ιράν
Ο θάνατος της Μαχσά Αμινί έβαλε την βάση για μια νέα επανάσταση.

Στο Ιράν διαδραματίζονται ιδιαίτερα κρίσιμα γεγονότα, τα οποία μπορεί να αλλάξουν ριζικά μερικές από τις μέχρι πρότινος "συνήθειες" του λαού.

Πολυάριθμες διαδηλώσεις και βίαιες εμπλοκές με την αστυνομία δείχνουν τον δρόμο για μία νέα αλλαγή.

Πώς ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαχσά Αμινί συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, την οποία και είχε επισκεφθεί και η 22χρονη τελικά κατέρρευσε στο αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Η αιτία σύλληψής ήταν ότι δεν φορούσε σωστά την χιτζάμπ της, καθώς οι αστυνομικοί την βρήκαν πολύ χαλαρά τοποθετημένη, δίχως να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά της, όπως προβλέπεται για τις γυναίκες στους δημόσιους χώρους.

Οι ευθύνες έπεσαν στην αστυνομία, με την κατηγορία ότι κακομεταχειρίστηκαν την νεαρή κοπέλα, οδηγώντας την στον θάνατο. Αυτό η αστυνομία το αρνήθηκε, αναφέροντας ότι η νεαρή πέθανε από καρδιακή προσβολή, ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Εμπραχίμ Ραΐσι υποσχέθηκε την διεξαγωγή έρευνας.

Στα όσα ανέφερε η αστυνομία περί καρδιακής προσβολής της Αμινί, η οικογένειά της υποστηρίζει ότι τέτοια θέματα υγείας δεν υπήρχαν, ενώ δεν τους επετράπη να δουν την σορό της πριν τον ενταφιασμό της, δημιουργώντας περαιτέρω ερωτήματα.

Μετά την κηδεία της Αμινί ξέσπασαν οι πρώτες διαδηλώσεις και στο Σακέζ, το Σάββατο, ενώ γρήγορα άλλες περιοχές ξεκίνησαν τον δικό τους αγώνα, φτάνοντας μέχρι και την Τεχεράνη. 

Ορισμένες από τις γυναίκες αγωνίστριες έσκισαν επιδεικτικά το χιτζάμπ τους, ενώ κάποιες άλλες έκοψαν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Σε αρκετές πόλεις, οι διαδηλωτές κυνηγήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν με ρόπαλα από τις μοτοσικλετιστές Basij, μια παραστρατιωτική δύναμη κυρίως νεαρών εθελοντών.

ιράν διαδηλώσεις 2


Τι ισχύει στο Ιράν για τις γυναίκες

Παρά τις θεωρητικές ελευθερίες που έχουν οι γυναίκες στο Ιράν, όσον αφορά την εργασία και την κοινωνική ανέλιξη, είναι υποχρεωμένες να είναι πάντα σεμνά ντυμένες, με την χρήση χιτζάμπ και μακριού, φαρδιού χιτώνα.

Παρά τις όποιες προσπάθειες που έγιναν το 2017 να περιοριστεί το φαινόμενο των συλλήψεων για ενδυματολογικά "ατοπήματα", με την περσινή αλλαγή της εξουσίας, η Αστυνομία Ηθών φαίνεται να επανήλθε στις παλιές της συνήθειες, με αποκορύφωμα το πρόσφατο περιστατικό.

Μάλιστα, πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου γυναίκες με μη καλυμμένα μαλλιά αδυνατούν να βρουν δουλειά ή να πάνε στο σχολείο. 

ιράν διαδηλώσεις 3


Η σημαία από μαλλιά

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τον τελευταίο καιρό μία φωτογραφία που δείχνει μία "σημαία" φτιαγμένη από μαλλιά, ένα αντικείμενο που αποτελεί το έμμεσο αποτέλεσμα των γυναικών που κόβουν τα μαλλιά τους σε πολλά βίντεο στο ίντερνετ, με στόχο να διαμαρτυρηθούν συμβολικά για τους αυστηρούς κανόνες τις χιτζάμπ και να τιμήσουν την ζωή της αδικοχαμένης Αμινί.

Το συγκεκριμένο αποτελεί έργο της Edith Dekyndt, που δημιούργησε το 2014 και πλέον αποκτά νέα υπόσταση και ρόλο, μεταβαλλόμενο σε σύμβολο επανάστασης.

Σημαία από κομμένα μαλλιά


Πρόσφατες εξελίξεις

Καθημερινά αυξάνονται οι αριθμοί των νεκρών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, ξεπερνώντας πλέον τους 30, ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν επεκταθεί σε περίπου 30 πόλεις και κωμοπόλεις του Ιράν, με αποτέλεσμα (εκτός των θανάτων) να έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών. 

Σήμερα, ο ιρανικός στρατός απείλησε με επέμβαση λέγοντας πως πρόκειται να "αντιμετωπίσει τους εχθρούς", καθώς κατά τα λεγόμενα τους οι διαδηλώσεις αποτελούν ευθεία επίθεση κατά του ισλαμικού καθεστώτος και στόχος του στρατού είναι να "διασφαλίσει την ασφάλεια και την ειρήνη".

Στις τελευταίες διαδηλώσεις κάηκαν αστυνομικά τμήματα και οχήματα, ενώ για σήμερα είναι προγραμματισμένες νέες κινητοποιήσεις, πράγμα που δείχνει την μεγάλη και αυξανόμενη οργή του κόσμου που επιζητά μία πολυπόθητη και αναγκαία αλλαγή.

Αυτό, όμως, που γίνεται ξεκάθαρο είναι πως ο θάνατος της Μαχσά Αμινί δεν αποτελεί την αιτία για το κύμα διαδηλώσεων, αλλά την αφορμή, καθώς οι πολίτες κινητοποιούνται για ένα πλήθος προβλημάτων που υπάρχουν στο πολύπαθο κράτος του Ιράν. 

ιράν διαδηλώσεις

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 6/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

nomosxedio-megalh_aftodioikisi.jpg
Φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα και μεταρρυθμίσεις
12 μειώσεις φόρων, κίνητρα σε επιχειρήσεις και μεταρρυθμίσεις - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 400 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση σημαντικών έργων και...
Φορολογικό νομοσχέδιο: 12 μειώσεις φόρων, κίνητρα και μεταρρυθμίσεις
skilaki
Λαμία: Στο σπίτι της μητέρας του 54χρονου νεκρού το σκυλάκι που διασώθηκε από το τροχαίο
«Το σκυλάκι είναι στη Σαντορίνη. Πήγαν και το πήραν ο γιος του και ο αδερφός του από το τμήμα τροχαίας στη Φθιώτιδα και το έφεραν στο σπίτι της...
Λαμία: Στο σπίτι της μητέρας του 54χρονου νεκρού το σκυλάκι που διασώθηκε από το τροχαίο
meth
«Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της 41χρονης» – «Τι κτήνη είναι αυτά που δεν μαζεύουν τα κουλά τους», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Τι αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ - «Τη βάρεσε στο κεφάλι, είναι σε καταστολή» λέει η μητέρα της 41χρονης
«Μη αναστρέψιμη η κατάσταση της 41χρονης» – «Τι κτήνη είναι αυτά που δεν μαζεύουν τα κουλά τους», λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ