Προβληματισμό για το πρωτόγνωρης σκληρότητας lockdown στη Σαγκάη εξέφρασε ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, Παναγής Γαλιατσάτος, στη σκιά της διαταγής που δόθηκε για μηδενικά κρούσματα στην πόλη έως την Τετάρτη.
«Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον ‘κρατήσουμε’ σαν ένα κρύωμα» δήλωσε ο πνευμονολόγος στον ΣΚΑΪ.
Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, «έχουμε εμβόλια, φάρμακα, μάσκες… Αυτά που βλέπουμε στη Σανγκάη, πολλοί γιατροί φίλοι μου λένε ότι είναι πολύ παράξενο… Αυτά τα κάνεις στην αρχή που είχαμε φόβο, δεν ξέραμε τι ήταν ο ιός τι κακό θα μάς έκανε. Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον COVID (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον COVID».
Καθηγητής Γουργουλιάνης: Οι 3 λόγοι πίσω από το ακραίο lockdown της Σανγκάης
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε στο ΓΕΓΟΝΟΤΑ της Θεσσαλίας και εξήγησε γιατί κατά τη γνώμη του βλέπουμε όλες αυτές τις σκηνές.
«Καταρχήν δεν έχουμε πληροφορίες και ενημέρωση σε επιστημονικό επίπεδο, ή έρευνες, άρα περιορίζομαστε σε αυτές τις εικόνες που μας έρχονται από ειδησιογραφικά δίκτυα. Εγώ δεν φαντάζομαι σενάρια συνωμοσίας. Θα σας παραθέσω μερικούς λόγους που κατά την εκτίμησή μου γίνονται στην Σανγκάη όλα αυτά.
Πρώτον οι Κινέζοι ξεκίνησαν με την λογική του covid zero, δηλαδή να μην έχουν κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Η Κίνα για πάρα πολύ καιρό δεν είχε μολύνσεις. Βρεθήκαν λοιπόν με μια συνταγή που είχαν και δεν μπορούν να κάνουν πίσω. Δηλαδή ξαφνικά με την Όμικρον έχουν πολλά κρούσματα χωρίς όμως να έχουν εισαγωγές και νοσηλείες, καθώς η Όμικρον είναι ένας πολύ μεταδοτικός ιός. Οπότε έχουν το σενάριο τους και δύσκολα ξεφεύγουν από αυτό. Κάπως έτσι είναι όμως και γενικά η νοοτροπία των Κινέζων. Οπότε η πολιτική τους απέτυχε και ήταν λογικό να αποτύχει με μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική.
Δεύτερον έχουν ένα εμβόλιο, το κινεζικό, με το οποίο έχουν εμβολιαστεί όλοι αλλά δεν ξέρουμε πόσο δραστικό είναι.
Τρίτον έχουν πολύ κόσμο σε μεγάλη ηλικία, από 80 ετών και άνω, ανεμβολίαστους. Και επειδή η Κίνα έχει πολύ πληθυσμό, με πυκνοκατοικημένες περιοχές, πιθανότατα να ανησυχούν ότι θα νοσήσουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία και θα μπλοκάρουν τα νοσοκομεία τους.
Θεωρώ ότι ο πρώτος λόγος της λογικής που έχουν, δηλαδή του covid zero είναι ο πιο σημαντικός που συμβαίνουν όλα αυτά στην Σανγκάη. Βλέπουμε και εδώ στην Ελλάδα ότι η «Όμικρον» είναι εξαιρετικά μεταδοτική και εύκολα κολλάει ο ένας τον άλλον, οπότε η πολιτική τους να μην υπάρχουν καθόλου μολύνσεις απέτυχε. Και επειδή είναι ένας λαός κολλημένος γενικά και δύσκολα ξεκολλάει από τακτικές που υιοθέτει, εκεί έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, ενώ εδώ στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική έχουμε αποφασίσει ότι θα ζήσουμε τον κορωνοϊό.
Οπότε φυσικά και δεν υιοθετώ τίποτα από όλα αυτά για νέες μεταλλάξεις και νέους ιούς.
Σας είπα ότι για μένα οι λόγοι είναι το σενάριο της εκρίζωσης που δεν δούλεψε, το εμβόλιό τους που είναι αμφίβολο και ότι πολύ κόσμος πάνω από 80 ετών είναι ανεμβολίαστος».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη