Thumbnail
Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι βάσεις σε κάθε επιστημονικό πεδίο

Αυλαία έπεσε για τις πανελλαδικές εξετάσεις που συμμετείχαν 92.090 υποψήφιοι  από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ήδη ανακοινώσει τις βαθμολογίες και ήδη υπάρχουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής της φετινής χρονιάς.

Τα στατιστικά των υποψηφίων και οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 16 Ιουλίου.

Με την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Πανεπιστημιακό Τμήμα, οι υποψήφιοι μπορούν να ξεκινήσουν την διαδικασία συμπλήρωσης του διπλού μηχανογραφικού. 

Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι για πρώτη φορά μπορούν να συμπληρώσουν και ένα δεύτερο - παράλληλο μηχανογραφικό που θα δίνει την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα και από τα Δημόσια ΙΕΚ.

Τι δείχνουν τα στατιστικά του υπουργείου

Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, κάτω του 10, έχουν γράψει συνολικά 31.189 υποψήφιοι.

Ανά πεδίο ο αριθμός αυτός αναλύεται ως εξής:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 9.938 υποψήφιοι

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 5.068 υποψήφιοι

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 4.351 υποψήφιοι

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο κάτω του 10, βρίσκονται 11.832 υποψήφιοι

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου φέτος από τα Ημερήσια Γενικά Λύκεια συμμετείχαν συνολικά 74.968 υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις. Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα νούμερα ότι περίπου το 41% των υποψηφίων στα ημερήσια ΓΕΛ έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις στις φετινές εξετάσεις.

Το γεγονός είναι ότι ορισμένοι από τους 31.189 υποψήφιους θα καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ, αναλόγως του επιστημονικού τους πεδίου, αφού η ΕΒΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του alfavita, θα κυμαίνεται από το 8,27 έως το 9,70. Επιπλέον, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι από τους 31.189 υποψηφίους που προαναφέραμε, οι 22.604 βρίσκονται κάτω και από τα 8.000 μόρια και θα είναι αδύνατον πρακτικά να «πιάσουν» κάποια σχολή

Σταθερό το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Συγκεκριμένα σταθερότητα και μικρή πτώση προβλέπεται στις βάσεις εισαγωγής των υψηλόβαθμων σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου της τάξης των 50 – 150 μορίων φανερώνουν τα φετινά βαθμολογικά στοιχεία αλλά και ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων του πεδίου σε σχέση με πέρισυ.  

Στην Ιστορία άνω του 18 έγραψε το 13,65% των υποψηφίων (από 15,64% πέρυσι), στην Κοινωνιολογία το 27,55% (από 28,28% πέρυσι) και στα Αρχαία το 3,83% (από 3,95% πέρυσι). 

Από την πτώση αυτή πρέπει να εξαιρεθεί η Νομική Αθήνας. Επίσης οφείλουμε να πάρουμε υπόψη τυχόν διαφοροποιήσεις στις επιλογές των υποψηφίων επηρεασμένες από την πρόσφατη ανακοίνωση διορισμού 11.700 εκπαιδευτικών (διαφοροποιήσεις που δεν θα επιτρέψουν πτώση σε φιλολογίες και παιδαγωγικά Τμήματα).

Μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις σχολές μεσαίας βαθμολογίας του Πεδίου (αναφερόμαστε στις σχολές που πέρσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 12 – 15.500 μόρια).

Αντίθετα αναμένεται μικρή άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου (αυτές που πέρυσι βρίσκονταν ανάμεσα στα 10.000 και 12.000 μόρια) κυρίως αυτές που κατοικοεδρεύουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που  πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.8 με αποτέλεσμα 27 τμήματα που πέρυσι είχαν βάση κάτω από την φετινή ΕΒΕ να καταγράψουν τεχνητή άνοδο.

Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο Τμήμα ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

Αλαλούμ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο

Άνοδος των βάσεων εισαγωγής 100 – 350 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Και αυτό καθώς οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στη Γλώσσα -Λογοτεχνία είναι καλύτερες σε σχέση με τους περσινούς, στα Μαθηματικά καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20, στη Φυσική καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 19-20 και στη Χημεία πολύ καλύτερες στη βαθμολογική κλίμακα 16-20.

Η ένταση της ανόδου εντοπίζεται περισσότερο στις πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Παράλληλα άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου καθώς η χαμηλότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,4, για τους υποψήφιους (που σημαίνει πολλές χιλιάδες μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο Πεδίο πέρσι). Να σημειώσουμε ότι 37 τμήματα του 2ου πεδίου πέρυσι είχαν βάση κάτω από τη φετινή ΕΒΕ τους και άρα θα έχουν τεχνητή άνοδο βάσης λόγω ΕΒΕ.

Ωστόσο το γεγονός ότι φέτος σε σχέση με πέρσι έχουμε μείωση υποψηφίων (περίπου 2.300 λιγότεροι) και ότι στα μαθήματα Φυσική, Μαθηματικά και Χημεία οι επιδόσεις των φετινών υποψηφίων στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες είναι χειρότερες από πέρσι αφήνει περιθώρια πτώσης των βάσεων εισαγωγής σε πολλές σχολές που πέρσι απαιτούσαν 10-15.000 μόρια. 

Ενδεικτικά στα Μαθηματικά χειρότερες επιδόσεις φέτος από το 5 μέχρι το 16,  στη Φυσική ελαφρά χειρότερες σε σχέση με εξαίρεση την κλίμακα 19 – 20 και στη Χημεία χειρότερες επιδόσεις μέχρι το 14.

Το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο Πεδίο ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ

Εκτίναξη βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να είναι το Πεδίο με τους λιγότερους υποψήφιους (12.777 φέτος) ωστόσο έχει το μεγαλύτερο αριθμό αριστούχων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των άριστων γραπτών σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου δίνει σημαντική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής όλων σχεδόν των τμημάτων του Πεδίου και όχι μόνο των υψηλόβαθμων. Για την ένταση και έκταση της εκτίναξης των βάσεων εισαγωγής να σημειώσουμε ότι φέτος έχουμε σχεδόν διπλασιασμό αριστούχων σε σχέση με πέρσι.

Η κλιμάκωση των μορίων αποτυπώνει ένα ποσοστό αριστούχων 9,36% και σε απόλυτο πλήθος 1196 υποψηφίους.

Η άνοδος των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να εκτιναχθεί 800 -1.200 μόρια και έτσι οι υψηλόβαθμες Ιατρικές σχολές «θα πάρουν το αίμα τους πίσω» από τη μεγάλη πτώση των βάσεων τους το 2020 (ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών).

Να σημειώσουμε, στο σημείο αυτό, ότι ένας ακόμη παράγοντας που δίνει μεγαλύτερη ένταση στην ανοδική πορεία των βάσεων εισαγωγής φέτος είναι και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας (χ 1,3 η Βιολογία και χ0,7 η Χημεία). Ως γνωστόν και στα δυο μαθήματα ο αριθμός των άριστων γραπτών (18-20) είναι υψηλότερος (Βιολογία από 15,21% το 2020 στο 17,78% φέτος) μέχρι σημαντικά υψηλότερος (Χημεία από 5,47% το 2020 στο 12,16% φέτος)  από πέρσι.

Οι εκτιμώμενες βάσεις αναμένεται να είναι κάπου ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής του 2018 (λίγο χαμηλότερα) και του 2019 (λίγο υψηλότερα).  Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα κινηθούν στον αστερισμό των 19.000 μορίων ενώ και οι άλλες 5 σχολές Ιατρικής θα ανοίξουν τις πύλες τους με 18.100 – 18.800 μόρια.

H Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο Πεδίο θα φτάσει τα 9,70 (υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής όλων των Πεδίων) και ανεβάζει «τεχνητά» τις βάσεις λιγότερων από μια ντουζίνα χαμηλόβαθμων τμημάτων που στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 είχαν χαμηλότερη βάση.

Άνοδος στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο

Άνοδο των βάσεων αναμένεται  να δούμε και στα υψηλόβαθμα και περιζήτητα Τμήματα του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής.

Μάλιστα, στο 4ο επιστημονικό πεδίο μάλιστα παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση των αριστούχων, λόγω των σαφώς καλύτερων γραπτών στην Πληροφορική, στα Μαθηματικά αλλά και στη Γλώσσα. Το γεγονός αυτός θα σπρώξει τις βάσεις ανοδικά (από 100-250 μόρια) στις υψηλόβαθμες και μεσαίες σχολές. Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται και άνοδος των βάσεων στα «άπειρα» χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Τέλος, άνοδο θα έχουμε άνοδο των βάσεων στα Πολυτεχνικά Τμήματα της Αθήνας (ΕΜΠ) και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, άνοδος των βάσεων εισαγωγής κατά 150 - 300 μόρια αναμένεται στις υψηλόβαθμες σχολές του 2ου Επιστημονικού Πεδίου των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Η ένταση της ανόδου εντοπίζεται περισσότερο στις Πολυτεχνικές Σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Παράλληλα, άνοδος αναμένεται και στα χαμηλόβαθμα τμήματα του Πεδίου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

moro - vrefos.jpg
Κρήτη: «Η κόρη μας γεννήθηκε λίγο μεγαλύτερη από ένα μπουκαλάκι νερού»
«Οι γιατροί είναι πραγματικοί ήρωες και δεν θα πάψω να το λέω» - Συγκλονιστικές ιστορίες από τη ΜΕΝ Νεογνών Βενιζελείου
Κρήτη: «Η κόρη μας γεννήθηκε λίγο μεγαλύτερη από ένα μπουκαλάκι νερού»
KATHIGITRIA
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Σχετικά με τις Προκηρύξεις, τις Ενστάσεις και τις Δικαστικές Αποφάσεις
Yποψήφιοι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Σχετικά με τις Προκηρύξεις, τις Ενστάσεις και τις Δικαστικές Αποφάσεις
Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστήμιο Πατρών: Μηδενίζει το «κοντέρ» για τους «αιώνιους» φοιτητές - Πάνω από 20.000 διαγραφές
Πανεπιστήμιο Πατρών: Η διαδικασία εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα για τις διαγραφές φοιτητών
Πανεπιστήμιο Πατρών: Μηδενίζει το «κοντέρ» για τους «αιώνιους» φοιτητές - Πάνω από 20.000 διαγραφές