Tης Ιωάννας Σωτήρχου
Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο Συνήγορος του Πολίτη υπενθυμίζει «την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες που έχουν κατά κύριο λόγο πληγεί από την τρέχουσα δημοσιονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας». Επισημαίνει ακόμη ότι η φετινή επέτειος είναι αφιερωμένη στους κρατουμένους.
Σε κρατούμενους αναφερόμαστε κι εμείς. Τους δίχως έγκλημα και χωρίς δίκη. Που κρατούνται σε συνθήκες χειρότερες και από αυτές της φυλακής. Κι ας δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Για τους πρόσφυγες ο λόγος. Ανθρώπους ανέστιους, ευάλωτους και ταλαιπωρημένους που η «κρίση» -συνήθως συγκρούσεις και καταστροφές- έπληξε στην πατρίδα τους. Που μπορεί να μας συγκινούν στις ειδήσεις αλλά η χρόνια κρατική ολιγωρία και πολιτική ανεπάρκεια τους μετατρέπει σε «όχληση» όταν ζητούν τη βοήθειά μας.
Αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ε.Ε. αφού πρόσφατα διοργάνωσε σχετικό συνέδριο στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή δημοσιογράφων από όλη την Ευρώπη. Ενήμερη για την απαράδεκτη κατάσταση των αιτούντων άσυλο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ, αισιόδοξη ωστόσο ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις ελλείψεις της στη διαδικασία με τον νέο χρόνο, ώστε να είναι έτοιμη για τις «ιστορικές», όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές που προωθεί στο ενωσιακό Δίκαιο για την προστασία τους, ώστε να «μοιραστούν τα κράτη-μέλη τις ευθύνες, καθώς μόνο σε 10 μέλη αντιστοιχεί το 90% των αναγνωρίσεων προσφύγων».
Συγκεκριμένα τέσσερις μόνο χώρες -Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Σουηδία- αναγνωρίζουν την πλειονότητα των προσφύγων πάνω από το 60%. Στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αναγνωρίσεων, 2,08% για το 2011, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. αγγίζει το 25,01%.
Σε σύγκριση με τις 333.980 αιτήσεις ασύλου που δέχτηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες πέρσι, η Ελλάδα δέχτηκε το 2,79% ή 9.310 αιτήσεις, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση στη σύγκριση του αριθμού των αιτούντων άσυλο με τον πληθυσμό με πρώτη τη Μάλτα, γεγονός που φανερώνει τις πιέσεις που δέχεται αυτή η χώρα.
Επιπλέον η προβληματική διαδικασία και ο χαμηλός αριθμός αναγνωρίσεων μας στερεί σημαντικούς σχετικούς πόρους που διαθέτει η Ε.Ε.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πέρσι, από τα 43 εκατομμύρια των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πλειονότητα -26,4 εκ.άνθρωποι- ήταν εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα, ενώ πρόσφυγες ήταν 15,2 εκατομμύρια άνθρωποι.
Αντίθετα απ” ό,τι πιστεύεται, το 80% των προσφύγων ζουν σήμερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ενδεικτικά, το 2011 η Κένυα δέχτηκε 380.000 Σομαλούς πρόσφυγες ως αποτέλεσμα της επισιτιστικής κρίσης στη γειτονική της χώρα, περισσότερους από όσους ζήτησαν άσυλο συνολικά στην Ε.Ε.
Εφημερίδα των συντακτών
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη