Thumbnail
Στη διάρκεια της αμφιλεγόμενης ετήσιας εκστρατείας τους στην Ανταρκτική, Ιάπωνες αλιείς σκότωσαν 122 έγκυες φάλαινες μινκ, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπέρμαχων των δικαιωμάτων των ζώων

Η εν λόγο επιχείρηση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου. Σε έκθεση που υποβλήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (IWC) αναφέρεται ότι, κατά τη διάρκειά της εκστρατείας τους,  οι Ιάπωνες αλιείς αιχμαλώτισαν συνολικά 333 φάλαινες μινκ, εκ των οποίων 122 ήταν έγκυες και 114 ήταν πολύ νεαρές σε ηλικία.

Σχολιάζοντας το περιστατικό της θανάτωσης των φαλαινών η Humane Society International,  οργάνωση για την προστασία των ζώων, χαρακτήρισε τους αριθμούς των ζώων που θανατώθηκαν ως «θλιβερή μαρτυρία της σκληρότητας της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας».

Παρότι έχει υπογράψει την απαγόρευση της IWC για τη φαλαινοθηρία, η Ιαπωνία ισχυρίζεται ότι η θανάτωση των φαλαινών συνεχίζεται για επιστημονικούς σκοπούς, αν και συχνά βρίσκει κανείς το κρέας των φαλαινών να πωλείται στις αγορές.

Η Αλέξια Γουέλμπιλοβ, στέλεχος της οργάνωσης αναφέρει σχετικά με τη θανάτωση των φαλαινών: «Είναι μια ακόμη απόδειξη της πραγματικά μακάβριας και ανώφελης φύσης της φαλαινοθηρίας, την ώρα που έχει αποκαλυφθεί ότι μη φονικές έρευνες είναι επαρκείς για επιστημονικούς σκοπούς».

Η απάντηση της Ιαπωνικής πρωτεύουσας (Τόκιο) είναι ότι, ο πληθυσμός των φαλαινών είναι αρκετά μεγάλος για να μπορεί να αντέξει την επανάληψη της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας υπερασπίστηκε εκ νέου τη θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι οι αλιείς δεν είχαν στόχο να σκοτώσουν συγκεκριμένα τις φάλαινες που κυοφορούσαν. ο Γιούκι Μορίτα, υπεύθυνος φαλαινοθηρίας στην υπηρεσία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιάνουμε φάλαινες με εντελώς τυχαίο τρόπο». Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η επιστημονική επιτροπή της IWC επιβεβαιώνει ότι ο αριθμός των φαλαινών που κυνηγάμε είναι αυτός που είναι απαραίτητος για τη διεξαγωγή ερευνών και δεν φτάνει σε επίπεδα που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση του πληθυσμού των φαλαινών».

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι η  Νορβηγία και η  Ισλανδία είναι οι μόνες χώρες που ασκούν σήμερα ανοικτά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρεύμα
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και ελλιπείς υποδομές αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος
Oι καθηγητές υπoστηρίζουν ότι η όποια αποκλιμάκωση των τιμών θα είναι σίγουρα μικρότερη της αύξησης που καταγράφεται το διάστημα που διανύουμε
Κερδοσκοπικά παιχνίδια και ελλιπείς υποδομές αυξάνουν τις τιμές του ρεύματος
καταθλιψη
Το μυστήριο της καμπύλης U: Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ
Ένα σοβαρό φαινόμενο παρατηρούν οι ερευνητές και δεν έχουν τελική εξήγηση γιατί οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι
Το μυστήριο της καμπύλης U: Οι νέοι σήμερα είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ
Γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα
Εφιάλτης: Η στιγμή που γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και οι γύρω της αδιαφορούν (Video)
Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και τους γύρω της να αδιαφορούν
Εφιάλτης: Η στιγμή που γυναίκα να πνίγεται σε πισίνα για αρκετή ώρα και οι γύρω της αδιαφορούν (Video)