Thumbnail
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024 και το κύριο συναίσθημα που συνοδεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους είναι το άγχος.

Η περίοδος των Πανελληνίων είναι μια ιδιαίτερα φορτισμένη περίοδος στη ζωή των παιδιών, καθώς είναι επιφορτισμένη με την επίτευξη των στόχων για τον μελλοντικό επαγγελματικό προσανατολισμό. Όπως είναι φανερό ένας τέτοιος στόχος ο οποίος είναι συνυφασμένος με το πόσο ικανός είμαι, αν θα πετύχω ή δε θα επιτύχω στη ζωή  μου, αν θα απογοητεύσω τους δικούς μου και τον εαυτό μου, είναι φορτισμένος με ένταση, αγχώδεις και αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Mega, ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης, το «άγχος απόδοσης» επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η προσωπικότητα του μαθητή, η στάση των γονέων και το γενικότερο κλίμα μέσα στην οικογένεια.

«Οι γονείς πιστεύουν ότι η πίεση θα βοηθήσει τα παιδιά να επιτύχουν και ότι η εκπαίδευση είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί μια καλή θέση στην κοινωνία. Είναι μύθοι και τα δύο» υπογραμμίζει ο ψυχίατρος.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τα υψηλά επίπεδα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν συνδεθεί με ποικίλες ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

«Να ενθαρρύνουν οι γονείς μια ισορροπία, να ενθαρρύνουν αλλά να δείχνουν και στήριξη. Η θετική ενίσχυση είναι ο καλύτερος τρόπος. Ένα μεγάλο λάθος είναι μια προσπάθεια να συγκρίνουν οι γονείς τα παιδιά τους με τους άλλους».

«Κανείς άνθρωπος που θέλει να πετύχει στη ζωή, δεν θα μείνει πίσω. Οι άνθρωποι καταφέρνουν σπουδαία πράγματα χωρίς απαραιτήτως να σπουδάσουν. Να μην αγχώνονται τα παιδιά ότι θα μείνουν πίσω στη ζωή», καταλήγει ο ψυχίατρος κ. Παπαδημητριάδης.

aghos_exetaseon

Προς γονείς: Αποφύγετε τις υπερβολικές δηλώσεις

Η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Πηνελόπη Στάμου επισημαίνει ότι οι γονείς είναι καλό να βοηθήσουν τα παιδιά τους ψυχολογικά, συναισθηματικά και σωματικά. Να φροντίσουν τη διατροφή τους και να ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητα μέσω διαλειμμάτων. Να μην προκαλούν ανησυχία και εκνευρισμό με σχόλια για το τι δεν έκανε κατά τη διάρκεια της χρονιάς ή τι θα έπρεπε να είχε κάνει.

«Αποφύγετε τις υπερβολικές δηλώσεις ότι οι εξετάσεις είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για την εξασφάλιση του μέλλοντος ενός παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρετε το δικό σας άγχος και αυξάνετε το φόβο της αξιολόγησης και της απόδοσης στο παιδί.

Αντί αυτού μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι όποια κι αν είναι η έκβαση και το αποτέλεσμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν είναι αρνητικό. Επιβραβεύστε την προσπάθεια και ενθαρρύνετε εποικοδομητικά τη συνέχεά της. Μην επιβαρύνετε τα παιδιά με τις επιθυμίες και τα θέλω σας αλλά να είστε κοντά τους για να ακούσετε αυτά που έχουν να σας πουν και δείξτε κατανόηση και υπομονή.

Είναι σημαντικό παιδιά και γονείς να συνειδητοποιήσουν ότι η ένταση και όχι το άγχος επιβαρύνουν την συναισθηματική και νοητική κατάσταση. Ως ένα βαθμό το άγχος προετοιμάζει το άτομο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των εξετάσεων» σημειώνει η Παιδοψυχολόγος.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PIERRAKAKIS
«Ακαδημίες» (επιπέδου 5) με σύμπραξη υπουργείου Παιδείας και επιχειρήσεων
Νέα "βόμβα" Πιερρακάκη για επαγγελματική εκπαίδευση: Δημιουργία επαγγελματικών Ακαδημιών σε σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα - Η επιχείρηση θα...
«Ακαδημίες» (επιπέδου 5) με σύμπραξη υπουργείου Παιδείας και επιχειρήσεων
σοβα
Εκπαιδευτικοί: Στην Εισαγγελία για τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων - «Να μην ζήσουμε “νέα Τέμπη”»!
Ετοιμάζεται αναλυτικό υπόμνημα, που θα αναδεικνύει συγκεκριμένα την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια σε όλους...
Εκπαιδευτικοί: Στην Εισαγγελία για τα προβλήματα των σχολικών κτιρίων - «Να μην ζήσουμε “νέα Τέμπη”»!
Άνοιγμα σχολείων
Υπουργείο Παιδείας: Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου
Ο συνολικός χρόνος της άδειας δεν εξαντλείται υποχρεωτικά. Τυχόν υπόλοιπο που δεν έχει ληφθεί δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος, ούτε καταβάλλεται...
Υπουργείο Παιδείας: Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου