Αμηχανία, συγκαταβατικό χαμόγελο, νευρικό κούνημα του κεφαλιού. Όχι, δεν περιγράφουμε κοινωνικό άγχος — αλλά την κοινότατη στιγμή που κάποιος χρησιμοποιεί μια λέξη που... δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει.
Παρ’ όλα αυτά, κάνεις πως καταλαβαίνεις. Γιατί όλοι μας, έστω και μία φορά, έχουμε βρεθεί σε εκείνη την αμήχανη θέση. Κι αντί να ρωτήσουμε ευθέως «τι σημαίνει αυτό;», προτιμάμε να το παίξουμε γνώστες.
Ας δούμε, λοιπόν, μερικές από τις πιο «ψαγμένες» λέξεις της ελληνικής γλώσσας που χρησιμοποιούνται —ή απλώς ακούγονται— συχνά, χωρίς να είναι σαφές τι σημαίνουν:
Βυσσοδομώ
Μια λέξη που ακούγεται σαν να την είπε πανεπιστημιακός σε συνέδριο, αλλά περιγράφει μια κατάσταση πολύ οικεία: δολοπλοκίες, υπόγειες κινήσεις, μηχανορραφίες. Ετυμολογικά προέρχεται από το «βυσσός» (δηλαδή «βυθός») και σημαίνει «χτίζω στο βάθος». Μεταφορικά, είναι η αγαπημένη λέξη για τις ύπουλες ενέργειες των… μουλωχτών της καθημερινότητάς μας.
Δανδής
Πόσοι μπορούν να πουν με σιγουριά τι σημαίνει; Συνήθως το μυαλό πάει στον… Βανδή (και όχι άδικα). Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν όρο που περιγράφει τον άνδρα με υπερβολική αίσθηση στυλ και φιλάρεσκη συμπεριφορά. Κάτι μεταξύ «ψώνιο» και «κλαρινογαμπρός», αλλά με 19ου αιώνα αισθητική.
Πανάκεια
Χρησιμοποιείται σε φράσεις όπως «δεν είναι πανάκεια» για να δηλώσει ότι δεν είναι η απόλυτη λύση για όλα. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία, καθώς η Πανάκεια ήταν θεότητα της ίασης. Σήμερα δηλώνει μεταφορικά το «φάρμακο για κάθε πρόβλημα» — κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Συνδαιτυμόνας
Αρκετοί το μπερδεύουν με τον «φίλο» ή τον «σύντροφο», αλλά σημαίνει κάτι πιο συγκεκριμένο: τον άνθρωπο που τρώει μαζί σου στο ίδιο τραπέζι. Ετυμολογικά προκύπτει από το «συν» + «δαιτυμών» (συμμετέχων σε γεύμα), και δηλώνει απλώς... παρέα φαγητού. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Αν σας άρεσε αυτό το μικρό γλωσσικό ταξίδι, κρατήστε το εξής: δεν είναι κακό να μη γνωρίζουμε όλες τις λέξεις — κακό είναι να μη ρωτάμε. Εξάλλου, κάπως έτσι μεγαλώνει το λεξιλόγιο και η κατανόηση της γλώσσας μας. Και κάποιες φορές, εκεί που πας να κάνεις τον έξυπνο, καλύτερα να πεις απλά: «Για εξήγησέ το μου λίγο αυτό…»ι;
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ