Με τα πρώτα αρώματα της Ανάστασης να πλανώνται στον αέρα, το τσουρέκι ετοιμάζεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο των ελληνικών πασχαλινών εθίμων. Το αφράτο, γλυκό ψωμί με άρωμα μαστίχας δεν είναι απλώς ένα γλύκισμα – αποτελεί βαθιά ριζωμένο σύμβολο της Ανάστασης και της άνοιξης, με την ίδια τη ζύμη να μεταμορφώνεται σε σύμβολο ζωής.
Η λέξη «τσουρέκι» έχει τουρκική καταγωγή – çörek – και περιγράφει κάθε ζύμη με μαγιά, ωστόσο στη συνείδηση των περισσότερων Ελλήνων παραπέμπει σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: μια πλεξούδα με γυαλιστερή κρούστα, πασπαλισμένη με αμύγδαλα ή σουσάμι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα.
Κάθε περιοχή της χώρας έχει τη δική της εκδοχή, με σχήματα και προσθήκες που διαφέρουν, όμως η ουσία παραμένει κοινή: το τσουρέκι δεν είναι απλώς επιδόρπιο, είναι τελετουργία. Η παρασκευή του απαιτεί χρόνο και προσοχή, αλλά η τελική γεύση δικαιώνει τον κόπο.
Φέτος, η συνταγή που ξεχωρίζει περιλαμβάνει παραδοσιακή μαστίχα, δίνοντας στο τσουρέκι μια ιδιαίτερη, αρωματική νότα που παραπέμπει στο Πάσχα των παιδικών χρόνων. Μια πρόταση που ενώνει γενιές γύρω από το τραπέζι και γεμίζει το σπίτι αρώματα.
Υλικά για τη συνταγή
Για το προζύμι:
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη (ή 2-3 κόκκοι μαστίχας χτυπημένοι με λίγη ζάχαρη)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 ml χλιαρό γάλα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο και χλιαρό
- Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη:
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας γάλα ή νερό
- Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για πασπάλισμα
- Οδηγίες για τη συνταγή
Ετοιμάστε το προζύμι:
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη.
- Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένας παχύρρευστος χυλός.
- Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε το σε ζεστό μέρος για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Ετοιμάστε τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το κακουλέ (αν χρησιμοποιείτε), τη μαστίχα και το αλάτι.
- Κάντε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέστε το προζύμι, τα αυγά, το χλιαρό γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Αν χρησιμοποιείτε ξύσμα πορτοκαλιού, προσθέστε το τώρα.
- Ζυμώστε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ για 10-15 λεπτά, μέχρι να έχετε μια λεία, ελαστική και σχετικά κολλώδη ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει πάρα πολύ, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι, ένα κουταλάκι του γλυκού τη φορά, ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσει την κατάλληλη υφή.
- Βάλτε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, γυρίστε τη μια φορά για να λαδωθεί και από τις δύο πλευρές. Σκεπάστε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1-1,5 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάστε το τσουρέκι:
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, αδειάστε την σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Πλάστε κάθε μέρος σε ένα μακρύ κορδόνι (περίπου 40-50 εκ.).
- Ενώστε τις τρεις άκρες και πλέξτε τα κορδόνια μεταξύ τους για να σχηματίσετε ένα τσουρέκι. Σφραγίστε καλά τις άκρες.
- Τοποθετήστε το τσουρέκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάστε το με μια ελαφριά πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα περίπου, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ψήστε το τσουρέκι:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (στον αέρα).
- Αλείψτε απαλά την επιφάνεια του τσουρεκιού με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίστε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι.
- Ψήστε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά και να είναι ψημένο στο εσωτερικό (ελέγξτε με ένα ξυλάκι για σουβλάκι, αν βγει καθαρό). Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, μπορείτε να το σκεπάσετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο προς το τέλος του ψησίματος.
- Αφήστε το τσουρέκι να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα πριν το κόψετε και το σερβίρετε.
Συμβουλές για επιτυχία:
- Το γάλα και το βούτυρο πρέπει να είναι χλιαρά (όχι καυτά) για να μην καταστρέψουν τη μαγιά.
- Η υπομονή για να φουσκώσει η ζύμη είναι το “κλειδί” για ένα αφράτο τσουρέκι.
- Μην ζυμώσετε υπερβολικά γιατί μπορεί να γίνει σκληρό το τσουρέκι.
- Εκτός από μαστίχα, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αρωματικά όπως ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 16/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ