Αμερικανοί ερευνητές, με χρηματοδότηση του ARPA-E (του ερευνητικού κλάδου του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας) αναπτύσσουν «έξυπνα» ρούχα τα οποία μπορούν να αλλάζουν τις θερμικές τους ιδιότητες έτσι ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον και το σώμα αυτού που τα φορά.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά τους ή ωθώντας θερμότητα μακριά από και προς το σώμα, τα ρούχα αυτά έχουν στόχο να κάνουν τον χρήστη να νιώθει άνετα σε ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών θερμοκρασιών.
Έμπνευση αποτελούν τα καλαμάρια (τα οποία αλλάζουν τον τρόπο αντανάκλασης των ορατών κυμάτων μήκους του φωτός, μέσω ενός “κοκτέιλ” πρωτεϊνών στο δέρμα τους) στην περίπτωση των ερευνητών του University of California, Irvine, ενώ η ομάδα του Cornell επικεντρώνεται στον έλεγχο της κυκλοφορίας του θερμού και του ψυχρού αέρα μέσα σε ένα δίκτυο μικροσκοπικών σωλήνων στο ρούχο.
Ρούχα τα οποία μπορούν να ελέγχουν τη θερμότητα υπάρχουν εδώ και καιρό, ωστόσο προορίζονται κυρίως για χρήση στις ένοπλες δυνάμεις, την αεροδιαστημική, την αντιμετώπιση καταστροφών, εργαστηριακά πειράματα κλπ.
Και άλλα ... “έξυπνα” ρούχα!
Το Project Jacquard ασχολείται με την κατασκευή "έξυπνων" ρούχων που λειτουργούν ως επιφάνειες αφής και επικοινωνούν με τα smartphones και όχι μόνο.
Για να επιτευχθεί αυτό, η ομάδα ATAP της Google ανέπτυξε ένα ειδικό είδος αγώγιμης κλωστής, που δε διαφέρει καθόλου σε υφή ή αντοχή από τις συμβατικές κλωστές. Μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί για την ύφανση ενδυμάτων με τον υπάρχοντα εξοπλισμό των βιομηχανιών κλωστοϋφαντουργίας. Το project στηρίζεται στη ιδέα ότι μέρος του ενδύματος ή και ολόκληρο, αποτελείται από την ειδική κλωστή και μπορεί να υποστηρίζει ηλεκτρονικές δυνατότητες αφής. Για να υπάρξουν όμως αυτές οι δυνατότητες, χρειάζονται ηλεκτρονικά κυκλώματα.
Η Google σχεδίασε τα απαραίτητα ηλεκτρονικά στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνονται πλήρως στο ρούχο και να μην τραβούν την προσοχή του ανθρώπου που το φορά! Τα έκανε αδιάβροχα και τόσο μικρά, ώστε να μπορούν να χωρέσουν ακόμα και μέσα σ’ ένα κουμπί σακακιού. Έτσι οι κλωστές καταλήγουν στο κουμπί και το κουμπί επικοινωνεί ασύρματα με τις συσκευές, στέλνοντάς τους τις εντολές σου!
Ένα παράδειγμα χρήσης είναι η δυνατότητα απάντησης κλήσεων σέρνοντας το δάχτυλο πάνω στην τσέπη ενός παντελονιού ή το τρίψιμο του μανικιού για να χαμηλώσεις την ένταση της μουσικής στα ακουστικά σου.
Το σημαντικό αυτής της εξέλιξης είναι ότι οι βιομηχανίες ρούχων δε χρειάζεται να ξέρουν τίποτα από ηλεκτρονική. Οι σχεδιαστές σχεδιάζουν ελεύθερα, οι προγραμματιστές δημιουργούν εφαρμογές που αξιοποιούν τις πρόσθετες δυνατότητες των ρούχων και οι καταναλωτές φορούν, νιώθουν και πλένουν τα ρούχα τους ακριβώς όπως και πριν !
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη