Thumbnail

ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

 
ΧΩΡΙΣ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΑΚΟΜΑ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
 
Από iskra.gr
Παρά τις διαρκείς διαβουλεύσεις και συναντήσεις εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ όλο το τελευταίο διάστημα, αίνιγμα παραμένει αν θα υπάρξει απόφαση στο σημερινό Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και αν θα συμφωνήσουν οι πιστωτές ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
 
Τα τελευταία δημοσιεύματα φέρνουν στη δημοσιότητα αλλεπάλληλα σχέδια επί χάρτου, τα όποια, όπως υποστηρίζουν οικονομικοί αναλυτές, επ’ ουδενί λόγω επιλύουν το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
 
Αν και σε ότι αφορά την πλευρά των πιστωτών φαίνεται πως έχουν επέλθει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα δεδομένα της προηγούμενης βδομάδας, σε ότι αφορά την ελληνική κυβέρνηση όλα βρίσκονται στον ίδιο παρονομαστή, με τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους να παρακολουθούν παθητικά την αποικιοποίηση της χώρας.
 
H Iskra παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, σχετικά ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ
 
Το κούρεμα δανείων της Ευρωζώνης και των ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνολικού ύψους 184 δισ. ευρώ, επιδιώκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , προκειμένου να καταστεί οριστικά και πραγματικά βιώσιμο το ελληνικό χρέος, πρόταση που συναντά τις αντιδράσεις των Γερμανών και άλλων εταίρων.
 
Στη διαμάχη Ε.Ε. και ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση επισήμως εμφανίζεται αμέτοχη, αλλά είναι βέβαιο πως θεωρεί αποτελεσματικότερη την πρόταση του ΔΝΤ που επιλύει άμεσα το πρόβλημα του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνοδευτεί με νέους όρους.
 
Οι προβολές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που κατήρτισαν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζουν το ελληνικό χρέος το έτος 2020, στο 144% του ΑΕΠ, δηλαδή 24 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, πάνω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ, που είχε τεθεί τον περασμένο Μάρτιο.
 
Το ΔΝΤ επιμένει στο συγκεκριμένο στόχο για 120% του ΑΕΠ το 2020 και για να προσεγγιστεί προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά χωρίς θιγούν τα δάνεια ύψους 21,7 δισ. ευρώ, που έχει χορηγήσει το ίδιο στην Ελλάδα. Εκεί όμως αρχίζουν τα προβλήματα, καθώς με τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης και με το PSI άλλαξε δραματικά ο χάρτης του ελληνικού χρέους, η πλειοψηφία του οποίου αποτελείται από δάνεια και ομόλογα που κατέχουν οι επίσημοι φορείς (OSI).
 
Επίσης, όπως ξεκαθάρισε και ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, οι ιδιώτες δεν πρόκειται να αποδεχτούν και νέο hair cut μετά το -53,5% του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, αν και θα προβληθεί ως «εθελοντική συμμετοχή», αλλά θα είναι υποχρεωτική. Η πρόταση προβλέπει να δοθεί ένα premium στους κατόχους των κουρεμένων ομολόγων, σε σύγκριση με τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά. Η μέση τιμή τους σήμερα είναι στα 25 σεντ και θα τους προταθεί εξαγορά μέχρι 35 σεντ. Η πρόταση αυτομάτως θα αυξήσει τις τιμές των ομολόγων και αν η διαδικασία είναι εθελοντική οι περισσότεροι κάτοχοι δεν θα την αποδεχτούν.
 
Ακόμη, θα καταγραφεί και νέα ζημιά στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, που θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ανακεφαλαιοποίησης, ενώ θα επιδεινωθεί περαιτέρω η χρηματοοικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία δεν προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση.
 
Επίσης, τα δάνεια του ΔΝΤ, βάσει του καταστατικού του δεν μπορούν κουρευτούν, ενώ για τους ίδιους λόγους οι δυνατότητες μείωσης των επιτοκίων είναι περιορισμένες. Τα δάνεια που έχει χορηγήσει μέχρι τώρα στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέρχονται σε 21,7 δισ. ευρώ.
 
Στο πλαίσιο αυτό στο στόχαστρο του νέου κουρέματος απομένουν:
 
- Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης. Μέχρι και τον Ιούνιο, που σταμάτησαν οι εκταμιεύσεις, ανέρχονται συνολικά σε 126,9 δισ. ευρώ.
 
- Τα ομόλογα που κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Ευρωπαϊκές Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η ονομαστική αξία των οποίων είναι 56,68 δισ. ευρώ και εξαιρέθηκαν από το PSI.
 
- Οι τόκοι των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης. Εφόσον μειωθούν οι πληρωμές τόκων, τότε θα διευκολυνθεί ο προϋπολογισμός να επιτύχει υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και άρα να σταματήσει να «παράγει» νέο χρέος. Ομως το ποσό είναι σχετικά χαμηλό (1,8% του ΑΕΠ) που δεν επαρκεί από μόνο του.
 
- Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.
 
Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η μείωση των προμηθειών του EFSF και η κατάργηση των προμηθειών από τις εκδόσεις των νέων δανείων, το ΔΝΤ τα θεωρεί ήσσονος σημασίας και μόνο συμπληρωματικά μπορούν να επιδράσουν.
 
 
Στόχος είναι να μην επαναληφθεί η αποτυχία του PSI
 
Το hair cut των δανείων και των ομολόγων που κατέχουν οι επίσημοι φορείς (OSI) θα επιτύχει απόλυτα το στόχο, καθώς δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για ανακεφαλαιοποιήσεις, όπως συνέβη με το πρόγραμμα PSI, το οποίο απέτυχε να θέσει το ελληνικό χρέος σε τροχιά βιώσιμη. Με εξαίρεση τη σημαντική μείωση των τόκων, από το επίπεδο των 16,1 δισ. ευρώ, το 2011 σε 11,7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ η μείωσή του θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.
 
Ελάχιστο ήταν το όφελος στο χρέος, καθώς, όπως παραδέχεται το υπουργείο Οικονομικών, η μείωση του χρέους Γενικής Κυβέρνησης του 2012 ανήλθε σε 105.973 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των ομολόγων (PSI).
 
Στη συνέχεια, όμως, αναμένεται να αυξηθεί λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά 48.500 εκατ. ευρώ (δεν έχει ολοκληρωθεί) της μείωσης του ενδοκυβερνητικού χρέους κατά 20.715 εκατ. ευρώ (λόγω κουρέματος των ομολόγων των Ταμείων) και της κάλυψης του ταμιακού ελλείμματος ύψους 14.948 εκατ. ευρώ.
 
Ετσι, σε απόλυτους αριθμούς το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα μειωθεί λόγω του PSI μόλις κατά 15.057 εκατ. ευρώ ή 7,5% του ΑΕΠ.
 
Αλλωστε, το χρέος θα εξακολουθήσει να αυξάνεται στα επόμενα χρόνια, λόγω των δανείων από το μηχανισμό, αλλά και τη βαθειά ύφεση της οικονομίας.
 
Το 2012 το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 340.600 εκατ. ευρώ ή 175,6% του ΑΕΠ, το 2013 προβλέπεται ότι θα ανέλθει στα 346.200 εκατ. ευρώ ή 189,1% του ΑΕΠ, το 2014, θα σημειώσει και νέα αύξηση και θα ανέλθει στο 191,6% του ΑΕΠ.
 
Το 2015 θα αρχίσει να υποχωρεί και θα διαμορφωθεί στο 190,5% του ΑΕΠ και το 2016 θα υποχωρήσει στο 184,9% του ΑΕΠ.
 
Ποιες είναι οι επιδιώξεις του ΔΝΤ
 
Συνολικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιδιώκει να μειωθεί η ονομαστική αξία των δανείων της Ευρωζώνης και των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και των άλλων εθνικών κεντρικών τραπεζών, που ανέρχονται συνολικά σε 183,6 δισ. ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί η μείωση του χρέους κατά 24 εκατ. μονάδες του ΑΕΠ, που είναι η διαφορά μεταξύ του στόχου (120% του ΑΕΠ) και της τωρινής εκτίμησης (144% του ΑΕΠ), αναζητείται από τα συγκεκριμένα δάνεια ποσό μείωσης περίπου 48 δισ. ευρώ ή κατά 26%.
 
Ομως, πληροφορίες αναφέρουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πιεζόμενο από τους Γερμανούς, υπαναχωρεί στη θέση του για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και φέρεται διατεθειμένο να αποδεχτεί το 124% του ΑΕΠ, προκειμένου να αποτραπεί το αδιέξοδο. Αν ισχύσει το 124% του ΑΕΠ, τότε η απαιτούμενη μείωση του χρέους στην προσεχή οκταετία φτάνει στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.
 
Ολα τα σενάρια πάντως δείχνουν ότι δεν πρόκειται στο σημερινό Eurogroup ή αργότερα, όπως θα μορφοποιηθεί, να αποφασιστεί οριστική λύση για το ελληνικό χρέος, αλλά θα κινείται στην «κόψη του ξυραφιού» ως προς την εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
naftemporiki.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Διεθνής Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Έρευνα: Διατήρηση του Βραβείου «HR Excellence in Research»
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που έχει λάβει αυτή την υψηλού κύρους πιστοποίηση, η οποία απονέμεται από την...
Διεθνής Διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Έρευνα: Διατήρηση του Βραβείου «HR Excellence in Research»