Πανελλαδικές 2022: Μαθηματικά, Ιστορία, Αρχαία και Φυσική «κόβουν» φέτος τους περισσότερους
Πανελλαδικές Εξετάσεις: Χαμηλές πτήσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων

Τα Μαθηματικά (για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής), η Ιστορία και τα Αρχαία (για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών) και η Φυσική για το 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας αντίστοιχα)  αναδεικνύονται στους μεγάλους ρυθμιστές των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΑΕΙ, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι ιδιαίτερα χαμηλές, γεγονός που θα επηρεάσει, βεβαίως τις βάσεις εισαγωγής.

Συγκεκριμένα και με βάση ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών από βαθμολογικά κέντρα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης καθώς και εκτιμήσεις βαθμολογητών, στα Μαθηματικά φέτος κάτω από τη βάση φαίνεται ότι θα βρεθεί πάνω από το 60% των υποψηφίων του 2ου και 4ου Επιστημονικού Πεδίου ενώ το μερίδιο για τους υποψήφιους του 4ου Επιστημονικού Πεδίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 75-80% περίπου.

Αντίστοιχα στην Ιστορία, τα στοιχεία δείχνουν ότι εφέτος κάτω από τη βάση έγραψε ένας στους δυο υποψήφιους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου ενώ δεν είναι και πολύ καλύτερες οι επιδόσεις στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών όπου πάνω από το 45% των υποψηφίων δεν φαίνεται να ξεπερνούν τη βάση.

Κοντά στο 45 – 48 % κάτω από τη βάση φαίνεται να βρίσκονται και οι υποψήφιοι των Θετικών Επιστημών και των Επιστημών Υγείας στο μάθημα της Φυσικής, με τους δεύτερους να έχουν ελαφρά υψηλότερο μερίδιο στο παραπάνω ποσοστό.

Ψάχνοντας τα άριστα γραπτά με …το φαναρι!

Παράλληλα με το φανάρι έψαχναν οι βαθμολογητές άριστα γραπτά (στην κλίμακα του 18-20) σε πολλά μαθήματα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας (που είναι βεβαίως ενδεικτικά αλλά καταγράφουν μια τάση) στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας τα άριστα γραπτά δεν φαίνεται να ξεπερνούν το 1,5%, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών το 3,5% και στα Μαθηματικά το 8%.

Τα συγκριτικά στοιχεία

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξει κάποια αχρείαστη παρεξήγηση. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις βάσεις του 2021 με τα μόρια που συγκεντρώνουν οι υποψήφιοι το 2022, διότι ακόμη και με την ίδια βαθμολογία οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες καθώς η εισαγωγή διαφορετικών συντελεστών βαρύτητας σε κάθε μάθημα και σε κάθε τμήμα δημιουργεί ένα διαφορετικό τοπίο.

Εξηγούμαστε: Μέχρι και το 2021 τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας ήταν δύο για όλες τις σχολές κάθε πεδίου. Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά με τους συντελεστές βαρύτητας και δεν υπάρχει κανένα μέτρο σύγκρισης. Για παράδειγμα, σε κανένα Πεδίο δεν ήταν πέρσι μάθημα αυξημένης βαρύτητας η Νέα Ελληνική Γλώσσα, ένα μάθημα το οποίο αφενός δεσπόζει στους συντελεστές πάρα πολλών Τμημάτων και αφετέρου το οποίο συνήθως αλλά και φέτος όπως δείχνουν τα πράγματα θα έχει το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων στην κλίμακα του άριστα (18-20).

Η κίνηση των βάσεων

Αν επαληθευτούν οι τάσεις που φανερώνουν τις χαμηλότερες «βαθμολογικές πτήσεις» των φετινών υποψηφίων τότε μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα δημιουργηθούν αντίστοιχες πτωτικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα ο γενικός αριθμός εισακτέων (-9.021 θέσεις φέτος) και οι διαφοροποιήσεις στην κατανομή του αριθμού εισακτέων στα τμήματα και στις σχολές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Με λίγα λόγια, η αφαίρεση θέσεων στα ΑΕΙ Αθήνας - Θεσσαλονίκης (περίπου -2.200 θέσεις εισακτέων σε σχέση με πέρυσι)  ανοδικές τάσεις στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυτά (και σε πολλά Τμήματα μη κεντρικών Πανεπιστημίων).

Πτωτικές τάσεις στις περιζήτητες σχολές – Ανοδικές στις Παιδαγωγικές

Στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ο αριθμός των εισακτέων στις λεγόμενες περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές όπως είναι οι Ιατρικές, Φαρμακευτικές, Νομικές κλπ, παραμένει ο ίδιος, ενώ οι διαφοροποιήσεις στις σχολές του ΕΜΠ είναι ελάχιστες. Σε αυτές τις σχολές ο ανταγωνισμός είναι πάντα υψηλός και θα παραμείνει υψηλός καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που παραδοσιακά τις διεκδικεί είναι από 10 έως 20 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων. Ωστόσο εάν επαληθευτεί η μείωση των άριστων γραπτών είναι φανερό ότι στις σχολές αυτές θα ενισχυθεί μικρή πτωτική τάση. Αντίθετα, εάν επαληθευτούν στοιχεία πρόσφατης έρευνας που καταγράφουν αυξημένη στροφή υποψηφίων σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές δεν αποκλείεται να σημειωθεί ελαφρά άνοδος.

Παράλληλα, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι καθώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από την «κατασκευή» της «βρέξει-χιονίσει» αφήνει εκτός ΑΕΙ το 1/3 των υποψηφίων, αναμένουμε αφενός να έχουμε φέτος λιγότερες κενές θέσεις από πέρσι αφετέρου αναμένουμε να εισαχθεί περίπου ο ίδιος αριθμός υποψηφίων με πέρυσι (58.000-61.000).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

metro.jpg
Μετρό: Έκλεισε ο σταθμός Εθνικής Άμυνας
Η κυκλοφορία στη Γραμμή 3 του Μετρό προσωρινά διεξάγεται στα τμήματα Δημοτικό Θέατρο- Κατεχάκη και Δουκίσσης Πλακεντίας- Αγία Παρασκευή λόγω πτώσης...
Μετρό: Έκλεισε ο σταθμός Εθνικής Άμυνας
agonistiki
Αγωνιστική Παρέμβαση ν. Ηρακλείου: «Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ένα αντιλαϊκό συσχετισμό»
Η θέση της Παρέμβασης για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕ σε σώμα
Αγωνιστική Παρέμβαση ν. Ηρακλείου: «Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ένα αντιλαϊκό συσχετισμό»
Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Σακελλαροπούλου: «Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη ευθύνη»
Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό
Σακελλαροπούλου: «Προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη ευθύνη»