aimatokritis
Μια νέα επιστημονική μέθοδος μπορεί να προσδιορίσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, αναλύοντας συγκεκριμένες ορμόνες του σώματος με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Το «κλειδί» βρίσκεται στις ορμόνες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα που εξετάζει τη διαφορά μεταξύ χρονολογικής ηλικίας (βάσει ημερομηνίας γέννησης) και βιολογικής ηλικίας, δηλαδή της πραγματικής κατάστασης του σώματος. Η μέθοδος βασίζεται στην ανάλυση 22 στεροειδών ορμονών, μέσω μόλις πέντε σταγόνων αίματος.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με τη χρήση ενός εξελιγμένου συστήματος AI, το οποίο μελετά όχι απλώς τις τιμές των ορμονών, αλλά τις σχέσεις μεταξύ τους, προσφέροντας έτσι πιο ακριβή και προσωποποιημένα αποτελέσματα.

Πλεονέκτημα σε σχέση με τις παλιές μεθόδους

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τεχνικές – που χρησιμοποιούν δείκτες όπως η μεθυλίωση του DNA ή τα επίπεδα πρωτεϊνών – η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται στα ορμονικά μονοπάτια, τα οποία επηρεάζουν κρίσιμες λειτουργίες όπως ο μεταβολισμός, η ανοσία και η διαχείριση του στρες.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν νευρωνικά δίκτυα και εκπαιδεύτηκαν με δεδομένα από εκατοντάδες άτομα, αποκαλύπτοντας ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνουν οι διαφορές ανάμεσα στη χρονολογική και τη βιολογική ηλικία.

Η κορτιζόλη στο επίκεντρο

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα της έρευνας αφορά την κορτιζόλη, την ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Διαπιστώθηκε ότι όταν τα επίπεδά της διπλασιάζονται, η βιολογική ηλικία αυξάνεται κατά 1,5 φορά, κάτι που αποδεικνύει ότι το χρόνιο στρες επιταχύνει τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

Νέες δυνατότητες στην προληπτική ιατρική

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται η υγεία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών που σχετίζονται με το γήρας και για τον σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων υγείας, προσαρμοσμένων στο προφίλ κάθε ατόμου.

Παρά την πρόοδο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η βιολογική γήρανση είναι πολυπαραγοντική. Πέρα από τις ορμόνες, σημαντικό ρόλο παίζουν και άλλοι δείκτες, τους οποίους σκοπεύουν να ενσωματώσουν σε μελλοντικά μοντέλα.

Μια νέα εποχή στην παρακολούθηση της ηλικίας

Η ικανότητα να μετρηθεί με ακρίβεια η ταχύτητα με την οποία γερνά το σώμα, αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Αν και η επιβράδυνση της γήρανσης παραμένει μελλοντικός στόχος, η απλή αιματολογική ανάλυση προσφέρει ήδη πολύτιμα στοιχεία για την προληπτική ιατρική και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ντόναλντ Τραμπ
Ο Τραμπ μέσα μας...
«Έχω την πεποίθηση ότι δεν έχει σημασία που εξελέγη ξανά. Σημασία έχει ότι δεν έφυγε ποτέ»
Ο Τραμπ μέσα μας...