Πανελλαδικές 2022: Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας-Βάσεις, Σπουδές, Επαγγελματικές Προοπτικές
Το alfavita συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να πετύχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις Σχολές που έχουν σχέση με την διατροφή και την διαιτολογία.

Ποιες σχολές και σε ποιες πόλεις δίνουν πτυχία συναφή με την επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας; Τι περιμένει τους φοιτητές μετά τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας; Σε τι επίπεδα κυμαίνονται οι βάσεις για τις σχολές αυτές;
 

Γενικά η Επιστήμη της διατροφής και διαιτολογίας εστιάζεται κυρίως στην κάλυψη των θρεπτικών αναγκών του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής καθώς και στις ιδιαίτερες ανάγκες του, στην προφύλαξη της υγείας από τις νόσους της φθοράς και στην αποκατάσταση της υγείας μέσω της διαιτητικής υποστήριξης και θεραπείας.

Σε ποιες πόλεις υπάρχουν συναφή Τμήματα

Τα Τμήματα που προσφέρουν σπουδές στις επιστήμες της διατροφής και διαιτολογίας είναι τα εξής:

  • Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής (Αθήνα)
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο: Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας (Θεσσαλονίκη) 
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Διαιτολογίας και Διατροφολογίας (Τρίκαλα)
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας (Καλαμάτα) 
  • Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας (Σητεία)
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Λήμνος-Μύρινα)

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα Τμήματα αυτά:

Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Αθήνας - Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ιδρύθηκε το 1992 με την ονομασία «Τμήμα Διαιτολογίας». 

Είναι το αρχαιότερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη χώρα, στο χώρο της διαιτολογίας & διατροφής. Παράλληλα με την εκπαίδευση των φοιτητών, αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα και με διεθνείς συνεργασίες, τα αποτελέσματα των οποίων κατατάσσουν το Τμήμα σε ένα από τα κορυφαία στον Ευρωπαϊκό χώρο. 

Η εκπαίδευση που παρέχεται στο Τμήμα καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της Διατροφής, του Μεταβολισμού, της Παθοφυσιολογίας, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογιας, και της επιστήμης των Τροφίμων, συνδυάζει τη θεωρητική διδασκαλία με την εργαστηριακή και πρακτική άσκηση, και παρακολουθεί τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις στη διατροφή και την υγεία. Προϋπόθεση για την απόκτηση του πτυχίου είναι η επιτυχής εξέταση όλων των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών, η επιτυχής παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης και η εκπόνηση Πτυχιακής Μελέτης.

Τμήμα Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Θεσσαλονίκης - Διεθνές Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε). Ιδρύθηκε το 1985 με το Π.Δ. 561 (ως τμήμα «Διατροφής» του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης) και είναι το πρώτο τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης με θέμα τη Διατροφή που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα.

Οι σπουδές στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας διαρκούν τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη. Στη διάρκεια κάθε εξαμήνου γίνεται θεωρητική διδασκαλία και εργαστηριακές ασκήσεις, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται επισκέψεις σε ανεξάρτητες μονάδες τροφοδοσίας ή τμήματα τροφοδοσίας νοσοκομείων, ξενοδοχείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων καθώς και σε ιατρεία παχυσαρκίας νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας Τρικάλων - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2019 με έδρα τα Τρίκαλα.

Η διάρκεια του προτεινόμενου Προγράμματος Σπουδών είναι συνολικά οκτώ εξάμην και αποδίδει συνολικά 240 πιστωτικές μονάδες (Π.Μ.) σύμφωνα με το ECTS, έναν κώδικα καλής πρακτικής για την αναγνώριση του επιπέδου σπουδών (bachelor’s degree).

Η πρακτική άσκηση επιμερίζεται σε δύο ενότητες (Πρακτική Άσκηση 1 στο 7ο εξάμηνο και Πρακτική Άσκηση 2στο 8ο εξάμηνο).

 

Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Καλαμάτας - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας είναι ένα νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το οποίο ανήκει στη Σχολή Επιστημών Υγείας. H Έδρα του Τμήματος είναι στην περιοχή του Αντικαλάμου στην Καλαμάτα και η έναρξη λειτουργίας του το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Για την επίτευξη των στόχων του η εκπαίδευση στο Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων όπως της Διατροφής, της επιστήμης των Τροφίμων, της Βιοχημείας, της Μοριακής Βιολογίας, της Φυσιολογίας και του Μεταβολισμού της Παθοφυσιολογίας κλπ, συνδυάζοντας θεωρητική διδασκαλία με εργαστηριακή και πρακτική άσκηση. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος στην πρακτική-κλινική άσκηση των φοιτητών.

Τμήμα Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας - Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας καλύπτει το γνωστικό αντικείμενο της Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας (ή Διαιτητικής) του Ανθρώπου, με πρωταρχική έμφαση την εφαρμογή του στην πράξη.

    Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Τμήματος είναι η πρακτική διδασκαλία καθώς και η άσκηση της Διαιτολογίας με αξιοποίηση σύγχρονου λογισμικού, η αξιοποίηση πρωτοποριακών μεθόδων διατροφικής εκτίμησης και η έμφαση στην Κρητική/Μεσογειακή Διατροφή.

    Το Τμήμα διαθέτει σύγχρονα Εργαστήρια για διδασκαλία και έρευνα, μεταξύ άλλων και στους τομείς:

    • Εφαρμοσμένη Διαιτολογία
    • Σύσταση Σώματος – Ανθρωπομετρία – Σπιρομετρία
    • Ποιοτικός Έλεγχος – Ασφάλεια Τροφίμων
    • Μέθοδοι Παρασκευής Τροφών
    • Εργομετρία
    • Στατιστική ανάλυση Διατροφικών & Διαιτολογικών δεδομένων

    Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου

    Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εδρεύει στην πόλη της Μύρινας, στη Λήμνο. 

    Η εφαρμοσμένη επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής, όπως έχει σχεδιαστεί σήμερα και αναπτύσσεται στο ΤΕΤΔ, στοχεύει στην ανάπτυξη ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων, καθώς επίσης και στην εξέταση  πώς η κατανάλωση τους επηρεάζει τη δημόσια υγεία, καθώς και το πώς κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί και ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την αλληλεπίδραση της τροφής και του ανθρώπου.

    Ο στόχος του ΤΕΤΔ είναι να προσφέρει στους φοιτητές, μέσω του ακαδημαϊκού του προγράμματος, μια ολοκληρωμένη, βαθιά και πολυδιάστατη γνώση για τα τρόφιμα και τη διατροφή στους διάφορους συναφείς τομείς όπως τη βιοποικιλότητα, τη μικροβιολογία, τη χημεία, την τεχνολογία, την υγεία και τις επιχειρήσεις. Προς το σκοπό αυτό, το ακαδημαϊκό πρόγραμμα τονίζει τη συνεργασία και την διεπιστημονικότητα. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην προετοιμασία των φοιτητών έτσι ώστε σαν μελλοντικοί επιστήμονες στον τομέα της Επιστήμης Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, να συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

    Η ευελιξία και αμεσότητα στη δομή του Τμήματος, συντελεί στην ανάπτυξη μιας φιλικής ακαδημαϊκής ατμόσφαιρας και ενός περιβάλλοντος που αγωνίζεται και επιτυγχάνει την αριστεία μέσα από την αποτελεσματική ακαδημαϊκή σχέση ανάμεσα σε όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και των καθηγητών.

    Το Τμήμα μέσω της εφαρμοσμένης έρευνας και της βαθιάς γνώσης είναι σε θέση να αναγνωρίζει αιτίες προβλημάτων και να παράγει λύσεις στον τομέα της επιστήμης των τροφίμων και της διατροφής με γνώμονα τη διατήρηση και την προάσπιση της δημόσιας υγείας και ευημερίας των ατόμων και του συνόλου.

    Αγορά Εργασίας

    Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων αυτών μπορούν να απασχοληθούν είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή υπάλληλοι σε Διαιτολογικά Γραφεία, Διαιτητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, είτε σε νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και ελέγχου τροφίμων, ινστιτούτα αδυνατίσματος, βιομηχανίες παρασκευής ειδικών τροφίμων, ξενοδοχειακές μονάδες, αλυσίδες εστιατορίων, γηροκομεία, παιδικές κατασκηνώσεις ή κατασκηνώσεις υπερηλίκων, ορφανοτροφεία, φοιτητικές Λέσχες και ΜΑΘ.

    Επιπλέον έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και για να εργαστούν σε εστίες, παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, αθλητικές ομάδες και αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, μονάδες και υπηρεσίες ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

    Τέλος, μπορούν να βρουν ευκαιρίες εργασίας και στην Ανώτατη και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ).

    Βάσεις 2021

    Οι βάσεις στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για τα ανωτέρω τμήματα το 2020 διαμορφώθηκαν ως εξής:

    • Χαροκόπειο (Αθήνα): Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής: 16.958
    • Διεθνές (Θεσσαλονίκη): Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας: 14.889
    • Θεσσαλίας (Τρίκαλα): Διαιτολογίας και Διατροφολογίας: 12.535
    • Πελοποννήσου (Καλαμάτα): Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας: 11.234
    • Μεσογειακό (Σητεία): Επιστήμων Διατροφής και Διαιτολογίας: 9.663
    • Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας: 9.217

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

    Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

    ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

    ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα