικρόβια.

Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει σε οδηγίες του ο ΕΟΔΥ, δεν καταναλώνουμε ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα οστρακοειδή. Τα βράζουμε μέχρι να ανοίξει το κέλυφος και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμη 3-5 λεπτά. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε ατμομάγειρα όταν έχει ήδη αρχίσει να παράγεται ατμός και μαγειρεύουμε για επιπλέον 4-9 λεπτά.

Για το μαγείρεμα της ψίχας:

  • βράζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά
  • τηγανίζουμε τουλάχιστον 3 λεπτά στους 190°C
  • ψήνουμε στη σχάρα για 3 λεπτά
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 230°C για 10 λεπτά

Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής:

α) πλένουμε τα χέρια μας καλά πριν και μετά το χειρισμό ωμών οστρακοειδών και

β) διατηρούμε τις επιφάνειες κοπής και τα οικιακά σκεύη καθαρά.

Αποφεύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση: διατηρούμε τα ωμά οστρακοειδή μακριά από τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά ή είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Αποθηκεύουμε τα θαλασσινά/οστρακοειδή με ασφάλεια. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν εντός δύο ημερών από την αγορά τους συστήνεται η αποθήκευσή τους στη συντήρηση του ψυγείου. Εάν πρόκειται να καταναλωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο ημερών συστήνεται η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη αφού τοποθετηθούν σε σακούλες τροφίμων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/02

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη
Τέμπη: «Καμία υποχώρηση», νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 7 μμ σε όλη την Ελλάδα
Με κεντρικό σύνθημα «Καμία συγκάλυψη - Καμία υποχώρηση - Δικαιοσύνη για τα Τέμπη», ξανά στους δρόμους.
Τέμπη: «Καμία υποχώρηση», νέες διαδηλώσεις την Τετάρτη 5 Μαρτίου στις 7 μμ σε όλη την Ελλάδα
fasolia
Ο διατροφικός θησαυρός για καλή υγεία και ισορροπημένο σάκχαρο
Σύμφωνα με τη Δρ. Mopelola Adeyemo, κλινική διατροφολόγο στο UCLA Health, τα φασόλια αποτελούν μια μοναδική κατηγορία υπερτροφής, καθώς προσφέρουν...
Ο διατροφικός θησαυρός για καλή υγεία και ισορροπημένο σάκχαρο