Προχωράει με αμείωτο ρυθμό στα βαθμολογικά κέντρα η αξιολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των πανελληνίων 2021. Να σημειώσουμε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώθηκαν για τους υποψηφίου των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ενώ συνεχίζεται η εξέταση στα ειδικά μαθήματα των Γενικών Λυκείων. Σήμερα οι υποψήφιο θα εξεταστούν στο Γραμμικό Σχέδιο (δείτε εδώ το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων).
Όπως έχει ξανά ειπωθεί για τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής θα παίξει μεγάλο ρόλο η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και οι επιδόσεις και προτιμήσεις των υποψηφίων οι οποίες θα γίνουν γνωστές μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελλαδικών για την Τετάρτη 7 Ιουλίου. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις εστίαζαν στη Δευτέρα 5 Ιουνίου ή στην Τρίτη 6 Ιουνίου, νεότερες εκτιμήσεις φέρνουν την ανακοίνωση λίγο αργότερα καθώς δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση των μαθημάτων από όλα τα βαθμολογικά κέντρα μέχρι την Κυριακή 4 Ιουλίου.
Οι προτιμήσεις των υποψήφιων θα φανούν μετά και την κατάθεση των Μηχανογραφικών δελτίων η οποία θα γίνει μέσα στον Ιούλιο. Φέτος μάλιστα οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι για να λάβουν οι υποψήφιοι τις βαθμολογικές επιδόσεις του στο κινητό τους τηλέφωνο θα πρέπει να εισέλθουν σε ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας και να καταχωρήσουν τα στοιχεία τους και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου στον οποίο θέλουν να λάβουν τους βαθμούς τους (δείτε εδώ οδηγίες για τους υποψηφίους).
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις
Έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές ότι η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των βάσεων και όπως όλα δείχνουν θα φέρει ανοδικές τάσεις στις περισσότερες Σχολές.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ορίζεται ως ο μέσος όρος των επιδόσεων των όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο και θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα και δεν είναι καθόλου απίθανο να συμβεί είναι να έχουμε βάσεις «δύο ταχυτήτων» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.
Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής θα φέρει σίγουρα άνοδο στις σχολές χαμηλής ζήτησης που επειδή όμως θα είναι «τεχνητή», λόγω της εφαρμογής της ΕΒΕ, θα είναι και χαμηλή η αύξηση των μορίων.
Από την άλλη στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές σχολές, δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο και ίσως και «εκτόξευση» των βάσεων. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία πάρα πολλούς καλούς μαθητές που έχουν στοχεύσει σε μία συγκεκριμένη Σχολή και ίσως τελικά η είσοδο τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση κριθεί κυριολεκτικά «στον πόντο».
Να πούμε ακόμα ότι, από τα έως τώρα στοιχεία από τα βαθμολογικά κέντρα, προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις Σχολές «μεσαίας» ζήτησης. Για την εισαγωγή των μαθητών σε μία τέτοια σχολή «μεσαίας» ζήτησης, μεγάλο ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου.
Πώς να συμπληρώσετε «έξυπνα» το Μηχανογραφικό
Βάσει όλων των παραπάνω, δεν είναι τυχαίο το ότι φέτος οι υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων «αλιεύουν» από όπου μπορούν πληροφορίες αναφορικά με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού και τις επιλογές συμπεριλάβουν στο μηχανογραφικό τους.
Είναι γεγονός πως η σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Όπως αναφέρει ο όμιλος φροντιστηρίων Διακρότημα, η σωστή πληροφόρηση και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι δύο παράγοντες που θα συγκεράσουν τη βαθμολογία του μαθητή, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα του αλλά και ένα επιθυμητό πρόγραμμα σπουδών.
Υπάρχουν εξάλλου Πανεπιστημιακά τμήματα, για τα οποία πολύ συχνά οι μαθητές αγνοούν τόσο τις δυνατότητες που τους παρέχει το πτυχίο όσο και ενδεχόμενες «κρυφές» προοπτικές καριέρας σε συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους και επαγγελματικούς τομείς.
Για παράδειγμα, μια από τις βασικές επιλογές των υποψηφίων στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι ο κλάδος και το επάγγελμα του φιλολόγου. Αντί οι υποψήφιοι να επιλέξουν την αντίστοιχη Σχολή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη μπορούν να επιλέξουν ένα από τα εξής Τμήματα, που δίνουν στους αποφοίτους τη δυνατότητα ένταξης (για την εκπαίδευση) στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων:
- Φιλοσοφίας Ιωάννινων (μόρια 2020: 8650) Πάτρας (μόρια 2020: 9925)
- Ιστορίας Αρχαιολογίας & Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (μόρια 2020: 8625)
- Ιστορίας & Εθνολογίας (μόρια 2020: 7725), Ιστορίας Κέρκυρας (μόρια 2020: 7475)
Περισσότερα για την σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Εδώ...
Υπολογισμός μορίων εδώ με το νέο εργαλείο του alfavita.gr
Αποκλειστικά στο alfavita.gr όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων 2021 θα μπορούν να μετρήσουν τα μόρια τους με το νέο εργαλείο υπολογισμού μορίων - Δείτε εδώ
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Σχολικός εκφοβισμός: Το νέο μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση