Πιροσκί μήλου
Εύκολη συνταγή για πιροσκί φούρνου με γέμιση μήλου

Νηστίσιμα αλλά πεντανόστιμα, αρωματικά και ροδαλά πιτάκια σε στυλ πιροσκί, που ψήνονται στο φούρνο και ετοιμάζονται με γλυκιά καραμελωμένη γέμιση από τραγανά μήλα.

Ετοιμάστε τα για να μυρίσει το σπίτι σας με τα υπέροχα αρώματα μηλόπιτας και για να σας συνοδέψουν γλυκά τις μέρες της Σαρακοστής.

Υλικά για τη Συνταγή

Για το πρόχειρο προζύμι

20 γραμμάρια νωπή μαγιά

250 ml νερό, χλιαρό

2 ½ κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη ζύμη

400 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο

5 γραμμάρια ζάχαρη βανίλιας

30 ml σπορέλαιο

1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση

750 γραμμάρια μήλα

40 γραμμάρια ζάχαρη

30 ml χυμό λεμονιού

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1. Αρχικά ετοιμάστε ένα πρόχειρο προζύμι ενεργοποιώντας τη μαγιά. Σε ένα μπολ βάλτε το ζεστό νερό, διαλύστε τη νωπή μαγιά και συμπληρώστε με τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατέψτε, σκεπάστε το μίγμα με μια πετσέτα και τοποθετήστε το σε ζεστό μέρος για 25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.

2. Ρίξτε στο μίγμα της μαγιάς το σπορέλαιο, τη ζάχαρη βανίλιας, το αλάτι και ξεκινήστε να προσθέτετε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αρχίσει να ενώνεται.

3. Αναποδογυρίστε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 5-7 λεπτά περίπου. Βάλτε το τελικό ζυμάρι σε λαδωμένο μπολ, σκεπάστε το και αφήστε το να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 45-50 λεπτά.

4. Στο μεταξύ ετοιμάστε τη γέμιση. Ξεφλουδίστε τα μήλα, κόψτε τα σε μικρούς κύβους και ραντίστε τα με τον χυμό λεμονιού. Βάλτε τα σε ένα τηγάνι, πασπαλίστε με τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύοντας κατά διαστήματα, βράστε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

5. Χωρίστε τη φουσκωμένη ζύμη σε 15-17 μπαλίτσες, σκεπάστε τις στον πάγκο με σελοφάν ή πετσέτα και ξεκινήστε να φτιάχνετε τα πιτάκια.

6. Ανοίξτε την κάθε μπάλα ζύμης σε επίπεδο δίσκο 4-5 mm, βάλτε 1-2 κουταλιές από τη γέμιση στο κέντρο και κλείστε τις άκρες, τσιμπώντας τες σε σχήμα μακρόστενης βαρκούλας. Τοποθετήστε τις σε ταψί με λαδόκολλα και αν επιθυμείτε, βουρτσίστε τις με δυνατό γλυκό μαύρο τσάι για να γυαλίσουν και να κοκκινίσουν όμορφα.

7. Ψήστε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: topontiki.gr/Βάσω Κατσανικάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εγνατια
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
Η στιγμή της σύγκρουσης καταγράφηκε σε βίντεο
Ανατριχιαστικό βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Εγνατία - Η στιγμή που η νταλίκα πέφτει πάνω σε αυτοκίνητα και διόδια
τουρι
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα
Την ίδια περίοδο του 2024, ο αριθμός ήταν ελαφρώς μικρότερος, στους 1,45 εκατομμύρια ταξιδιώτες
Αυξημένη κατά 5,4% η τουριστική κίνηση το πρώτο δίμηνο του 2025 - 1,5 εκατομμύριο ταξιδιώτες επισκέφτηκαν την Ελλάδα