Thumbnail
Η φρουκτόζη που περιέχεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να δώσει σήμα για κορεσμό

 

 
Απεικονιστική μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με υπερκατανάλωση τροφής
 
Η φρουκτόζη που περιέχεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές δεν επιτρέπει στον εγκέφαλο να δώσει σήμα για κορεσμό
Ουάσινγκτον

Μήπως το μυαλό σας είναι μόνο στη ζάχαρη (κυριολεκτικώς); Ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ χρησιμοποίησαν απεικονιστικές τεχνικές και έδειξαν για πρώτη φορά ότι η φρουκτόζη, ένα είδος ζάχαρης που «κυριαρχεί» σε πλήθος – κυρίως επεξεργασμένων – τροφίμων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εγκέφαλο τέτοιες ώστε να οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής.

Η φρουκτόζη δεν οδηγεί σε κορεσμό όπως η γλυκόζη

Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν οι ερευνητές μέσα από μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA), μετά την κατανάλωση φρουκτόζης δεν καταγράφεται στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού όπως συμβαίνει μετά την κατανάλωση γλυκόζης.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι η μελέτη ήταν μικρού εύρους – περιελάμβανε μόνο 20 άτομα – και δεν αποδείκνυε ότι η φρουκτόζη ή ο «συγγενής» της, το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τη βιομηχανία τροφίμων, προκαλούν παχυσαρκία. Ωστόσο σύμφωνα με τους ερευνητές ενισχύει την άποψη ότι η φρουκτόζη διαδραματίζει πιθανότατα τον δικό της σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια «επιδημία» της παχυσαρκίας.

Δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια

Δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια – παρότι περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων – επειδή μεταβολίζονται με διαφορετικό τρόπο από τον οργανισμό. Η κοινή επιτραπέζια ζάχαρη είναι η σουκρόζη η οποία είναι μισή φρουκτόζη και μισή γλυκόζη. Το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη αποτελείται κατά 55% από φρουκτόζη και κατά 45% από γλυκόζη. Ορισμένοι διατροφολόγοι θέτουν κυρίως στο στόχαστρό τους το υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη σιρόπι καλαμποκιού το οποίο, όπως υποστηρίζουν, συνδέεται με σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Αλλοι πάλι λένε ότι πρέπει να περιορίσουμε γενικώς τη ζάχαρη στη διατροφή μας.

Η μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ειδικοί από το Γέιλ χρησιμοποίησαν μαγνητικό τομογράφο προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο των 20 νεαρών, υγιών εθελοντών φυσιολογικού βάρους πριν και μετά την κατανάλωση ροφημάτων που περιείχαν φρουκτόζη ή γλυκόζη (το πείραμα διεξήχθη σε δύο φάσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων μεταξύ τους).

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι η κατανάλωση γλυκόζης «κατέστειλε τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που είναι ζωτικής σημασίας σε ό,τι αφορά την επιβράβευση και την επιθυμία για τροφή», όπως εξήγησε ο ενδοκρινολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ δρ Ρόμπερτ Σέργουιν«Αντιθέτως με την κατανάλωση φρουκτόζης δεν παρατηρήθηκαν αντίστοιχες αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η επιθυμία για κατανάλωση τροφής».

Σε συνοδευτικό άρθρο-σχόλιό του στο JAMA ο δρ Τζόναθαν Πάρνελ, ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον αναφέρει πως τα νέα ευρήματα«μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη αποτελεί παράγοντα που προάγει την αύξηση της κατανάλωσης τροφής και την αύξηση του βάρους σε αντίθεση με τη γλυκόζη».

Ερευνα και σε παχύσαρκα άτομα

Οι ερευνητές βρίσκονται τώρα σε φάση μελέτης της δράσης της φρουκτόζης σε παχύσαρκα άτομα προκειμένου να ανακαλύψουν εάν οι παχύσαρκοι εθελοντές αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο στη φρουκτόζη με τους εθελοντές φυσιολογικού βάρους.

Ποια είναι η συμβουλή των ειδικών υπό το φως των νέων αποτελεσμάτων; Μαγείρεμα στο σπίτι και αποφυγή κατά το δυνατόν της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν φρουκτόζη και σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, λέει ο δρ Πάρνελ: «Προσπαθήστε επίσης να αποφεύγετε τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες» καταλήγει ο ειδικός.

Στο «εδώλιο» η ζάχαρη και σε καινούργιο βιβλίο

Στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για την υπερφαγία και τελικώς την παχυσαρκία θέτει γενικώς τη ζάχαρη και ο καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Ρόμπερτ Λάστιγκ στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Fat Chance:The Bitter Truth About Sugar». Ο καθηγητής γράφει ότι η υπερφαγία έχει ορμονική βάση η οποία πυροδοτείται από την κατανάλωση ζάχαρης. Σύμφωνα με τον δρα Λάστιγκ η ζάχαρη απορυθμίζει την έκλυση της ορμόνης λεπτίνης η οποία αποτελεί τον «θερμοστάτη» της όρεξης. Ετσι εκλύεται λιγότερη λεπτίνη και ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το σήμα του κορεσμού. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideutikoi_diokseis_dide_peirai
Κείμενο αλληλεγγύης 300 πανεπιστημιακών στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται
Εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται στήριξη στην προσπάθειά τους για τη μόρφωση των παιδιών και όχι αυταρχική αντιμετώπιση από...
Κείμενο αλληλεγγύης 300 πανεπιστημιακών στις/στους απεργούς εκπαιδευτικούς που διώκονται
teacher
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η επόμενη μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές
Υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1η Μαρτίου
Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους η επόμενη μισθοδοσία σε μόνιμους και αναπληρωτές
agora ergasias
Στον πάτο της Ευρώπης οι Έλληνες νέοι με πτυχίο: Δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας
Μόνο οι απόφοιτοι Λυκείου, μπορούν πιο εύκολα να βρουν δουλειά στην Ελλάδα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη
Στον πάτο της Ευρώπης οι Έλληνες νέοι με πτυχίο: Δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας