Ο Αριστοτέλης είχε αντιληφθεί ότι «φύσει του ειδέναι ορέγεται ο άνθρωπος», είναι γενετικά προκαθορισμένη η επιθυμία για εξερεύνηση και γνώση. Επιβεβαιώνεται ο Σταγειρίτης από την επικαιρότητα καθώς οι έρευνες στον Κόκκινο Πλανήτη αποδίδουν καρπούς. Το «Curiosity» παρέχει αδιάσειστα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την ανακάλυψη οργανικών ουσιών στο έδαφός του και ίχνη από τρεχούμενο νερό. Αυτά τα δεδομένα αυξάνουν τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής δεδομένου ότι στη γη, όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή. Οι εξελίξεις αυτές έχουν βιολογική, γεωλογική και υδρολογική σημασία, και θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα στο μέλλον. Καθώς ο γενετικός ντετερμινισμός αποτελεί κατηγορική προσταγή για τους φυσικούς και τους κοσμολόγους, φαίνεται πως οι έρευνες και οι αναζητήσεις τους για να μάθουν τα πάντα γύρω από τον μακρόκοσμο που μας περιβάλλει δεν έχουν όρια. Και ενώ το Σύμπαν αποδεικνύεται ότι μπορεί και να έχει όρια, ο ανθρώπινος νους φαίνεται να μην έχει. Ή μήπως το αντίστροφο; Ωστόσο το ζητούμενο που τίθεται και προβάλλει επιτακτικά δεν είναι αν μπορεί να υπάρξει ζωή στο διάστημα αλλά κατά πόσο και υπό ποιες προϋποθέσεις θα συνεχιστεί η ζωή στη Γη.
Η σύγχρονη διαστημική τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο αλλάζουν θέση τα αντικείμενα στο Σύμπαν, σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προβλεφθούν πιθανές απειλές για τον πλανήτη μας. Τα μέσα που διαθέτει το ανθρώπινο γένος θα μπορούσαν να προφυλάξουν τη ζωή στη γη από κάποιο κομήτη ή αστεροειδή που πιθανόν να κατευθυνόταν προς εκείνη αλλάζοντας την τροχιά του με τη δύναμη της βαρύτητας. Επιπλέον η ανακάλυψη των φυσικών νόμων του εξωγήινου χώρου θα είναι ένα βήμα πλησιέστερα στις απαντήσεις προαιώνιων ερωτημάτων, όπως από πού προήλθε η ζωή και ο κόσμος, θα φωτίσει την θέση του ανθρώπου στο γαλαξιακό του χωριό, θα προσφέρει πληροφορίες για τον τρόπο γέννησης αστέρων και πλανητών, θα προσδιορίσει κατά προσέγγιση την ηλικία τους και θα είναι μια αποτελεσματική προσπάθεια να αποκρυπτογραφηθεί η ατραπός του μέλλοντος. Τέλος συντηρεί την ελπίδα να ανακαλυφθούν κατάλληλες συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσει ανθρώπινη ζωή εκεί.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο σύγχρονος μετά – άνθρωπος της διαστημικής εποχής είναι εγκλωβισμένος σε έναν φαύλο κύκλο αντιφάσεων και προκλήσεων οι οποίες σφραγίζουν την ιστορική πορεία στο μικρόκοσμό του. Διαθέτει εκατομμύρια δολάρια για την ανακάλυψη ζωής σε άλλους πλανήτες, ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνει τη ζωή στη γη με πολέμους, πυρηνικές δοκιμές και ανεπίστρεπτες οικολογικές καταστροφές, θεοποιεί υλικά αγαθά και ανέχεται την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει τα μάτια του στραμμένα στην τελειοποίηση των μέσων που θα του παρέχουν απόλυτη θέαση των ουράνιων σωμάτων και εθελοτυφλεί για τα μέσα που θα εξασφαλίσουν ποιότητα ζωής και ισότητα ευκαιριών για τους συνανθρώπους του. Εξαντλεί τα ψυχικά του αποθέματα στην ανακάλυψη των νόμων οι οποίοι διέπουν τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ συγχρόνως υπονομεύει την υπαρξιακή προοπτική του. Επιδιώκει την ουράνια χαρτογράφηση και την επικοινωνία με εξωγήινη ζωή, ενώ αγνοεί ποιος μένει στη διπλανή πόρτα, βιώνοντας την υπαρξιακή μοναξιά, την περιθωριοποίηση, τη συναισθηματική απογύμνωση, καθιστώντας την ενδογήινη ζωή του πιεστική και ανούσια. Έχει πολλαπλασιάσει τα μέσα διαγαλαξιακής επικοινωνίας για να παραμένει πιο μόνος παρά ποτέ. Το ανθρώπινο γένος καταλήγει σκόρπιο, το μέλλον θρυμματισμένο, ο καθένας λειτουργεί αυτόνομα και μεμονωμένα.
Ο σύγχρονος άνθρωπος από τη μια παρατηρεί τα πλανητικά ουράνια σώματα με τελευταίας γενιάς τηλεσκόπια και χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ από την άλλη υποτιμά την κοσμική τάξη και αρμονία μέσα του. Η παρατήρηση και η εξερεύνηση του Σύμπαντος εξαντλεί τα ψυχικά του αποθέματα και διακυβεύει την αυτογνωσία, τις βαθύτερες υπαρξιακές αγωνίες, την αναζήτηση του μεταφυσικού του εαυτού. Είναι αντιφατικό ο σύγχρονος δέκτης να αντικρύζει έκπληκτος, υπερήφανος και αισιόδοξος τις εικόνες και τις προβολές από τον Κόκκινο πλανήτη, τους γαλαξίες και το σχηματισμό αστεριών από το Hubble, ενώ ταυτόχρονα κατέχεται από σκανδαλοθηρική λαγνεία, ηδονοβλεπτική δίψα για σκηνές βίας, εγκλήματος, προσφυγιάς και εκείνων των γεγονότων που του επιτρέπουν να επαναπαυθεί από τον όλεθρο του άλλου για τη δική του επιβίωση. Είναι οξύμωρο ότι προσπαθεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει κινδύνους, όπως η έκρηξη ενός υπερκαινοφανούς στη γαλαξιακή μας γειτονιά, ενώ οι σοβαρότεροι κίνδυνοι για τον πλανήτη έχουν ανθρώπινη προέλευση : ο τρόπος χρήσης της τεχνολογίας, η κρίση του ανθρωπισμού, η εξάντληση των φυσικών πόρων, οι κοινωνικές ανισότητες.
Και αφού ο homo technologicus κατάφερε να φθάσει έτη φωτός μακρύτερα από τη Γη, ας ελπίσουμε ότι δεν θα καταληφθεί από τον ίλιγγο της τεχνολογίας και την αλαζονεία της γνώσης κατακερματίζοντας την ύπαρξή του, μετατρέποντας τον εαυτό του σε παρατηρητή της ίδιας του της πτώσης. Κάποιος αστρονόμος είπε στον Αϊνστάιν «ο άνθρωπος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια κουκκίδα χωρίς σημασία σε ένα άπειρο Σύμπαν». Και ο Αϊνστάιν απάντησε «Συχνά αισθάνομαι το ίδιο, συνειδητοποιώ όμως ότι αυτή η ασήμαντη κουκκίδα, που είναι ο άνθρωπος είναι επίσης ο αστρονόμος».
Ίσως αυτή να είναι η μόνη παρηγοριά μας : οι έρευνες αποδεικνύουν την απεραντοσύνη του Σύμπαντος και τη δική μας ασημαντότητα, μάς απελευθερώνουν από την ανθρωποκεντρική μας οίηση, οδηγούν στην αυτοσυνείδηση και την αυτεπίγνωση. Δεν είμαστε το κέντρο του Σύμπαντος αλλά εποχικοί του κάτοικοι.
Σοφία Μαργαρίτη , φιλόλογος – συγγραφέας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση