Μία 32χρονη γυναίκα στην Αλαμπάμα, γεννήθηκε με το σπάνιο φαινόμενο να έχει δύο μήτρες. Σε ηλικία 17 ετών, η Κέλσι Χάτσερ έμαθε πως έχει διφυή (διπλή) μήτρα (uterus didelphys), μια σπάνια πάθηση που εκτιμάται ότι επηρεάζει περίπου το 0,3% των γυναικών.
Τον περασμένο Μάιο η Χάτσερ επισκέφθηκε τον γιατρό της για να υποβληθεί στον υπέρηχο των οκτώ εβδομάδων και έμαθε ότι κυοφορούσε δίδυμα, ένα σε κάθε μήτρα.
«Το πιο πιθανό είναι ότι είχε ξεχωριστή ωορρηξία και ένα ωάριο ‘κατέβηκε’ σε κάθε σάλπιγγα, δηλαδή ‘κατέβηκε’ σε κάθε πλευρά της μήτρας, και στη συνέχεια το σπέρμα κατευθύνθηκε και στις δύο μήτρες και η γονιμοποίηση έγινε ξεχωριστά» εξήγησε η Σουέτα Πατέλ, η μαιευτήρας-γυναικολόγος που παρακολουθεί τη Χάτσερ στο Κέντρο Γυναικών και Βρεφών του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ.
Αν και οι γυναίκες με διπλή μήτρα συχνά αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, και τα τρία παιδιά της Χάτσερ γεννήθηκαν υγιή και τελειόμηνα. Οι εγκυμοσύνες και στις δύο μήτρες είναι εξαιρετικά σπάνιες – η πιθανότητα είναι μια στα 50 εκατομμύρια – με την τελευταία ευρέως γνωστή περίπτωση να καταγράφεται στο Μπαγκλαντές το 2019, όταν η Αρίφα Σουλτάνα, τότε 20 ετών, γέννησε υγιή δίδυμα με διαφορά 26 ημερών.
Και τα δύο έμβρυα είναι πολύ καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με τους γιατρούς και η Χάτσερ αναμένεται να γεννήσει γύρω στα Χριστούγεννα με φυσικό τοκετό.
Ωστόσο, οι δύο μήτρες θα συσπώνται σε διαφορετικούς χρόνους, οι οποίοι μπορεί να απέχουν μεταξύ τους λεπτά, ώρες ή και ημέρες, για αυτό και η Χάτσερ γνωρίζει πως ενδέχεται να υποβληθεί σε καισαρική τομή.
ΠΗΓΗ: Science Alert
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση