Thumbnail
Τι δείχνει έρευνα

Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν μεγάλοι όμιλοι στη Βρετανία για να δικαιολογήσουν την απουσία γυναικών από διευθυντικές θέσεις είναι "αξιοθρήνητα και απαξιωτικά", επισημαίνεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βρετανία και συντάχθηκε κατόπιν έρευνας που έγινε υπό την αιγίδα της κυβέρνησης.

"Δεν πιστεύω ότι είναι μια θέση που τους ταιριάζει", "η πλειονότητα δεν θέλει τους μπελάδες ή την πίεση ενός διοικητικού συμβουλίου", "τα προβλήματα που χειριζόμαστε είναι εξαιρετικά περίπλοκα", αυτά είναι μερικά παραδείγματα από τις εξηγήσεις που δίνουν ορισμένοι διευθυντές, τα οποία αποκαλύπτονται από αυτήν την έκθεση, η οποία συντάχθηκε μετά την εξέταση των 350 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Βεβαίως και έχει γίνει πρόοδος, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, καθώς το 2017 μόνον 10 επιχειρήσεις μεταξύ των FTSE-350 δεν είχαν καμία γυναίκα στο διοικητικό τους συμβούλιο, έναντι 152 το 2011.

Ωστόσο συνολικά πολύ λίγες γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στα διοικητικά συμβούλια και τα σεξιστικά σχόλια εξακολουθούν να αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, δείχνει η έκθεση αυτή η οποία συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης.

Η επιτροπή αυτή, η οποία συστάθηκε το 2016, έχει στόχο να ωθήσει τους μεγάλους ομίλους να έχουν γυναίκες τουλάχιστον στο ένα τρίτο των ανώτερων αξιωμάτων τους ως το 2020. Μια έκθεση προόδου αναμένεται να δημοσιευτεί στις 27 Ιουνίου.

"Είναι σοκαριστικό ότι οι επιχειρήσεις πιστεύουν πως αυτές οι αξιοθρήνητες και απαξιωτικές δικαιολογίες αποτελούν λόγους που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί για να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης", σχολίασε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Άντριου Γκρίφιθς.

"Δεν είναι επίσης ενθαρρυντικό να βλέπουμε υπευθύνους που δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις γυναίκες, αλλά κάνουν λίγα για να τις διορίσουν στα πλέον υψηλόβαθμα αξιώματα, ή εμποδίζουν την εξέλιξή τους στα κλιμάκια της επιχείρησης", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Αμάντα Μακένζι, γενική διευθύντρια της μκο Business in the Community, η οποία αγωνίζεται για έναν πιο υπεύθυνο επιχειρηματικό κόσμο, η λίστα των εξηγήσεων που δίνουν "μας κάνει να σκεφτούμε ότι βρισκόμαστε στο 1918 κι όχι στο 2018".

Η ίδια βλέπει ωστόσο "πολλούς λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι", κυρίως την υποχρέωση που επιβλήθηκε στις επιχειρήσεις να δημοσιεύουν τις μισθολογικές διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες ή ακόμη το γεγονός ότι έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο το θέμα της ισότητας και της διαφορετικότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Τα πρώτα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τον Απρίλιο δείχνουν ότι σχεδόν 8 στις 10 μεγάλες επιχειρήσεις στη Βρετανία παραδέχονται ότι πληρώνουν περισσότερο τους άνδρες από τις γυναίκες.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποδίδουν ως επί το πλείστον την έλλειψη αυτή ισότητας στο γεγονός ότι οι άνδρες είναι περισσότεροι από τις γυναίκες στις θέσεις ευθύνης και ως εκ τούτου έχουν και υψηλότερες αποδοχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aupnia-ypnos.jpg
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια
Aνακαλύφθηκε ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάρουν τον καναπέ ή τον ξενώνα, ενώ μόνο το 25 τοις εκατό των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα...
«Διαζύγιο ύπνου»: Γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στα ζευγάρια