Τελειωμό δεν έχουν οι... παντός τύπου διώξεις από την κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν. Μετά τους διωγμούς προσφύγων, τώρα η Ουγγαρία θεσπίζει νόμο που θα απαγορεύει το να ζει κάποιος στους δρόμους της Βουδαπέστης.
Ακτιβιστές εκφράζουν στον Guardian φόβους ότι αυτό θα αποτελέσει την απαρχή μιας εκστρατείας εναντίον των αστέγων που θα φτάνει ακόμη και μέχρι τη φυλάκιση, την υποχρεωτική εργασία και την κατάσχεση των όποιων υπαρχόντων τους, καθώς αυτές είναι οι ποινές που ορίζει ο νέος κανονισμός για όσους αρνούνται να στεγαστούν σε άσυλα.
Η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας αστέγων
"Οι άστεγοι αποτελούν ένα ορατό κομμάτι της Βουδαπέστης, καθώς κοιμούνται σε πάρκα και υπόγειες διαβάσεις", αναφέρει ο Μεθοδιστής ιερέας Gábor Iványi. Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι ο αριθμός των κλινών στις δομές της πόλης είναι ανεπαρκής. Για παράδειγμα, ένα από τα καταφύγια αστέγων έχει δεκάδες απλές μεταλλικές κλίνες σε κάθε δωμάτιο. Το χειμώνα, όταν το συγκεκριμένο καταφύγιο 130 κλινών φιλοξενεί έως και 300 άτομα σε μερικές νύχτες, χαλιά απλώνονται στο πάτωμα.
Πολλοί άστεγοι σημειώνουν ότι τα καταφύγια της πόλης είναι σε τόσο κακή που προτιμούν να μένουν στο δρόμο.
"Είναι γεμάτα ψείρες και μόλις πιάσεις ψείρες είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείς από αυτές", δήλωσε ο Erik Jeczkel, ένας 47χρονος που είναι άστεγος για 20 χρόνια. Ζει στο δρόμο, σκουπίζοντας για φαγητό σε κάδους. "Η αστυνομία της επαρχίας με χτύπησε μερικές φορές. Βάζουν γάντια έτσι ώστε να μην αφήνουν κανέναν μώλωπα. Προσπαθούν να σας μεταφέρουν στην επόμενη συνοικία, οπότε δεν είμαστε πλέον το πρόβλημά τους".
Τα "κόλπα" της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν
Η "νομική σταυροφορία" της ουγγρικής κυβέρνησης κατά των αστέγων συνεχίζεται σχεδόν από τότε που ο Βίκτορ Ορμπάν έγινε πρωθυπουργός, το 2010. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών διευκόλυνε τις αρχές των πόλεων να απομακρύνουν τους αστέγους από τους δρόμους, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα "κόλπο", όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν: απλώς άλλαξε το... Σύνταγμα! Μια τροπολογία κατέστησε παράνομο το να κοιμάται κανείς κοντά σε πολιτιστικούς και άλλους σημαντικούς χώρους, πράγμα που καθιστά την έλλειψη στέγης παράνομη σε μεγάλες περιοχές της Βουδαπέστης.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Zoltán Kovács, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερο για την έλλειψη στέγης αναλογικά με πολλές άλλες κυβερνήσεις στη δυτική Ευρώπη και δήλωσε ότι είναι παράλογο να ονομάσουμε τον νέο νόμο "άκαρδο"... Παρείχε δε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για υπηρεσίες φροντίδας για τους άστεγους ανήλθε στα 9.1 δισεκατομμύρια φιορίνια το 2018 και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση καταφυγίων που διοικούν φιλανθρωπικές οργανώσεις.
"Δεν υπάρχει ανθρώπινο δικαίωμα που να μπορείτε να ζείτε στο δρόμο, επειδή ο δρόμος είναι για όλους. Χρειάζεστε συνεπώς ορισμένους κανόνες ", είπε ο Kovács.
Ακραίος ρατσισμός από Δήμαρχο
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της 10ης Περιφέρειας της Βουδαπέστης, Ρόμπερτ Κοντόκς, χρησιμοποίησε ευθέως ρατσιστική και περιφρονητική γλώσσα για τους αστέγους. "Συμπεριφέρονται και δρουν με τρόπο που ενοχλεί τους άλλους ανθρώπους και ρυπαίνει τους δρόμους. Κάνουν αδύνατη τη συνήθη χρήση δημόσιων χώρων και δημιουργούν φόβο και αηδία στους φυσιολογικούς ανθρώπους", δήλωσε συγκεκριμένα σε αίτηση για κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων της περιοχής.
Ο αντίλογος
"Σε πολλές χώρες υπάρχουν συζητήσεις για την ποινικοποίηση της έλλειψης στέγης, αλλά απ' όσο γνωρίζω, η Ουγγαρία είναι η μόνη που την αντιμετωπίζει συνταγματικά", δήλωσε ο Bálint Misetics, κοινωνιολόγος και ακτιβιστής των δικαιωμάτων στέγασης.
Η προηγούμενη νομοθεσία έδινε στην αστυνομία εξουσιοδότηση για απλή μετακίνηση των αστέγων, ενώ η νέα τροπολογία, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου, θέτει σε γενικές γραμμές απαγόρευση της έλλειψης στέγης, με απευθείας διατύπωση.
Ο ιερέας Iványi, ο οποίος βάπτισε δύο από τα παιδιά του Όρμπαν, αλλά έχει από καιρό απογοητευτεί με τον πρωθυπουργό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση στο πρόβλημα: "Στις περισσότερες περιπτώσεις η έλλειψη στέγης δεν είναι επιλογή. Είναι ανοησία να ποινικοποιείται σαν να είσαι άρρωστος".
Πολλοί άστεγοι βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας και εθισμό, αλλά υπάρχουν πολλοί που έχουν καταλήξει χωρίς στέγη λόγω χρεών και βρέθηκαν να ξεπέφτουν μέσα από ένα αναιμικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Ένας μακροχρόνια άνεργος άστεγος λαμβάνει 22.800 φιορίνια σε παροχές ανά μήνα, ενώ εκείνοι που χρηματοδοτούνται από το κυβερνητικό πρόγραμμα εργασίας λαμβάνουν 54.000 φιορίνια. Με αυτά τα χρήματα είναι δύσκολο να νοικιάσουν ακόμη και ένα δωμάτιο στη Βουδαπέστη.
Η Ilona Faras, 55 ετών, δήλωσε ότι είναι άστεγοι από τη δεκαετία του '90. Κάποιες φορές ζούσε σε καταφύγια και μερικές φορές στο δρόμο. "Είχα πολλές δουλειές καθαρίζοντας εμπορικά κέντρα ή καφετέριες, αλλά όταν είχα χρήματα τα έδωσα στα παιδιά μου. Δεν έχω την πολυτέλεια να νοικιάσω τίποτα, λέει.
Ο Misetics αναφέρει ακόμη ότι είναι άσκοπο να μιλάμε για την έλλειψη στέγης ως ένα ζήτημα επιβολής του νόμου: "Στην Ουγγαρία υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με την ποινικοποίηση, αλλά δεν έχω ακούσει ακόμα κάποια επίσημη κυβερνητική ομιλία για οποιαδήποτε άλλη πτυχή. Δεν μπορείτε να λύσετε την έλλειψη στέγης όταν δεν υπάρχει δίκτυο κοινωνικής προστασίας και είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον που γίνεται άστεγος να ξεφύγει από αυτό. Χρειάζεστε κοινωνικούς λειτουργούς, όχι αστυνομικούς", σημειώνει ο κοινωνιολόγος και ακτιβιστής.
Επιμέλεια-Απόδοση: Γιώργος Βασιλείου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη