Χιλιάδες γυναίκες ντυμμένες στα μαύρα κατέβηκαν τη Δευτέρα στους δρόμους της Πολωνίας, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για απαγόρευση των εκτρώσεων.
Πανεπιστήμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες σε πάνω από 60 πόλεις της χώρας παρέλυσαν κατά τη "Μαύρη Δευτέρα", όπως ονόμασαν οι διαδηλώτριες τη χθεσινή ημέρα δράσης, με τα μαύρα ρούχα να συμβολίζουν τον θρήνο για την ενδεχόμενη απώλεια βασικών δικαιωμάτων τους.
Η δεξιά υπερ-συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος "Νόμος και Δικαιοσύνη" εφαρμόζει μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στις εκτρώσεις στην Ευρώπη, στα πλαίσια μίας πολιτικής που ακολουθεί, η οποία εμπνέεται από τις εκκλησιαστικές παραδόσεις του Καθολικισμού. Παρά την κατεύθυνση αυτή όμως οι περιορισμοί και οι νέες σκληρότερες προτάσεις πάνω στο ζήτημα φαίνεται πως έχουν ελάχιστη απήχηση στους Πολωνούς.
Ο υπάρχων νόμος που θεσπίστηκε το 1993 απαγορεύει τις εκτρώσεις γενικά, εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, το έμβρυο αντιμετωπίζει προβλήματα ή όταν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού.
Οι νέοι περιορισμοί που συζητούνται στο πολωνικό Κοινοβούλιο προβλέπουν απαγόρευση της έκτρωσης στις περιπτώσεις βιασμού, αλλά και όταν η ζωή της εγκυμονούσας κινδυνεύει! Ακόμη προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως και πέντε χρόνια σε γυναίκες και γιατρούς που θα προχωρούν σε έκτρωση!
Η πρόταση για νέα σκληρότερα μέτρα προέρχεται από ακροδεξιούς, παραθρηκευτικούς, αλλά και εκκλησιαστικούς κύκλους οι οποίοι συγκέντρωσαν περίπου 450.000 υπογραφές σε ένα έθνος 38 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σημειώνεται πως και το δεξιό-συντηρητικό κυβερνών κόμμα "Νόμος και Δικαιοσύνη" διαθέτει στις τάξεις του υποστηρικτές των νέων μέτρων.
Στις διαδηλώσεις της Δευτέρας μία ομάδα διαδηλωτών έκλεισε την είσοδο του Κοινοβουλίου φωνάζοντας "Θέλουμε γιατρούς και όχι ιεραπόστολους", ενώ άλλοι συγκεντρωμένοι φώναζαν: "Η κυβέρνηση δεν είναι σαν την εγκυμοσύνη - Μπορεί να τερματιστεί!"
"Δεν πήγα στη δουλειά σήμερα" ανέφερε σε δημοσιογράφο η 41χρονη Γκαμπριέλα, κάτοικος Βαρσοβίας, και συνεχίζει: "Παραβιάζουν τα δικαιώματά μας ως πολίτες και θέλω να υποστηρίξω τις γυναίκες που μπορεί να πληγωθούν, να τους αρνηθούν ιατρική βοήθεια και να αναγκαστούν να μεγαλώσουν ένα παιδί με προβλήματα. Και το κάνω αυτό για την κόρη μου!"
"Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να κυοφορούν παιδιά από βιασμό ή που δεν μπορούν να τα ζήσουν", τονίζει η Πολωνή συγγραφέας που μένει μόνιαμα στις Βρυξέλλες, Grazyna Plebanek.
"Θέλουν να εισάγουν ένα νόμο ενάντια στις εκτρώσεις που σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες θα καταδικάζονται σε θάνατο. Θα απομακρύνει την αίσθηση ασφάλειας που έχουν, τις δυνατότητες περίθαλψης όταν η εγυμοσύνη θέτει την υγεία ή τη ζωή τους σε κίνδυνο", αναφέρει μία άλλη διαδηλώτρια.
Οι διαδηλωτές σημειώνουν ότι χιλιάδες εκτρώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Πολωνία, ενώ πολλές γυναίκες αναγκάζονται να ταξιδέψουν μέχρι την Σλοβακία ή τη Γερμανία για να προχωρήσουν σε έκτρωση.
Ακόμη και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο RMF FM: "Το δικαίωμα στη ζωή ή, όπως μερικοί επιμένουν [να λένε], το δικαίωμα στην έκτρωση, αποτελεί μία σημαντική ηθική πρόκληση για τον πολιτισμό μας, τον δυτικό πολιτισμό μας."
Ο ίδιος όμως κριτίκαρε τον τρόπο με τον οποίο οι διαδηλωτές εκφράζουν τις απόψεις τους λέγοντας πως "περιμένουμε μία σοβαρή αντιπαράθεση πάνω στα ζητήματα της ζωής, του θανάτου και της γέννησης. Δεν περιμένουμε δρώμενα, ντύσιμο με κοστούμια και δημιουργία τεχνητών προβλημάτων."
Το κυβερνών κόμμα βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να καταρρέουν, ενώ δέχεται και κριτική τόσο από την Ε.Ε όσο και από τις ΗΠΑ για τις πολιτικές που εφαρμόζει πάνω στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τις σποραδικές και μάλλον άμαζες αντισυγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στην Πολωνία, το κίνημα "Μαύρη Δευτέρα" βρίσκει συνεχώς νέους συμμάχους τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.
Από την πλευρά της η Kasia Staszewska, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ανέφερε πως "η νομοθεσία της Πολωνίας για την έκτρωση είναι μία από τις πιο σκληρές στην Ευρώπη, ενώ αυτές οι προτάσεις αποτελούν μία κατά μέτωπο επίθεση στις γυναίκες και στα κορίτσια, καθώς και στο δικαίωμά τους να παίρνουν αποφάσεις για το σώμα τους."
"Μία γυναίκα που έχει ανάγκη από έκτρωση δεν είναι εγκληματίας και οι αποφάσεις σχετικά με το σώμα και την υγεία της δεν θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των πολιτικών", καταλήγει".
Με πληροφορίες από τον Independent
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη