Όπως γράφει το Live Science, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε οι άνθρωποι άρχισαν να ντύνονται, γιατί τα ρούχα δεν διατηρούνται όπως τα τεχνουργήματα από πέτρα, κόκαλα και άλλα σκληρά υλικά. Αντίθετα, οι επιστήμονες πρέπει να γίνουν δημιουργικοί.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση προέρχονται από μερικές κύριες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των οστών που φέρουν στοιχεία φθοράς, βελόνες ραψίματος και...απολιθωμένες ψείρες.
Τα αρχαία ρούχα
«Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ποιες αλλαγές έχουν συμβεί στην εξελικτική ιστορία των ψειρών που μπορεί να συσχετίζονται με την απώλεια τριχών στο σώμα στον άνθρωπο και στη συνέχεια με την επακόλουθη απόκτηση χρήσης ρούχων στους ανθρώπους», είπε στο μέσο ο David Reed, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Οι ψείρες είναι απίστευτα εξειδικευμένες στα ενδιαιτήματά τους. Ένας τύπος που εξελίχθηκε για να διαβιεί τις τρίχες του ανθρώπινου κεφαλιού δεν θα επιβίωνε μεταξύ των ανθρώπινων ηβικών τριχών, για παράδειγμα. Αλλά προτού οι πρόγονοί μας χάσουν τη γούνα τους, οι ψείρες τους περιφέρονταν πιθανώς σε όλο τους το σώμα.
Έτσι, εξετάζοντας το DNA των παράσιτων για να ξετυλίξουν την εξελικτική ιστορία των ψειρών, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αυτοί οι δύο τύποι απέκλιναν περίπου 3 εκατομμύρια χρόνια πριν. Ωστόσο, μια μελέτη ανθρώπινης γενετικής δείχνει ότι χάσαμε τις γούνες μας πριν από περίπου 1,2 εκατομμύρια χρόνια.
Συνολικά, αυτές οι μελέτες προτείνουν ένα χρονικό εύρος για το πότε οι πρόγονοί μας έχασαν τη γούνα τους.
Ένας άλλος τύπος ψειρών εξελίχθηκε για να ζει σε ανθρώπινα ρούχα. Αυτές οι ψείρες είναι ευπροσάρμοστες και μπορούν να ζήσουν σε μια μεγάλη ποικιλία ινών. Εξετάζοντας πότε οι ψείρες της κεφαλής διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τις ψείρες των ρούχων, ο Reed και η ομάδα του υπολόγισαν ότι οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι άρχισαν να φορούν απλά ρούχα πριν από περίπου 170.000 χρόνια, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εποχής των παγετώνων.
Τα δεδομένα
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανθρωπίδες -η ομάδα που περιλαμβάνει τους σύγχρονους ανθρώπους και τους εξαφανισμένους συγγενείς μας- φορούσαν ρούχα πολύ νωρίτερα από αυτό. Σημάδια σε οστά αρκούδας που βρέθηκαν στην παλαιολιθική τοποθεσία Schöningen στη Γερμανία υποδηλώνουν ότι, πιθανώς, οι Homo heidelbergensis φορούσαν δέρμα αρκούδας για να ζεσταθούν πριν από περίπου 300.000 χρόνια.
Επειδή οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 2 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες κατά μέσο όρο εκείνη την περίοδο, οι άνθρωποι ήταν πιθανό να χρησιμοποιούσαν αυτά τα δέρματα για να ζεσταθούν.
Αυτές οι αποκλίσεις έχουν πολλαπλές εξηγήσεις, σύμφωνα με το άρθρο.
Η πρώτη προτείνει πως αυτές οι χρονικές και χωρικές διαφορές στην χρήση ρουχισμού οφείλονται στο ότι διαφορετικά είδη ψείρας εξελίχθηκαν με διαφορετικούς ρυθμούς ανά την υφήλιο.
Επίσης, μπορεί να οφείλεται στο ότι οι κλιματικές διακυμάνσεις του πλανήτη είδαν τη διαδοχή κρύων και ζεστών εποχών, οπότε οι άνθρωποι προσαρμόζονταν, άλλες φορές υιοθετώντας τον ρουχισμό και άλλες πετώντας από πάνω τους κάθε είδους ύφασμα.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση