plevrotous
Οι τεχνικές που διατηρούν τα πολύτιμα συστατικά και τη γεύση τους

Σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη, για να επωφεληθούμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό από τα μανιτάρια πρέπει να τα μαγειρεύουμε σωστά.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση International Journal of Food Sciences and Nutrition, αναφέρει ότι το μαγείρεμα στον φούρνο μικροκυμάτων και το ψήσιμο στον φούρνο (γκριλ) όχι μόνο δεν καταστρέφουν τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες των μανιταριών αλλά μάλιστα τις ενισχύουν. Από την άλλη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το τηγάνισμα και το βράσιμο είναι δύο μέθοδοι μαγειρέματος που οδηγούν σε σημαντική απώλεια θρεπτικής αξίας.

Οι ερευνητές προσθέτουν ότι το ψήσιμο των μανιταριών με προσθήκη μικρής ποσότητας λαδιού –έξτρα παρθένου ελαιόλαδου κατά προτίμηση– βελτιώνει ακόμη περισσότερο το θρεπτικό προφίλ των μανιταριών προσθέτοντας λίγες μόνο θερμίδες.

«Όταν τα μανιτάρια μαγειρεύτηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων ή στον απλό φούρνο η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική τους δραστηριότητα αυξήθηκε σημαντικά» αναφέρει η ερευνήτρια Ιρένε Ρονθέρο-Ράμος, συμπληρώνοντας πως «το τηγάνισμα και το βράσιμο οδήγησαν σε μεγαλύτερη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών, πιθανότατα λόγω της διαρροής διαλυτών ουσιών στο νερό ή το λάδι, διαδικασία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη θρεπτική αξία του τελικού προϊόντος».

Να σημειωθεί ότι στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι τρεις πλέον δημοφιλείς ποικιλίες μανιταριών: Λευκά μανιτάρια (Agaricus bisporus), Σιτάκε (Lentinula edodes) και Πλευρώτους (Pleurotus ostreatus και Pleurotus eryngii).

Η διατροφική αξία των μανιταριών

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, ενώ επίσης έχουν ελάχιστες θερμίδες (15 ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών) και σχεδόν μηδενικά λιπαρά (0,2 γρ. ανά μερίδα 70 γρ. λευκών μανιταριών). Παρέχουν μικρή ποσότητα βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, καθώς και ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τα μανιτάρια, ιδιαίτερα τα λευκά, έχουν αξιόλογη αντικαρκινική δράση, ενώ τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας στον χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη, το κρυολόγημα ή μια έξαρση του έρπη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολειο
ΕΔΕ για σουβλάκια: Ο Διευθυντής Π.Ε. Εύβοιας ανακαλύπτει συνεχώς νέα… "εκπαιδευτικά εγκλήματα"
Η Δ.Ο.Ε. καλεί τον Διευθυντή να ανακαλέσει αμέσως αυτές τις αδικαιολόγητες Ε.Δ.Ε. και να επικεντρωθεί στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της...
ΕΔΕ για σουβλάκια: Ο Διευθυντής Π.Ε. Εύβοιας ανακαλύπτει συνεχώς νέα… "εκπαιδευτικά εγκλήματα"
Learning
Voucher για λάπτοπ ή τάμπλετ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Πώς θα το εξαγριώσετε
Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξαργυρώσουν τις επιταγές έως και τις 18 Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η αντίστοιχη δέσμευση έχει γίνει...
Voucher για λάπτοπ ή τάμπλετ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι- Πώς θα το εξαγριώσετε
apth
COCOON: Το ΑΠΘ διοργανώνει εξειδικευμένο Workshop για την κυβερνοασφάλεια ηλεκτρικών δικτύων
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πρακτικές λύσεις που εφαρμόζονται σε πιλοτικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και...
COCOON: Το ΑΠΘ διοργανώνει εξειδικευμένο Workshop για την κυβερνοασφάλεια ηλεκτρικών δικτύων
apple-books_foto_education.jpg
Η Επίθεση στη Δημόσια Εκπαίδευση: Από την Ιδιωτικοποίηση στην Ανισότητα και την Περιθωριοποίηση
Είναι η ώρα να αναγνωρίσουμε την πραγματική αξία της δημόσιας εκπαίδευσης και να αγωνιστούμε για την προστασία της από τις καταστροφικές συνέπειες...
Η Επίθεση στη Δημόσια Εκπαίδευση: Από την Ιδιωτικοποίηση στην Ανισότητα και την Περιθωριοποίηση