Thumbnail
Τα πρώτα δωδεκάεδρα χρονολογούνται τον 2ο και 3ο αιώνα π.Χ 

Το ρωμαϊκό δωδεκάεδρο είναι ένα μικρό κοίλο αντικείμενο, συνήθως από μπρούντζο ή σπανιότερα από πέτρα, με γεωμετρικό σχήμα που έχει 12 έδρες. Κάθε έδρα έχει σχήμα πεντάγωνου.

Τα ρωμαϊκά αυτά δωδεκάεδρα διακοσμούνται με μικρά σβωλάκια σε κάθε γωνία του πενταγώνου, ενώ τις περισσότερες φορές οι έδρες έχουν τρύπες. Αν και έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια από την ανακάλυψή τους, αυτά τα αντικείμενα εξακολουθούν να παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο.

Τα πρώτα δωδεκάεδρα χρονολογούνται τον 2ο και 3ο αιώνα π. Χ και το μέγεθός τους κυμαίνεται από 4 εώς 11 εκατοστά.

Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί περισσότερα από 100 τέτοια αντικείμενα σε διάφορες χώρες όπως, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία και Ουγγαρία.

Roman-dodecahedra-2

Ημιτελή χάλκινα δωδεκάεδρα (1-400 π. Χ) που ανακαλύφθηκαν από ανιχνευτή μετάλλου στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας Το μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες είναι η χρησιμότητά τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτές πηγές από την εποχή της δημιουργίας τους που θα μας διαφώτιζαν για την λειτουργικότητά τους. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί πολλές εικασίες.

Για παράδειγμα έχει ειπωθεί ότι ίσως χρησιμοποιούνταν ως κηροπήγια, υπόθεση που ενισχύθηκε από υπολείμματα κεριού που βρέθηκαν σε ένα από αυτά, άλλοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για ζάρια, όργανα μέτρησης, συσκευές που καθόριζαν την καλύτερη εποχή για καλλιέργεια σιτηρών, όργανα μέτρησης για πίεση σε σωλήνες, βασιλικά σκήπτρα, παιχνίδια, ή απλώς γεωμετρικά γλυπτά.

Μεταξύ αυτών των υποθέσεων κάποιες είναι πιο βάσιμες. Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο που βρέθηκε στην Βόννη της Γερμανίας.

Οργανα μέτρησης στα πολεμικά πεδία ;

Ρωμαϊκό δωδεκάεδρο που βρέθηκε στην Βόννη της Γερμανίας.Μία από τις πιο πιθανές εικασίες είναι ότι οι Ρωμαίοι τα χρησιμοποιούσαν ως όργανα μέτρησης στα πεδία της μάχης για να προσδιορίζουν την τροχιά και την εμβέλεια ρίψης όποιων όπλων διέθεταν. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα διάφορα μεγέθη που έχουν οι τρύπες στα πεντάγωνα. Μία παρόμοια ερμηνεία είναι ότι τα δωδεκάεδρα λειτουργούσαν σαν άλφαδι για να καθορίζουν πόσο επίπεδη ή τι κλίση είχε κάθε περιοχή. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ώστε μετά βεβαιότητας να μπορούν οι επιστήμονες να αποφανθούν για τη χρήση τους.

Οργανα αστρονομίας;

Μία άλλη πιθανή εκδοχή είναι να πρόκειται για όργανα αστρονομίας που προσδιόριζαν την καλύτερη εποχή για την καλλιέργεια των σιτηρών. Σύμφωνα με τον G. M.C Wagemans το δωδεκάεδρο ήταν δηλαδή ένα αστρονομικό όργανο μέτρησης με τη βοήθεια του οποίου μπορούσε να μετρηθεί η γωνία φωτός του ήλιου και συνεπώς να υπολογιστεί η εποχή της άνοιξης και του φθινοπώρου με ακρίβεια. Κάποιες συγκεκριμένες μάλιστα ημερομηνίες πρέπει να θεωρούνταν ιδιαίτερα σημαντικές για την καλλιέργεια. Αλλά και αυτή η θεωρία δεν επιβεβαιώνεται επειδή τα δωδεκάεδρα δεν είχαν ένα μόνο συγκεκριμένο μέγεθος.  

Παιχνίδι των λεγεωνάριων;

Μια άλλη εικασία είναι ότι τα δωδεκάεδρα ήταν θρησκευτικά αντικείμενα των Καληδόνιων ιερέων στη Βρετανία.

Αλλά και για αυτή την ερμηνεία δεν υπάρχουν καταγραφές σε γραπτά κείμενα. Θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι των λεγεωνάριων κατά την διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Οι υποστηρικτές αυτής της εκδοχής ισχυρίζονται ότι στόχος του παιχνιδιού ήταν οι παίκτες να πετύχουν τις τρύπες με πέτρες.   Δωδεκάεδρο , άγαλμα στο Τόνγκερεν του Βελγίου

 Δωδεκάεδρο , άγαλμα στο Τόνγκερεν του ΒελγίουΜία άλλη ανακάλυψη εντείνει ακόμη περισσότερο το μυστήριο. Πριν λίγο καιρό ο Μπένο Άρτμαν ανακάλυψε ένα ρωμαϊκό εικοσάεδρο το οποίο εσφαλμένως θεωρήθηκε δωδεκάεδρο με μια πρόχειρη ματιά και τοποθετήθηκε αδιάφορα σε μια γωνία ενός μουσείου. Η ανακάλυψη αυτή εγείρει το ερώτημα αν υπάρχουν παρόμοια πολύεδρα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με διαφορετικό αριθμό εδρών , όπως οκτάεδρα, εξάεδρα, ή άλλα εικοσάεδρα.

he Roman icosahedron found by Benno ArtmannΤο μόνο σίγουρο είναι ότι οι ιδιοκτήτες τους τα εκτιμούσαν ιδιαιτέρως καθώς πολλά από αυτά βρέθηκαν ανάμεσα σε πολύτιμα αντικείμενα και νομίσματα. Ίσως να μην μάθουμε ποτέ την ακριβή χρήση αυτών των ρωμαϊκών αντικειμένων αλλά ελπίζουμε ότι κάποιες καινούργιες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων ενδεχομένως να ρίξουν περισσότερο φως σε αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα.

Πηγή: mixanitouxronou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αναδρομικά συντάξεων: Τρίμηνο πληρωμών για τρεις κατηγορίες
Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό εκπαιδευτικών: Ενημερωτική εκδήλωση αύριο στη Θεσσαλονίκη
Ενημερωτική εκδήλωση αύριο, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα στην ΕΔΟΘ
Ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό εκπαιδευτικών: Ενημερωτική εκδήλωση αύριο στη Θεσσαλονίκη
moro - vrefos.jpg
Κρήτη: «Η κόρη μας γεννήθηκε λίγο μεγαλύτερη από ένα μπουκαλάκι νερού»
«Οι γιατροί είναι πραγματικοί ήρωες και δεν θα πάψω να το λέω» - Συγκλονιστικές ιστορίες από τη ΜΕΝ Νεογνών Βενιζελείου
Κρήτη: «Η κόρη μας γεννήθηκε λίγο μεγαλύτερη από ένα μπουκαλάκι νερού»