Thumbnail
Οι Σλοβένοι αρέσκονται να θεωρούν εαυτούς Κεντροευρωπαίους και όχι Βαλκάνιους, εξ ου και πρωτοστάτησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία μάλιστα κατάφεραν να βγουν με τα ελάχιστα δυνατά “τραύματα”.

 

Οι Σλοβένοι αρέσκονται να θεωρούν εαυτούς Κεντροευρωπαίους και όχι Βαλκάνιους, εξ ου και πρωτοστάτησαν στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, από την οποία μάλιστα κατάφεραν να βγουν με τα ελάχιστα δυνατά “τραύματα”. Η ειρωνεία της τύχης, ωστόσο, τους έχει φέρει, μόλις 21 χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, στον προθάλαμο της ένταξης σε ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, κατατάσσοντάς τους έτσι στον “προβληματικό Νότο” της Ευρώπης. 
 
Μέλος της Ε.Ε. από το 2004, η Σλοβενία των 2 εκατομμυρίων κατοίκων υπήρξε το πρώτο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης το οποίο εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2007. Διατηρεί δε μέχρι σήμερα το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από όλα τα κράτη της “Νέας Ευρώπης”. 
 
Ωστόσο, αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να υπάρξουν «καλοί μαθητές» στην ευρωζώνη. Η ένταξη στο κοινό νόμισμα σηματοδότησε μιαν έκρηξη των ισολογισμών των τραπεζών και σε υπερδιπλασιασμό του δημόσιου χρέος στο 48% του ΑΕΠ. Το επιτόκιο των σλοβενικών δεκαετών κινείται πολύ κοντά στο επικίνδυνο όριο του 7% και οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η χώρα θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η Moody’s υπήρξε ο τελευταίος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης ο οποίος τον Αύγουστο υποβάθμισε το αξιόχρεο της Σλοβενίας, ενώ η Κομισιόν στην έκθεση των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεών της εκτιμά ότι το σλοβενικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί (για τρίτη από τις τέσσερις τελευταίες χρονιές) κατά 2,3% το 2012 και 1,6% το 2013. 
 
Σε αυτό το τοπίο διεξήχθη την Κυριακή ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών ο οποίος σημαδεύτηκε καταρχήν από την εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων (47,3% έναντι 57,7% το 2007) αλλά και από το ποσοστό-έκπληξη του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Borut Pahor, ο οποίος με 40% των ψήφων κατετάγη πρώτος, έναντι 36% του ανεξάρτητου πρώην προέδρου (και αναπληρωτή γ.γ. του ΟΗΕ επί των ημερών του Kofi Annan) Danilo Turk και 24% του προσκείμενου στην κεντροδεξιά κυβέρνηση του Janes Jansa ευρωβουλευτή Milan Zver. 
 
Το παράδοξο της σλοβενικής πολιτικής σκηνής έγκειται στο ότι η κυβέρνηση Jansa, που συγκροτήθηκε μόλις τον Ιανουάριο, εμφανίζεται τώρα έτοιμη να στηρίξει τον ιστορικό αντίπαλό της Pahor, προκειμένου να αποφύγει την επανεκλογή του Turk, ο οποίος παρά τις περιορισμένες συνταγματικές δυνατότητές του έχει αντισταθεί όσο μπορεί στις “μνημονιακές” επιλογές. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Jansa υιοθέτησε το Μάιο μέτρα λιτότητας που προβλέπουν δημοσιονομική περιστολή ύψους 800 εκατ. το 2012 και 750 εκατ. το 2013 προκειμένου το έλλειμμα να περιορισθεί από 6,4% πέρσι στο 4% του ΑΠΕ φέτος και στο 3% του χρόνου. Μεταξύ άλλων, επιβλήθηκαν μειώσεις αποδοχών κατά 15%στους δημοσίους υπαλλήλους (και κατάργηση του επιδόματος αδείας), περιορισμοί στην χορήγηση επιδόματος ανεργίας και στα σχολικά γεύματα κ.ο.κ. 
 
Πρόκειται για επιλογές τις οποίες η κεντροδεξιά στηλίτευε μέχρι πέρσι, οπότε ο Pahor αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, χάνοντας την λαϊκή συναίνεση σε δύο δημοψηφίσματα (το ένα σχετικό με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού). Ο ίδιος ο Pahor είναι πιθανό να εκτοξευθεί στην προεδρία, μόνο και μόνο λόγω “προαγωγής και αποστρατείας” εφόσον το ίδιο του το κόμμα τον απομάκρυνε από την ηγεσία κατά το κομματικό συνέδριο του καλοκαιριού. 
 
Και στο βάθος, τα συνδικάτα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, αλλά και για τη συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο δημιουργίας μιας bad bank.
 
 
Πηγή:www.capital.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

proaulio_sxoleio
Τι είναι σχολείο;
«Η διαπαιδαγώγηση είναι ανθρώπινη σχέση. Πώς θα μπορούσε κάποιος να την κανονικοποιήσει και τι θα σήμαινε μια τέτοια κανονικοποίηση; Η δική μου άποψη...
Τι είναι σχολείο;