Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων των πανελληνίων εξετάσεων 2021, η οποία θα σημάνει το τέλος στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων της χώρας.
Οι βάσεις αναμένεται σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 27 ή 30 Αυγούστου,
Πάντως, το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία.
Πώς θα κινηθούν οι βάσεις 2021
Την «ανηφόρα» θα πάρει η Ιατρική Αθηνών, η οποία εκτιμάται ότι θα καταγράψει άνοδο πάνω από 600 μόρια, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής». Ωστόσο, δεν αναμένεται να επιστρέψει στις εποχές των 19.000 μορίων.
Μάλιστα, όλες οι Ιατρικές σχολές θα ξεπεράσουν τα 18.000 μόρια, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ στο 3ο επιστημονικό πεδίο ήταν πολύ καλές.
Παράλληλα, οι Πολυτεχνικές Σχολές κερδίζουν «έδαφος» πιο συγκρατημένα, ενώ οι Νομικές Σχολές παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Οι Οικονομικές Σχολές αναμένεται να ανεβάσουν και άλλο τη βάση εισαγωγής στα κεντρικά ιδρύματα.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
Στο πρώτο επιστημονικό πεδίο
Ο αριθμός των θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχει περιοριστεί και ο ανταγωνισμός είναι αρκετά υψηλός στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και νομικές σχολές.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οι βάσεις δεν προβλέπεται να αυξηθούν πολύ.
Πάντως, οι Νομικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα ακολουθήσουν παραδοσιακά ανοδική πορεία, ενώ οι σχολές Ψυχολογίας αναμένεται να κινηθούν στο όριο των 17.000 μορίων, ακόμα κι αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Τα Παιδαγωγικά και τα τμήματα Φιλοσοφίας και Ιστορίας ενδέχεται να παρουσιάσουν αυξομειώσεις.
Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο
Κάποιες από τις πολυτεχνικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εκτιμάται ότι θα επιστρέψουν στο κατώφλι των 18.000 μορίων, μετά από σερί χρονιές που έχαναν μόρια από τις βάσεις εισαγωγής τους.
Οι αριστούχοι αυξήθηκαν με αποτέλεσμα, οι Ηλεκτρολόγοι και Μηχανολόγοι του ΕΜΠ να επιστρέψουν σταδιακά σε υψηλότερες βαθμολογίες.
Στα κεντρικά ιδρύματα οι πολυτεχνικές σχολές προβλέπεται ότι θα ανέβουν μέχρι και 800 μόρια πάνω. Ταυτόχρονα, οι Φυσικομαθηματικές σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων θα αυξηθούν κατά 300-400 μόρια.
Μεγάλες διακυμάνσεις στις βάσεις αναμένονται στην περιφέρεια, καθώς ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια.
Στο τρίτο επιστημονικό πεδίο
Σε αυτό το πεδίο, αλλάζει το σκηνικό. Οι βάσεις των δημοφιλών σχολών επιστρέφουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αναδεικνύοντας το τρίτο επιστημονικό πεδίο ως το πιο ανταγωνιστικό ανάμεσα στα άλλα.
Έτσι, εκτιμάται ότι οι βάσεις των σχολών αυτών θα αυξηθούν από 400 έως 1.500 μόρια.
Η μικρότερη ΕΒΕ του πεδίου 9,69 αναμένεται να διαμορφώσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής περί τα 9.300 μόρια.
Στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο
Ελαφρώς βελτιωμένες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα βαρύτητας του τέταρτου επιστημονικού πεδίου.
Στις πιο υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου, όπως της Πληροφορικής στα κεντρικά Ιδρύματα, οι βάσεις κυμαίνονται από 16.925 με 16.150 μόρια, ενώ στις οικονομικές σχολές κινούνται από 16.400 μόρια (Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ΟΠΑ).
Τα συμπεράσματα
Δείτε ορισμένες επιπλέον παρατηρήσεις:
1. Η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων που έκανε φέτος το Υπουργείο Παιδείας μεταφέροντας θέσεις στα περιφερειακά Πανεπιστήμια και αφαιρώντας πάνω από 1.200 θέσεις από τα ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σίγουρα θα περιορίσει την άνοδο των βάσεων στα χαμηλόβαθμα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ.
Ωστόσο, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας Θεσσαλονίκης είναι σίγουρο ότι ανεβάσει τις βάσεις στα τμήματα αυτά.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι κάποιες σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και ένα τμήμα των χαμηλόβαθμων τμημάτων να έχουν άνοδο των βάσεων τους αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων που δεν θα πετύχουν την είσοδό τους σε αυτά.
2. Η μείωση των θέσεων εισακτέων σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου κατοικούν οι περισσότεροι υποψήφιοι σε συνδυασμό με το υψηλό, στη χώρα μας, ιδιωτικό κόστος σπουδών για τους σπουδαστές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, θα αυξήσει τον αριθμό των υποψηφίων που θα πετύχουν την είσοδό τους σε τμήματα εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, αλλά δεν θα μπορέσουν να φοιτήσουν σε αυτά καθώς, απουσία κρατικής φοιτητικής μέριμνας, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το κόστος των σπουδών.
Επίσης, η τακτική αυτή του ΥΠΑΙΘ θέτει έντεχνα και ύπουλα στους τελευταίους και στις οικογένειές τους ένα σημαντικό δίλημμα:
Ή να σπουδάσει το παιδί σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας που συνήθως δεν είναι και της επιλογής του και το κόστος θα ανέλθει στα 7-8.000 ετησίως ή να απευθυνθεί στα κολέγια, αφού το ΥΠΑΙΘ φρόντισε το πτυχίο τους να έχει πλέον τα ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα, κάνοντας τις «σπουδές» της επιλογής τους και απλά θα χρεωθούν κάτι παραπάνω.
3. Κάποιες ιδιαιτερότητες στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής ορισμένων στρατιωτικών – αστυνομικών σχολών:
Για παράδειγμα, στο τμήμα Αστυφυλάκων έχουμε φέτος, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά λιγότερες από τις μισές θέσεις οπότε εδώ αναμένεται απογείωση των βάσεων. Από την άλλη, έχουμε τμήματα με σημαντική αύξηση θέσεων στα οποία αναμένουμε πτώση των βάσεων. Για παράδειγμα, φέτος στη σχολή Πλοιάρχων ΑΕΝ προφέρονται 830 θέσεις έναντι 613 το 2020.
Η Σχολή Ευελπίδων (Όπλα) έχει διπλάσιους εισακτέους συγκριτικά με την περσινή χρονιά, ενώ και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, προσφέρονται 52 περισσότερες θέσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση