sxoleio italia
Τα μέτρα που ισχύουν σε εννέα χώρες της Ευρώπης ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκονται Ελλάδα και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον τρόπο και τα μέτρα που λαμβάνονται να διαφέρουν, αλλά και να συγκλίνουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Ιταλία

Στην Ιταλία τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου, με την υπουργό Παιδείας της γειτονικής χώρας να εξαγγέλλει ήδη από τον Ιούνιο μειωμένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και εφαρμογή κανόνων ασφαλείας για να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

«Θα μειώσουμε τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Λουτσία Ατσολίνα, αναφέροντας ότι το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει 3.000 σχολικά κτίρια που δεν χρησιμοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και ότι θα γίνουν 50.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και άλλου προσωπικού.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες ιταλικές αρχές ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο του προσωπικού των σχολείων της χώρας και να προμηθεύσουν με μάσκες τους διδάσκοντες και τους μαθητές.

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Ιταλία χρειάζεται 33.039 νέες τάξεις στα νηπιαγωγεία, 89.580 νέες τάξεις στα δημοτικά σχολεία και 89.292 τάξεις, με τις ανάγκες να ξεπερνούν συνολικά τις 210.000 νέες τάξεις εάν οριστεί ως όριο η συμμετοχή 15 μαθητών στην κάθε τάξη.

Για να γίνει αυτό, η CGIL εκτιμά ότι χρειάζονται 160.000 νέοι εκπαιδευτικοί στην στοιχειώδη Παιδεία με κόστος 4,5 δισ. για δέκα μήνες και 245.000 εκπαίδευση για τη μέση εκπαίδευση με κόστος 7 δισ. για δέκα μήνες. Τα σχολεία, για να λειτουργήσουν, χρειάζονται άλλους 80.000 διοικητικούς και άλλους υπαλλήλους με κόστος 1,8 δισ. για δέκα μήνες, με αποτέλεσμα το συνολικό κόστος για να λειτουργήσουν τα σχολεία με πλήρη σεβασμό των κανόνων ασφαλείας θα φθάσει τα 13,3 δισ., πεντέμισι φορές περισσότερα από τα 2,4 δισ. που προσφέρει η κυβέρνηση Κόντε.

Σκωτία

Με σχολική τσάντα, αλλά χωρίς μάσκα, οι μαθητές στη Σκωτία ξεκίνησαν να επιστρέφουν στα θρανία στις 11 Αυγούστου, για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, όντας οι πρώτοι που αρχίζουν τη νέα σχολική χρονιά στη Βρετανία εν μέσω μιας αναζωπύρωσης της COVID-19 στη χώρα.

Αν και στην Αγγλία ξαναέγιναν εν μέρει κάποια μαθήματα τον Ιούνιο, οι αρχές της Σκωτίας είχαν επιλέξει να περιμένουν τη νέα σχολική χρονιά, η οποία προβλεπόταν να αρχίσει στις 11 Αυγούστου.

Η επιστροφή στα θρανία των μαθητών στην Σκωτία γίνεται σταδιακά ως τις 18 Αυγούστου, με τους μαθητές της περιοχής Μπόρντερς να είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν, ακολουθούμενοι από αυτούς στις άλλες περιοχές τις ερχόμενες μέρες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν θα υποχρεούνται να φορούν προστατευτικές μάσκες ούτε να σέβονται τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ τους, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στο εκπαιδευτικό σώμα.

Βρετανία

Την ίδια ώρα, στην Αγγλία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "The Daily Mail” ότι η επαναλειτουργία των σχολείων το Σεπτέμβριο, αποτελεί εθνική προτεραιότητα.

«Η εκπαίδευση των παιδιών μας, είναι αποφασιστικής σημασίας για την ευημερία τους, την υγεία τους και για το μέλλον τους. Για αυτό ακριβώς το λόγο είναι μία εθνική προτεραιότητα, η επιστροφή όλων των μαθητών πίσω στο σχολείο, το Σεπτέμβριο», έγραψε ο Τζόνσον στο άρθρο του, στην αναφερόμενη εφημερίδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι (το ενδεχόμενο) να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο».

Ισπανία

Στη Ισπανία δεν έχει καθοριστεί έως τώρα ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Ορισμένες περιφέρειες αναμένεται να επιστρέψουν την επιστροφή εκπαιδευτικών και μαθητών στις 7 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση συστήνει να υπάρχει μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στους μαθητές και να χρησιμοποιηθούν οι βιβλιοθήκες και οι χώροι εστίασης των μαθητών ως αίθουσες διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν, καθώς στην Ισπανία οι αποφάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική λαμβάνονται από τις 17 περιφέρειες της χώρας και όχι από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να υπάρξει σύγχυση.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας θα προσλάβει 5.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς, προκειμένου να περιορίσει τις επαφές μέσα στα σχολεία και να επιτρέψει στα παιδιά να αποφύγουν τις μάσκες.

Η περιοχή της Μαδρίτης σχεδιάζει την πρόσληψη 600 επιπλέον εκπαιδευτικών και προτείνει τέσσερα διαφορετικά σχέδια δράσης ανάλογα με τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ άλλες περιφέρειες της χώρας δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές άνω των 14 ετών να μπορούν να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή να πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα.

Γαλλία

Στη Γαλλία τα σχολεία ξεκινούν μαθήματα την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από περιοχές που έχουν δηλωθεί ως «ζώνες έντονης μετάδοσης του ιού», όπως το Παρίσι και η  Μασσαλία, όπου τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά.

Το υπουργείο Παιδείας καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 11 ετών τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, εάν δεν είναι εγγυημένη η ελάχιστη απόσταση του ενός μέτρου. Τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν μάσκες για τους καθηγητές και τους λοιπούς εργαζόμενους, αλλά οι μαθητές θα πρέπει να προμηθεύονται μόνοι τους τις μάσκες.

Τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «επιδεινώνει το χάος» και δημιουργεί «εξευτελιστικές» συνθήκες εργασίας και σημειώνουν ότι τα σχέδια για την εξ αποστάσεως διδασκαλία είναι ελλιπή σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Γερμανία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά σε διαφορετικές ημερομηνίες στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Σε ορισμένα βόρεια κρατίδια, όπως στο Βερολίνο και το Σλέσβιχ-Χολστάιν, οι μαθητές έχουν ήδη επιστρέψει στις σχολικές αίθουσες, ενώ στα νότια της χώρα τα σχολεία ανοίγουν παραδοσιακά τον Σεπτέμβριο. 

Στο κρατίδιο Μεκλεμβούργου-Πομερανίας τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά στις σχολικές αίθουσες από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά μόνο για 4 ή 5 ώρες. Επιτρέπονται ξανά τα μαθήματα μουσικής και η γυμναστική που είχαν σταματήσει λόγω κορονοϊού.

Το κρατίδιο του Μεκλεβούργου-Πομερανίας έχει τον μικρότερο αριθμό κρουσμάτων στη Γερμανία.

Στα σχολεία του κρατιδίου απαγορεύονται προς το παρόν χειραψίες και εναγκαλισμοί και πρέπει να τηρούνται αποστάσεις. Οι μαθητές πρέπει να αποφεύγουν να πιάνουν το πρόσωπό τους και βέβαια οι σχολικές αίθουσες πρέπει να αερίζονται καλά. Συνιστάται το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και η κατά περίπτωση χρήση αντισηπτικών. Ωστόσο η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική. Συζητείται όμως να γίνει υποχρεωτική το επόμενο διάστημα.

Παρόλο που η εκπαιδευτική πολιτική είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Εθνική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών της Γερμανίας έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 15 ετών. 

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι μέχρι στιγμής το μόνο κρατίδιο που καθιστά υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία, ενώ οι μαθητές σε κρατίδια όπως το Βρανδεμβούργο και το Βερολίνο πρέπει να τις φορούν μόνο έξω από τις τάξεις τους.

Ορισμένα συνδικάτα εκπαιδευτικών υποστηρίζουν ότι οι οδηγίες είναι ανεπαρκείς ή ακόμη και αντιφατικές.

Δανία

Τα σχολεία στη Δανία άνοιξαν ξανά στις 10 Αυγούστου. Στις σχολικές αίθουσες θα κάνουν μάθημα 10 – 12 μαθητές, οι οποίοι θα βρίσκονται σε απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους κάθε μιάμιση ώρα. Η χρήση μάσκας δεν καθίσταται υποχρεωτική.

Βέλγιο

Τα σχολεία στο Βέλγιο ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου παρά τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφει η χώρα. Οι περιφέρειες που είναι υπεύθυνες για την εκπαιδευτική πολιτική, αποφάσισαν από κοινού ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων αυξηθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή θα υπάρξει εκ περιτροπής διδασκαλία, με τους μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία κάθε εβδομάδα, ανά ομάδες.

Πολωνία

Τέλος, στην Πολωνία τα σχολεία ανοίγουν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, εκτός από ορισμένες περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Η επιδημιολογική κατάσταση «επιτρέπει, την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στακορονο περισσότερα σχολεία της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας.

Οι αρχές δεν επιβάλλουν τη χρήση μάσκας ούτε μειώνουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, όμως τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και να αποφεύγουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις του προγράμματος και σε έκτακτα μοντέλα διδασκαλίας σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

paidi-tileorasi.jpg
Hikikomori: Πώς να το αναγνωρίσετε το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων
Αυτός ο όρος λοιπόν, που μεταφράζεται ως “τραβιέμαι προς τα μέσα” ή “είμαι περιορισμένος”, φαίνεται πλέον να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή τάση
Hikikomori: Πώς να το αναγνωρίσετε το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων