Thumbnail
Η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, με την οποία συνεχίζεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία για λογαριασμό του κεφαλαίου, μονοπώλησε τις παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς μεγαλώνουν οι αναταράξεις στα αστικά επιτελεία, εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους για τη διαχείριση.

 

Η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα, με την οποία συνεχίζεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία για λογαριασμό του κεφαλαίου, μονοπώλησε τις παρεμβάσεις αξιωματούχων της ΕΕ και του ΔΝΤ, καθώς μεγαλώνουν οι αναταράξεις στα αστικά επιτελεία, εξαιτίας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και του ανταγωνισμού ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους για τη διαχείριση.

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο αμερικανικός οίκος «Moody's» προχώρησε στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1, εξαιτίας των «πιστωτικών κινδύνων που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών».

Με δεδομένη την υποβάθμιση στις 19 Νοέμβρη της γαλλικής οικονομίας σε Aa1 από ΑΑΑ, είναι φανερό ότι η καμπάνα χτυπάει πλέον για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποκλείεται στο μέλλον ο οίκος να προχωρήσει και σε νέες υποβαθμίσεις των Μηχανισμών της ΕΕ ή κρατών - μελών της.

Θέλοντας να προλάβουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, σε ανακοίνωσή τους ο ΕΜΣ και το ΕΤΧΣ αναφέρουν ότι δε συμφωνούν με την απόφαση του «Moody's» και ότι η υποβάθμιση με κανέναν τρόπο δε θα εμποδίσει τον ΕΜΣ από την παροχή κεφαλαίων σε χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα.

Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία για την κρίση στην Ευρωζώνη είναι αμείλικτα, καθώς συνεχίστηκε σ' αυτή για 16ο συνεχή μήνα η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) ανήλθε στις 46,2 μονάδες το Νοέμβρη, έναντι 45,4 μονάδων τον Οκτώβρη και παραμένει κάτω από 50 μονάδες, που σημαίνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα εξακολουθεί να συρρικνώνεται.

Σε ό,τι αφορά στο συμβιβασμό στο Γιούρογκρουπ, με δηλώσεις τους στο «Ρόιτερς», δύο αξιωματούχοι χωρών της Ευρωζώνης ανεβάζουν στα 40 δισ. ευρώ το μέγεθος του χρέους που η Ελλάδα θα αποσύρει με την επαναγορά, δαπανώντας 10,2 δισ. ευρώ. Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα της επαναγοράς χρέους θα ευοδωθεί έκανε και ο Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ.

Στο τραπέζι παραμένει το «κούρεμα»

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, υπενθύμισε με δηλώσεις της ότι η συμφωνία που έγινε στο Γιούρογκρουπ είναι «εύθραυστη» και «η ισχυρή ύφεση στην περιφέρεια της Ευρωζώνης επηρεάζει τον "πυρήνα" της ένωσης». Η ίδια ζήτησε έμμεσα χαλάρωση των ρυθμών της δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη - μέλη, λέγοντας ότι«οι ρυθμοί εξισορρόπησης των προϋπολογισμών πρέπει να είναι λογικοί».

Επαληθεύοντας τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του ενδοϊμπεριαλιστικού συμβιβασμού στο Γιούρογκρουπ, η Α. Μέρκελ άφησε ανοιχτό σε συνέντευξή της στην «Bild» να αποφασιστεί στο άμεσο μέλλον «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, όταν η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει τις δαπάνες με τα έσοδά της χωρίς να αναλαμβάνει νέα χρέη, «θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε (...) Αυτό δεν προβλέπεται πριν το 2014 - 2015, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα».

Στην ίδια συνέντευξη η Α. Μέρκελ εκθειάζει τη συγκυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο, λέγοντας ότι «βλέπω επιτέλους στην ελληνική κυβέρνηση την αποφασιστικότητα να ανασυντάξει τη χώρα, να δημιουργήσει σύγχρονες δομές» και διαβεβαιώνει ότι «η Γερμανία θα συμβάλει» στην εξόντωση του ελληνικού λαού, για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ομολογεί ότι από τα δάνεια στην Ελλάδα και τα μέτρα που τα συνοδεύουν έχει άμεσο και μακροπρόθεσμο όφελος η Γερμανία, «επειδή τα μέτρα λαμβάνουν πάντα υπόψη ολόκληρη την Ευρωζώνη και έτσι εξυπηρετούν κάθε χώρα - μέλος και φυσικά και τη Γερμανία».

Δηλωτική, τέλος, των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης, είναι η απάντηση που δίνει η Α. Μέρκελ στην κριτική των σοσιαλδημοκρατών για την πολιτική της, η οποία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, επιβαρύνει το γερμανικό λαό με πρόσθετο κόστος για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

«Θα συνεχίσω να κάνω ό,τι είναι καλύτερο για τη Γερμανία και για την Ευρώπη καθώς και ό,τι έχει τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις και δε μας θέτει σε υπερβολικούς κινδύνους», απαντά η Α. Μέρκελ.

«Αλλο μείγμα» συστήνουν οι ΗΠΑ

Θέση για τη διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, με αιχμή το χρέος της Ελλάδας, πήραν την Κυριακή και οι αμερικανικοί «Νιου Γιορκ Τάιμς», γράφοντας στο κύριο άρθρο τους ότι μέτρα, όπως το πραγματικό «κούρεμα» του χρέους, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικά. Η εφημερίδα αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο έχει μετατεθεί, για πολιτικούς λόγους, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Προβάλλοντας το «άλλο μείγμα» διαχείρισης της κρίσης, το οποίο στη χώρα μας εκθειάζουν δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία ώστε να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, είναι «επιθετικά μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης».

Μεταξύ αυτών η εφημερίδα συστήνει «δημόσιες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών και των υποδομών, φορολογικές ελαφρύνσεις για την ενθάρρυνση των εξαγωγών και καλύτερη δημόσια εκπαίδευση». Χρήμα, δηλαδή, υποδομές και προνόμια στο κεφάλαιο για να κάνει ανάπτυξη, με το λαό εξαθλιωμένο στη γωνία.

Στο ίδιο άρθρο, η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην αντέξει μέχρι τις γερμανικές εκλογές, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα ακόμη και τη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Στο μεταξύ, ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την ενυπόγραφη επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, στην οποία φέρεται να εκφράζει την εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα είναι στο 126,6% του ΑΕΠ κι όχι στο 124%, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το Γιούρογκρουπ.

Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε την Κυριακή στον ελληνικό Τύπο («Real News») και φαίνεται ότι στάλθηκε από τον Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, ενόψει της ψήφισης του ελληνικού πακέτου από την Ομοσπονδιακή Βουλή, την περασμένη Παρασκευή.

Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκτιμήσεων σε απόλυτα νούμερα αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο 2022, ο Σόιμπλε φέρεται να σημειώνει ότι ο στόχος είναι το 115% του ΑΕΠ κι όχι το 110%, όπως ανακοίνωσε το Γιούρογκρουπ. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι πρόκειται για «παλιό πίνακα».

Μνημόνιο και μέτρα στην Κύπρο

Στα πολιτικά κόμματα δόθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το προσχέδιο του μνημονίου, στο οποίο συμφώνησαν καταρχήν η τρόικα και η κυπριακή κυβέρνηση και το οποίο παρουσιάστηκε στο χτεσινό Γιούρογκρουπ, χωρίς να ληφθούν ακόμα αποφάσεις.

Το μέρος του μνημονίου που έχει οριστικοποιηθεί αφορά στα δημοσιονομικά και εκκρεμεί το κομμάτι με τα χρηματοπιστωτικά, καθώς αναμένεται η έκθεση για το ακριβές ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών των τραπεζών. Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα κατατεθούν στη Βουλή 20 νομοσχέδια για την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία με την τρόικα.

Τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 13 Δεκέμβρη, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Γιούρογκρουπ για να εγκρίνει το πρόγραμμα. Θα προηγηθεί στις 7 Δεκέμβρη η ενδιάμεση έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα όπως τα εξής:

  • Μόνιμη κλιμακωτή μείωση των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που φτάνει μέχρι και το 12,5% για τα υψηλότερα εισοδήματα.
  • Περαιτέρω αναστολή της ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή).
  • Επέκταση του παγώματος των μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και της «έκτακτης εισφοράς» επί των ακαθάριστων εσόδων για τρία ακόμα χρόνια (μέχρι και το 2016).
  • Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων τουλάχιστον κατά 5.000 την περίοδο 2012 - 2016.
  • Πάγωμα προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του 2016.
  • Πρόσληψη ενός δημόσιου υπάλληλου για κάθε 4 που φεύγουν.
  • Πάγωμα πρόσληψης ωρομισθίων και ενίσχυση της κινητικότητας υπαλλήλων στα υπουργεία.
  • Τετραετές σχέδιο για κατάργηση 1.880 μόνιμων θέσεων εργασίας.
  • Μείωση κατά τουλάχιστον 113 εκατομμύρια ευρώ των κοινωνικών παροχών, μέσω κατάργησης επιδομάτων όπως το επίδομα μάνας, άλλα οικογενειακά και εκπαιδευτικά επιδόματα, συμπληρωματικά επιδόματα του Δημοσίου κ.ά. Πάγωμα συντάξεων στο Δημόσιο και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια.

 

Ριζοσπάστης 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepisthmio_dytikis_makedoniaw.jpg
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
Από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου - Η αξιολόγηση θα είναι ανώνυμη και θα γίνει ηλεκτρονικά
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι φοιτητές θα αξιολογήσουν τους διδάσκοντες
school_education_tetradia_notbook_kimolies_chalks_apple.jpg
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά
«Kαλούμε όλους τους συναδέλφους - Μέλη μας, τη ΔΟΕ αλλά και τα λοιπά σωματεία να βρίσκονται σε εγρήγορση ενόψει και της έκδοσης του πορίσματος της...
Για την κινητοποίηση στη Διεύθυνση ΠΕ Πειραιά σχετικά με την ΕΔΕ του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πειραιά