Πόλεμος στην Ουκρανία: Μήπως ο Πούτιν έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι Αμερικανοί;
Οι ΗΠΑ ώθησαν τον Πούτιν να κάνει το μεγάλο λάθος: Να εισβάλει στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει το δικό του «Βιετνάμ»;

Πριν από 24 χρόνια ο Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος ασφαλείας αρκετών Αμερικανών προέδρων, έκανε μια τεράστια αποκάλυψη: Πώς η Ουάσιγκτον έστησε παγίδα στους Σοβιετικούς το 1979, για να τους ωθήσει να εισβάλουν στο Αφγανιστάν. Ναι καλά διαβάσατε! Ο Μπρεζίνσκι, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur τον Ιανουάριο του 1998, ομολογούσε με την αλαζονεία του νικητή του Ψυχρού Πολέμου πλέον, ότι είχε πείσει τον τότε πρόεδρο Τζιμι Κάρτερ να παρασύρουν τους Σοβιετικούς ώστε να αντιμετωπίσουν το δικό τους «Βιετνάμ» .

Ο Μπρεζίνσκι, όπως και πρώην διευθυντής της CIA , Ρόμπερτ Γκέιτς, που το επιβεβαίωσε στα "Απομνημονεύματά" του, ομολογούν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες άρχισαν να βοηθούν τους Αφγανούς μουτζαχεντίν έξι μήνες πριν από τη σοβιετική επέμβαση. «Η πραγματικότητα που κρατείται μυστική είναι ότι έξι μήνες πριν την Σοβιετική εισβολή τον Δεκέμβριο του 1979, ο τότε πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε στις 3 Ιουλίου 1979 την πρώτη οδηγία για τη μυστική βοήθεια στους μουντζαχεντίν  αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος στην Καμπούλ», έλεγε ο Μπρεζίνσκι και πρόσθετε κυνικά: «Εκείνη την ημέρα έγραψα ένα σημείωμα στον πρόεδρο Κάρτερ  στο οποίο του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μου αυτή η βοήθεια  στους μουντζαχεντίν ,θα οδηγούσε σε στρατιωτική επέμβαση των Σοβιετικών».

Ακάθεκτος ο Μπρεζίνσκι, με τη Σοβιετική Ένωση να έχει άλλωστε διαλυθεί και τη Ρωσία του Γέλτσιν αποδυναμωμένη και ταπεινωμένη, προχώρησε σε μια συνταρακτική αποκάλυψη-επαναλαμβάνω πριν 24 χρόνια: «Δεν πιέσαμε τους Ρώσους να επέμβουν στο Αφγανιστάν, αλλά εν γνώσει μας αυξήσαμε την πιθανότητα να επέμβουν. Αυτή η μυστική επιχείρηση της CIA ήταν μια υπέροχη ιδέα. Είχε ως αποτέλεσμα να παρασύρει τους Ρώσους στην αφγανική παγίδα και θέλετε να το μετανιώσω; Την ημέρα που οι Σοβιετικοί πέρασαν επίσημα τα σύνορα, έγραψα στον Πρόεδρο Κάρτερ, στην ουσία: «Έχουμε τώρα την ευκαιρία να δώσουμε στην ΕΣΣΔ τον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα χρειάστηκε να πολεμήσει για σχεδόν 10 χρόνια έναν πόλεμο που ήταν αδυσώπητος  για το καθεστώς, μια σύγκρουση που οδήγησε στην ταπεινωτική υποχώρηση και τελικά στη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας», έλεγε το 1998 ο Μπρεζίνσκι. «Αν μου δινόταν η ευκαιρία , θα το έκανα ξανά», πρόσθετε…

Το «Βιετνάμ» του Πούτιν;

Ο βετεράνος και φανατικός αντι-σοβιετικός Μπρεζίνσκι δεν ζει σήμερα για να δει ότι το «μάθημά» του, βρήκε μιμητές στην Ουάσιγκτον, στην περίπτωση της Ουκρανίας. Οι Αμερικανοί έστησαν την ίδια παγίδα στη Ρωσία και ο πρόεδρος Πούτιν έπεσε μέσα. Τον πίεσαν για μεγάλο διάστημα με όχημα την επαπειλούμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, απέρριπταν κατηγορηματικά κάθε πρόταση της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας και ουσιαστικά ώθησαν τον Πούτιν να κάνει το μεγάλο λάθος: Να εισβάλει στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει το δικό του «Βιετνάμ»; Αφού ακόμη και αν κατακτήσει μεγάλες εκτάσεις της Ουκρανίας, ο έλεγχος της χώρας θα είναι πρακτικά αδύνατος και με τον ανταρτοπόλεμο που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι ρωσικές δυνάμεις; Πιθανά, θα περάσουν και πάλι δεκαετίες μέχρι να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό το σενάριο. «Η Δύση προκάλεσε τον Πούτιν και τη Μόσχα να επιτεθούν στην Ουκρανία και στη συνέχεια επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για να την καταστρέψουν οικονομικά. Έτσι, η Αμερική και η παγκόσμια ελίτ πέτυχαν τον στόχο τους: η Ρωσία δεν θα μπορέσει να οικοδομήσει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε με την Κίνα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μόνο έναν σημαντικό αντίπαλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή - την Κίνα».  

Πολύς κόσμος πιστεύει ότι ο Πούτιν είναι «μανιακός», «μεγαλομανής» και θέλει να αναστήσει τη «σοβιετική αυτοκρατορία». Θα μπορούσαμε όμως να υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ οδήγησε σκόπιμα τον Πούτιν σε αυτή τη γωνία του ριγκ, από την οποία θα μπορούσε να βγει ξανά μόνο με τη βία. Θα περάσουν πιθανώς δεκαετίες μέχρι να αποκαλυφθεί οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με αυτό το σενάριο. Το σίγουρο είναι όμως ότι υπήρχαν ήδη σημάδια από πριν ότι οι κύκλοι του ΝΑΤΟ ήταν πεπεισμένοι  πώς μια στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία ήταν αναπόφευκτη. 

Το μάθημα των δυο Παγκόσμιων πολέμων 

Η Ρωσία δεν θεωρήθηκε ποτέ ως πιθανός εταίρος με τον οποίο θα μπορούσε να υπάρξει ειρηνικός ανταγωνισμός. Η Δύση την έβλεπε  μόνο ως πιθανή απειλή και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ετσι, προκάλεσαν τον Πούτιν και τη Μόσχα να επιτεθεί στην Ουκρανία και στη συνέχεια επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία για να την καταστρέψουν οικονομικά. «Η Αμερική και η παγκόσμια ελίτ πέτυχαν τον στόχο τους: η Ρωσία δεν θα μπορέσει να οικοδομήσει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς ούτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε με την Κίνα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν μόνο έναν σημαντικό αντίπαλο στην παγκόσμια πολιτική σκηνή - την Κίνα», γράφει μια εφημερίδα της Βουδαπέστης, η Magyar Nemzet.

Και το χειρότερο για εμάς τους Ευρωπαίους: Μια νέα Ψυχροπολεμική διαίρεση θα απλωθεί και πάλι στην Γηραιά ήπειρο ,που μπορεί να κρατήσει χρόνια…

Τα τελευταία 100 χρόνια, η διεθνής τάξη πραγμάτων άλλαξε ριζικά δύο φορές - και τις δύο φορές μετά από Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά τον Πρώτο παγκόσμιο όμως, οι νικητές αντιμετώπισαν ταπεινωτικά στη Συνθήκη των Βερσαλιών την ηττημένη Γερμανία. Γεγονός που έδωσε ώθηση στην άνοδο του Ναζισμού και ότι ακολούθησε. Το μάθημα αυτό έγινε πάθημα μετά τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ελήφθησαν υπόψη και  εξισορροπήθηκαν .Εστω και με τη συμφωνία της Γιάλτας. Για αυτό η ανθρωπότητα βίωσε μια μεγάλη περίοδο ειρήνης.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλήφθηκαν από μία τεράστια αλαζονεία, ως μοναδική υπερδύναμη, ακρωτηριάζοντας με κάθε τρόπο την ηττημένη Ρωσία. Η οποία, 30 χρόνια μετά, διεκδικεί και πάλι το καθεστώς «μεγάλης δύναμης». Με νόμιμα και άνομα μέσα. Θα χρειαστεί χρόνος  όμως για να καταλάβει και η Δύση την ανάγκη να διαπραγματευτεί μια νέα διεθνή τάξη.

 

Μιχάλης Ψύλος - Naftemporiki.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες