Πανελλαδικές εξετάσεις
Ο Όμιλος Φροντιστηρίων «Διακρότημα» ενημερώνει τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τα ειδικά μαθήματα

Ξεκίνησαν σήμερα, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων, να διαγωνίζονται για τα ειδικά μαθήματα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχολές του μηχανογραφικού Δελτίου.

Να σημειώσουμε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη 29 Ιουνίου με το μάθημα των Αγγλικών και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, με το μάθημα Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα).

Κι ενώ κάθε χρόνο τα ειδικά μαθήματα δίνουν τη δυνατότητα να ξεκλειδώσει κανείς ευκαιρίες στο μηχανογραφικό του, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Ας δούμε τα 3 σημαντικά στοιχεία για τα Ειδικά Μαθήματα:

  1. Βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο γραπτός βαθμός που σημείωσε στην απαιτούμενη εξέταση ο υποψήφιος μετά την αναγωγή του στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου.
  2. Για τις περιπτώσεις που εξετάζονται δύο ειδικά μαθήματα, ο βαθμός εξάγεται από τον μέσο όρο των βαθμών των δύο ειδικών μαθημάτων. Ο μέσος όρος υπολογίζεται μετά την αναγωγή των βαθμών των δύο μαθημάτων στην εικοσάβαθμη κλίμακα και εκφράζεται με προσέγγιση εκατοστού.
  3. Στην περίπτωση που υποψήφιος/α έχει εξετασθεί σε περισσότερες από μία ξένες γλώσσες, τότε ως βαθμός στο μάθημα της ξένης γλώσσας, για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε μία από τις ξένες γλώσσες από αυτές που εξετάστηκε, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος βαθμός από αυτούς που πέτυχε στις ξένες αυτές γλώσσες.
  4. Τη φετινή χρονιά άλλαξε η βάση του 10 που απαιτούνταν για το ειδικό μάθημα και ισχύει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι είναι «άγνωστος» σήμερα ο βαθμός που θα απαιτείται για να μπορεί κάποιος μαθητής να ξεπεράσει τη «βάση του ειδικού μαθήματος. Θα πρέπει να αναμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και του Μέσου Όρου των επιδόσεων στο ειδικό μάθημα και κατόπιν να πολλαπλασιάσει αυτόν τον Μέσο Όρο με τον συντελεστή του ειδικού μαθήματος του κάθε τμήματος, ο οποίος κυμαίνεται ανάμεσα στο 0,7 και στο 1,1. Εφόσον ,περάσει από τη διαδικασία αυτή, θα πρέπει να κάνει την ανάλογη διαδικασία, αυτή τη φορά για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του τμήματος.

Παράδειγμα

Για να γίνει κατανοητό το παραπάνω δείτε το παράδειγμα:

Ο υποψήφιος εξετάστηκε στα Γαλλικά και για να μπορέσει να δηλώσει το τμήμα Γαλλικής θα πρέπει να ακολουθήσει μια επιπρόσθετη διαδικασία: Πρώτα, θα συγκρίνει το βαθμό που έγραψε στα Γαλλικά με τον Μέσο Όρο των βαθμολογιών στα Γαλλικά όλων των υποψηφίων. Έστω ότι ο Μέσος Όρος των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα Γαλλικά είναι ο βαθμός 11. Έχει ήδη οριστεί συντελεστής Ε.Β.Ε. για τα Γαλλικής το 0,7, τότε για να είναι κάποιος υποψήφιος στο τμήμα Γαλλικής θα πρέπει να έγραψε στα Γαλλικά πάνω από 7,7.

Μετά θα δει αν ξεπερνάει και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του τμήματος Γαλλικής, η οποία διαμορφώνεται από το Μέσο Όρο των βαθμολογιών των 4 ειδικών μαθημάτων αλλά και από τον Μέσο Όρο του μαθήματος των Γαλλικών (δηλαδή από 5 μαθήματα).

Αρχαία Ελληνικά (12) + Κοινωνιολογία (13) + Νεοελληνική Γλώσσα (10) + Ιστορία (9) + Γαλλικά (11)= 55/5=11.

Είναι πολύ σημαντικό δεδομένο λοιπόν να καταφέρουν οι υποψήφιοι, όσο το δυνατόν υψηλότερη βαθμολογία στα ειδικά μαθήματα για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους στα συγκεκριμένα τμήματα, όπως επίσης και να κάνουν υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των βαθμολογιών των ειδικών μαθημάτων, για να μπορούν τελικά να γνωρίζουν κατά πόσο θα τα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους.

kalaitzidis_diakrotima.jpg

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL – Μαθηματικός,

Δρ. Κωνσταντίνος Κότιος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Ιδρυτής www.Labora.gr

Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr

Το alfavita.gr κυκλοφορεί ένα νέο δωρεάν εργαλείο για όλους τους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς με το οποίο μπορούν να υπολογίσουν τα μόριά τους και να δουν σε ποια σχολή περνούν!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sporoi-moustardas.jpg
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;
Η μουστάρδα θεωρείται πλήρες τρόφιμο όταν παρασκευάζεται με ελάχιστα συστατικά, ειδικά όταν παρασκευάζεται παραδοσιακά από σπόρους μουστάρδας, ξύδι ή...
Μουστάρδα: Βοηθάει η όχι στο Αδυνάτισμα;