Οι λέξεις δεν είναι απλώς σύμβολα επικοινωνίας. Είναι φορείς μνήμης, φορείς δόνησης, απομεινάρια μιας βαθύτερης, αρχετυπικής γνώσης. Ειδικά στην ελληνική γλώσσα, η οποία διατηρεί μια αδιάλειπτη ετυμολογική και φιλοσοφική συνέχεια χιλιάδων ετών, οι λέξεις αποκτούν έναν συμβολικό, σχεδόν μυητικό χαρακτήρα.
Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε τρεις λέξεις: Έλλην, Άνθρωπος και Ανδρομέδα. Τρεις λέξεις που, φαινομενικά άσχετες, συγκλίνουν σε ένα κοινό σημείο: την ουράνια καταγωγή του Ανθρώπου και την άρρηκτη σχέση του με το Φως.
Η λέξη «Έλλην»: Ο γιος του Ήλιου
Η ετυμολογία της λέξης «Έλλην» οδηγεί στον Ήλιο. Στην αρχαία ελληνική παράδοση, ο Έλλην θεωρείται απόγονος του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, όμως σε βαθύτερη μυθολογική ανάγνωση, η λέξη παραπέμπει στον Ελλ- ήλ- ήλι- ήλιος.
Η ρίζα «ελ» ή «ηλ» (όπως στο ήλιος, ελ-λάς, ελ-ευθερία) ταυτίζεται με το Φως. Έτσι, ο «Έλλην» γίνεται ο άνθρωπος του φωτός, αυτός που φέρει το Φως ή κατάγεται από αυτό.
Ο Έλλην δεν είναι απλώς εθνοτική ταυτότητα. Είναι δονητική κατάσταση ύπαρξης: αυτός που γνωρίζει, θυμάται και φέρει το Αρχέγονο Φως.
Η λέξη «Άνθρωπος»: Αυτός που κοιτά ψηλά
Η ετυμολογία της λέξης «Άνθρωπος» έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και διαφωνίας. Η πιο διαδεδομένη (αλλά όχι επιστημονικά τεκμηριωμένη) εξήγηση προέρχεται από το ρήμα «ανω θρώσκω» – δηλαδή "κοιτάζω προς τα πάνω".
Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, ο Άνθρωπος είναι το ον που αναζητά τα άνω, που στρέφει το βλέμμα προς τα ουράνια, σε αντίθεση με τα άλλα ζώα. Είναι αυτός που δεν ικανοποιείται με την ύλη, αλλά ποθεί το πνεύμα.
Η εσωτερική, μυητική σημασία της λέξης τονίζει την πνευματική φύση του ανθρώπου: δεν είναι απλώς ένα ον βιολογικό, αλλά φορέας συνείδησης που αναζητά την επιστροφή στο Φως.
Η λέξη «Ανδρομέδα»: Η κόρη του Ανθρώπου και των Άστρων
Η Ανδρομέδα είναι γνωστή από τη μυθολογία ως κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης, αλλά και ως ονομασία ενός γαλαξία που βρίσκεται πλησιέστερα στον δικό μας. Η ίδια η λέξη «Ανδρομέδα» μπορεί να αναλυθεί ως:
Ανήκουσα στον Άνδρα ή
Η Μεδεία (Μήτις, Σοφία) του Ανδρός
ή ακόμα: Η κόρη του Ανθρώπου που ανήκει στ’ Άστρα
Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι η Ανδρομέδα στον ουρανό (ομώνυμος γαλαξίας) αποτελεί πιθανή ουράνια προέλευση της ζωής στη Γη, σύμφωνα με κάποιες εσωτερικές και ψευδοεπιστημονικές θεωρίες (π.χ. παλαιά μυστηριακή κοσμολογία και θεωρίες panspermia).
Στο συμβολικό επίπεδο, η Ανδρομέδα ενώνει τον Άνθρωπο με το Άπειρο. Είναι η θυγατέρα του Ανθρώπου που "θυσιάζεται" για να ενωθεί με το Φως, όπως ακριβώς στον μύθο διασώζεται από τον Περσέα – τον ήρωα που έρχεται από τον ουρανό.
Όταν εξετάζουμε τις λέξεις «Έλλην», «Άνθρωπος» και «Ανδρομέδα» ετυμολογικά, μυθολογικά και συμβολικά, αποκαλύπτεται ένα κρυμμένο νήμα σύνδεσης:
Ο Έλλην είναι αυτός που φέρει το Φως.
Ο Άνθρωπος είναι αυτός που ποθεί το Φως.
Η Ανδρομέδα είναι το Φως που καλεί τον Άνθρωπο πίσω στην Ουράνια Πατρίδα.
Αυτή η τριπλή έννοια σχηματίζει ένα συμπαντικό αφήγημα καταγωγής. Μπορεί να μην είναι αποδεκτό από την ορθόδοξη επιστήμη, αλλά λειτουργεί σαν ένα αρχέτυπο μνήμης, μια αλήθεια που δεν χρειάζεται αποδείξεις, γιατί την αισθάνεσαι βαθιά μέσα σου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ