Η Κίνα, μέσα από την εφαρμογή της στρατηγικής της για την ενίσχυση της εθνικής ισχύος, συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές σκηνικό, αντιμετωπίζοντας παράλληλα εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο, το Πεκίνο εστιάζει σε μια ευρεία γκάμα αναπτυξιακών και στρατιωτικών στόχων, αναδεικνύοντας τη σημασία του όρου «Ολοκληρωμένη Εθνική Ισχύς» (CNP).
Η έννοια της Ολοκληρωμένης Εθνικής Ισχύος (CNP)
Ο CNP δεν αφορά μόνο τη στρατιωτική ισχύ, αλλά αποτελεί μια πολυδιάστατη μέτρηση που περιλαμβάνει:
- Οικονομικούς, επιστημονικούς και τεχνολογικούς πόρους.
- Πολιτική και διπλωματική επιρροή.
- Πολιτιστικούς, φυσικούς και ανθρώπινους πόρους.
- Ιδεολογικό ήθος και διεθνή επιρροή.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο CNP είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένος με τον στρατιωτικό ανταγωνισμό. Η Κίνα βλέπει τη στρατιωτική της ισχύ ως εργαλείο για την επιβολή της συνολικής ισχύος της σε συστημικό επίπεδο, επιδιώκοντας την κυριαρχία σε παγκόσμιο πλαίσιο.
Η στρατηγική για την ηγεμονία στο Ινδο-Ειρηνικό
Ο εκσυγχρονισμός του κινεζικού στρατού στοχεύει στη δημιουργία μιας ισχυρής και ευέλικτης δύναμης, ικανής να αποτρέψει την παρέμβαση τρίτων στον Ινδο-Ειρηνικό. Ο κινεζικός στρατός (PLA) αναπτύσσει:
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων.
- Νέες στρατιωτικές δομές, όπως η Δύναμη Υποστήριξης Πληροφοριών (Intelligent Support Force - ISF).
- Προβολή ισχύος πέραν της πρώτης νησιωτικής αλυσίδας, που περιλαμβάνει γεωστρατηγικές περιοχές, όπως η Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι στόχοι στρατιωτικού εκσυγχρονισμού
Η Κίνα έχει ήδη τον μεγαλύτερο στόλο πολεμικών πλοίων στον κόσμο, ενώ η έκθεση καταγράφει την πρόοδο και σε άλλους τομείς:
- Ναυτικές δυνατότητες (PLAN): Ο στόλος περιλαμβάνει περισσότερα από 370 πλοία, με αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες.
- Αεροπορική ανάπτυξη (PLAAF): Ραγδαίος εκσυγχρονισμός αεροσκαφών και μη επανδρωμένων συστημάτων.
- Πυρηνικά όπλα: Επένδυση σε νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, με στόχο την αύξηση των πυρηνικών κεφαλών σε πάνω από 1.000 μέχρι το 2030.
- Κυβερνοπόλεμος και τεχνητή νοημοσύνη: Οι νέες στρατηγικές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα κβαντικά υπολογιστικά συστήματα.
Η παγκόσμια προβολή της Κίνας
Η Κίνα ενισχύει την παρουσία της πέρα από τον Ινδο-Ειρηνικό, με βασικές στρατηγικές:
- Υπερπόντιες βάσεις: Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βάση στο Τζιμπουτί.
- Διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις: Συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία.
- Αυτάρκεια στρατιωτικής βιομηχανίας: Η κινεζική ναυπηγική βιομηχανία έχει καταστεί η μεγαλύτερη παγκοσμίως, ενώ η παραγωγή πυραύλων και ναυτικών συστημάτων αναπτύσσεται διαρκώς.
Οικονομική διάσταση και στρατιωτικές δαπάνες
Η Κίνα επενδύει τεράστια ποσά στον στρατιωτικό τομέα. Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου για το 2024 κάνουν λόγο για συνολικές δαπάνες που κυμαίνονται μεταξύ 330 και 450 δισ. δολαρίων, ενώ η στρατιωτική της βιομηχανία στοχεύει στην κάλυψη εγχώριων αναγκών και εξαγωγών.
Παγκόσμιες προκλήσεις και ισορροπία δυνάμεων
Η στρατηγική της Κίνας εγείρει ανησυχίες σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, που βλέπουν την ενίσχυση της κινεζικής ισχύος ως απειλή για τη δική τους παγκόσμια ηγεμονία. Η αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν περιορίζεται στη στρατιωτική σφαίρα, αλλά επεκτείνεται στην τεχνολογία, τη διπλωματία και την οικονομία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση