Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις βρίσκονται οι περίπου 100.000 υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν για να εξασφαλίσουν μία θέση στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Να σημειώσουμε ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε για τις Πανελλαδικές εξετάσεις ότι θα διεξαχθούν κανονικά εντός του Ιουνίου, με πιθανή ημερομηνία έναρξης την 14η Ιουνίου.
Ωστόσο, αυξημένη θα είναι η δυσκολία για τους υποψηφίους των εξετάσεων αφού εκτός από την τηλεκπαίδευση και τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις αλλαγές που έφερε εν μέσω σχολικής χρονιά το νέο Νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας.
Τι αλλάζει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις
1. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Από φέτος καθιερώνεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.). Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή.
Το εύρος των συντελεστών με τους οποίους θα πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων, ώστε να προκύψει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι μεταξύ 0,8 και 1,2. Στα Ειδικά Μαθήματα το εύρος είναι μεταξύ του 0,7 και του 1,1.
Για να ανακοινωθεί η ελάχιστη βάση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες όχι μόνο στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αλλά και στα ειδικά μαθήματα, καθώς και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την ελάχιστη βάση για κάθε τμήμα και θα ανοίξει η πλατφόρμα του μηχανογραφικού δελτίου, προκειμένου να συμπληρώσουν τις επιλογές τους οι υποψήφιοι.
2. Οι συντελεστές βαρύτητας
Από τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις επιστρέφουν οι συντελεστές βαρύτητας στη βαθμολόγηση των δύο από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, όπως ίσχυε έως το 2019. Ο βαθμός των δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα, δηλαδή Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7), ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο του υποψηφίου.
3. Το διπλό μηχανογραφικό
Φέτος θα υπάρξει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο. Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει που θέλει να φοιτήσει.
Σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων
Οι σπουδές διοίκησης στα Ελληνικά Πανεπιστήμια διαχωρίζονται σε σχολές με προγράμματα σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, στην Οργάνωση και Διοίκηση του Τουρισμού και στην Οργάνωση και Διοίκηση των βιομηχανικών και αγροτικών μονάδων Παραγωγής.
Για τις σπουδές στα Τμήματα Διοίκησης του τουρισμού απαιτείται από όλους τους υποψηφίους εξέταση και σε ένα ειδικό μάθημα μεταξύ των Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών ή Ιταλικών.
Επιπλέον υπάρχουν και Τμήματα πενταετούς φοίτησης με πρόγραμμα σπουδών για Μηχανικούς Διοίκησης και παραγωγής.
Τα Τμήματα που αναφέρονται παρακάτω, δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξοικειωθούν σχετικά με τις διάφορες λειτουργίες της σύγχρονης επιχείρησης, όπως το Μάνατζμεντ, η Στρατηγική, τα Χρηματοοικονομικά, το Μάρκετινγκ, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, η Ψηφιακή Επικοινωνία, η Λογιστική, η Επιχειρησιακή Έρευνα, η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και τα Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης.
Να σημειωθεί επίσης πως οι επαγγελματικές προοπτικές για κάποιον που κατέχει πτυχίο από σχολή διοίκησης περιλαμβάνουν έναν ευρύ κλάδο τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Οι βάσεις 2020
Πρώτο σε μόρια στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 ήταν το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνολικά 16.400 μόρια.
Δεύτερο ήταν το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς με 14.900 μόρια, ενώ τρίτο ήταν το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το οποίο συγκέντρωσε συνολικά 14.275 μόρια.
Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αθήνα): Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) - 16.400
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πειραιάς): Πανεπιστήμιο Πειραιά - 14.900
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 14.275
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη): Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - 14.100
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Αιγάλεω): Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - 12.125
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 11.150
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λάρισα): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 8.100
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Σέρρες): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας - 7.700
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Καλαμάτα): Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - 6.225
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 5.600
- Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά): Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - 4.875
Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού
Πρώτο στον Τουρισμό και στον κλάδο της διοίκησης επιχειρήσεων είναι και πάλι στην Αθήνα το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με συνολικά 11.135 μόρια.
Μετά από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ακολουθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας με το Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Marketing και Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνει το 2020 συνολικά 10.750 μόρια.
Τρίτο σε σειρά έρχεται το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που δίνει πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων και Τουρισμού, με συνολικά 7.650 μόρια.
- Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού (Αιγάλεω): Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής - 11.135
- Τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Marketing και Τουρισμού (Θεσσαλονίκη): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας - 10.750
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού (Ηράκλειο): Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο - 7.650
- Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού (Πάτρα): Πανεπιστήμιο Πατρών - 9.250
- Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Χίος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 5.900
Τμήματα Μηχανικών Διοίκησης
Τα Τμήματα Μηχανικών Διοίκησης παρέμειναν χαμηλά σε μόρια το 2020 με πρώτο το Πολυτεχνείο Κρήτης με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης να συγκεντρώνει μόλις 11.350 μόρια
- Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Χανιά): Πολυτεχνείο Κρήτης - 11.350
- Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Ξάνθη): ΔΠΘ - 11.050
- Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Θεσσαλονίκη): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας - 10.075
- Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος): Πανεπιστήμιο Αιγαίου - 4.925
Άλλα Τμήματα Διοίκησης
- Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης (Αθήνα): Πάντειο Πανεπιστήμιο - 14.375
- Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας (Πειραιάς): Πανεπιστήμιο Πειραιά - 13.175
- Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού (Θήβα): Γεωπονικό Πανεπιστήμιο - 5.600
- Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Κατερίνη): Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας - 5.575
- Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Αγρίνιο): Πανεπιστήμιο Πατρών - 4.575
Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση