Επιστήμονες στην Ισπανία μελετούν μία υπεραιωνόβια γυναίκα ηλικίας 116 ετών, για να καταγράψουν τα μυστικά της μακροζωίας της και ίσως να βρουν θεραπείες για ασθένειες.
Η κυρία Maria Branyas είναι ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, εάν εξαιρεθούν η βαρηκοΐα της και κάποια κινητικά προβλήματα.
Η σούπερ γιαγιά έχει ισπανική καταγωγή αλλά έχει γεννηθεί στο Σαν Φρανσίσκο. Έχει επιζήσει του ισπανικού εμφυλίου, ενός θανατηφόρου σεισμού στις ΗΠΑ και μιας μεγάλης πυρκαγιάς. Άντεξε επίσης την COVID-19, την οποία εκδήλωσε το 2020, στα 113 της χρόνια.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους ηλικιωμένους, δεν πάσχει από κανένα καρδιαγγειακό πρόβλημα. Δεν αντιμετωπίζει επίσης κανένα πρόβλημα με τη μνήμη της. Αντιθέτως, μπορεί να διηγηθεί ιστορίες από τότε που ήταν 4 ετών έως σήμερα, σαν να συνέβησαν όλες χθες.
Η υπεραιωνόβια γυναίκα συνιστά σε όσους θέλουν να φθάσουν στα 100 τους χρόνια «να κόψουν τους τοξικούς ανθρώπους». Απαραίτητο είναι επίσης «να αποφεύγουν τις υπερβολές».
Εξετάσεις DNA
«Είναι εκπληκτική», δήλωσε στον ισπανικό Τύπο ο Dr. Manel Esteller, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ο οποίος έλαβε δείγματα DNA από τη γυναίκα για να τα μελετήσει. «Έχει απίστευτη διαύγεια και καρδιαγγειακή υγεία. Το μοναδικό πρόβλημά της είναι ότι δεν ακούει καλά και έχει μειωμένη κινητικότητα».
Ο Dr. Esteller επισκέφθηκε την υπεραιωνόβια γιαγιά στο γηροκομείο όπου ζει στη Βόρεια Ισπανία. Έλαβε δείγματα σάλιου, ούρων και αίματος, για να εξετάσει κατά πόσον η μακροζωία της οφείλεται στα γονίδιά της και πόσο στον τρόπο ζωής της.
Όπως εξήγησε στην ισπανική εφημερίδα ABC, είναι σαφές ότι η μακροζωία της κυρίας Branyas δεν είναι μόνο θέμα τρόπου ζωής. Και αυτό διότι αρκετά μέλη της οικογένειάς της έχουν ξεπεράσει τα 90 χρόνια ζωής.
Ο Dr. Esteller έχει ήδη αρχίσει να αναζητά στο DNA της 200 γονίδια που σχετίζονται με τη γήρανση. Θέλει να δει πως παράγονται και πως λειτουργούν στον οργανισμό της. Ύστερα θα τα συγκρίνει με δείγματα από την 79χρονη κόρη της.
Γεννήθηκε το 1907
Η υπεραιωνόβια γερόντισσα γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1907 στο Σαν Φρανσίσκο, αλλά επέστρεψε σε παιδική ηλικία στην Ισπανία. Έζησε σε διάφορες περιοχές της Καταλονίας και απέκτησε τρία παιδιά. Η μεγαλύτερη κόρη της είναι 90 ετών. Ο γιός της σκοτώθηκε σε τροχαίο όταν ήταν 77 ετών.
Η 116χρονη έχει αναφέρει κατά το παρελθόν πως τρώει καθημερινά ένα λευκό γιαούρτι και πως όλη της τη ζωή απέφευγε τις υπερβολές. «Πάντοτε έτρωγα λίγο, αλλά απ’ όλα», είχε πει. «Ποτέ δεν έκαναν δίαιτα, ούτε αρρώστησα βαριά ώστε να χρειαστώ π.χ. μια εγχείρηση».
Η ίδια αποδίδει τη μακροζωία της σε μερικά πράγματα που πάντοτε εφήρμοζε στη ζωή της: Τάξη. Ηρεμία. Καλές σχέσεις με τους συγγενείς και τους φίλους. Επαφή με τη φύση. Συναισθηματική σταθερότητα. Πάντοτε θετική σκέψη. Και μακριά από τοξικούς ανθρώπους, όπως είχε γράψει σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter).
Πιστεύει όμως ότι ρόλο έχουν παίξει και τα γονίδιά της, αλλά και η τύχη. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Dr. Esteller. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα σε τι βαθμό την έχουν προστατεύσει τα γονίδιά της από σοβαρές νόσους», λέει. «Αυτό προσπαθούμε να ανακαλύψουμε. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με εκπληκτική ανθεκτικότητα. Είναι μία αληθινή επιζήσασα».
Ο Dr. Esteller ελπίζει ότι τα κύτταρα που έχει λάβει από την υπεραιωνόβια γυναίκα θα παράσχουν στους επιστήμονες νέα στοιχεία για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών που είθισται να εκδηλώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται νευροεκφυλιστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και ο καρκίνος.
Πηγή: iatropedia.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη