asoee oikonomiko panepistimio
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | ΙΝΤΙΜΕ
Εργοδότες εναγωνίως αναζητούν κατάλληλο προσωπικό, αλλά οι νέοι απόφοιτοι ΑΕΙ παραμένουν άνεργοι. Ποιες είναι οι σχολές με υψηλή απορρόφηση αποφοίτων;

Μετά το τέλος των Πανελληνίων εξετάσεων οι τελειόφοιτοι του λυκείου θα καλεστούν συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους και να τοποθετήσουν τις σχολές που θέλουν να σπουδάσουν. Ένας σημαντικός γνώμονας είναι η απορρόφηση των αποφοίτων της κάθε σχολής από την αγορά εργασίας και γενικότερα η επαγγελματική προοπτική

Μελέτη των ΕΥ Ελλάδος, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN)  και του ΟΠΑ και Endeavor Greece αποκαλύπτει ένα χάσμα μεταξύ των προσόντων που αποκτούν οι φοιτητές και των δεξιοτήτων που απαιτούνται στην αγορά εργασίας.

Το 2021, η ανεργία σε νέους Έλληνες πτυχιούχους 25-39 ετών έφτασε στο αστρονομικό 17% - την υψηλότερη στην ΕΕ.

Ζήτηση σε κλάδους και ειδικότητες - Στις Σπουδές πληροφορικής το μέλλον

Μέσα στην τελευταία εξαετία, ο κλάδος της Πληροφορικής διακρίνεται ως ο πιο περιζήτητος, καλύπτοντας το 32,5% των αγγελιών εργασίας. Μαζί με τον ξενοδοχειακό τομέα και τις επαγγελματικές υπηρεσίες, καλύπτουν το 56,7% των θέσεων εργασίας μέσω αγγελιών.

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα στην Ελλάδα εστιάζουν σε διοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2023, οι θέσεις εργασίας αυξάνονταν σταδιακά, με την πληροφορική να σημειώνει κορύφωση το 2022 με 3.261 θέσεις, και υποχώρηση το 2023 σε 1.148 θέσεις.

Στον ξενοδοχειακό τομέα, η ζήτηση έφτασε στο ζενίθ το 2023 με 2.654 αγγελίες, διπλάσιες από τις 1.267 του 2022. Στον κλάδο της πληροφορικής, η ειδικότητα με την περισσότερη ζήτηση ήταν η Ανάπτυξη Λογισμικού, η Τεχνολογία Πληροφορικής και η Μηχανική, με ποσοστό 59,7%.

Αντιμετώπιση ελλείψεων δεξιοτήτων

Οι επιχειρήσεις αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις σε μηχανικούς πληροφορικής, πολιτικούς μηχανικούς, ειδικούς social media και digital, νοσηλευτές, πωλητές, ασφαλιστές, οδηγούς και εργάτες αποθήκης. Οι ελλείψεις αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες στον τουριστικό τομέα, και στις θέσεις εργασίας εκτός αστικών κέντρων λόγω δυσκολιών μετακίνησης.

Στον τομέα της τεχνολογίας, ο ανταγωνισμός από ξένες εταιρείες που προσφέρουν τηλεργασία δυσκολεύει την κάλυψη θέσεων. Επιπλέον, η αγορά εργασίας είναι «candidate driven», δηλαδή απαιτείται ενεργή προσέγγιση υποψηφίων μέσω social media και παλαιότερων αιτήσεων.

Ελλείψεις σε ποιοτικές δεξιότητες

Η Ελλάδα έχει υψηλό ποσοστό φοιτητικού πληθυσμού (7,51%) συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4,03%), γεγονός που αποτυπώνει το ζήτημα των αιώνιων φοιτητών. Παρά την αυξημένη ροή αποφοίτων και μεταπτυχιακών φοιτητών, οι επιχειρήσεις αναφέρουν ελλείψεις σε ποιοτικές δεξιότητες (soft skills).

Από τα 430 πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, μόνο τα 219 (51%) έχουν προσανατολισμό προς την παραγωγική ανάπτυξη της Ελλάδας, παρέχοντας άμεσες προοπτικές απασχόλησης στην ιδιωτική οικονομία. Οι υπόλοιποι απόφοιτοι περιορίζονται σε λιγότερο ανταγωνιστικές επιλογές, με 42 τμήματα να προσφέρουν κυρίως θέσεις στο Δημόσιο.

Η αδυναμία σύνδεσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι ουραγός στην απασχόληση αποφοίτων ΑΕΙ, με ποσοστό 75,4%, έναντι των 27 χωρών της ΕΕ.

180% αύξηση των θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, που συγκέντρωσε αγγελίες εργασίας από την CollegeLink και την Workable, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 180% μεταξύ 2020 και 2022. Οι αγγελίες σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2020 στο 2021 και αυξήθηκαν πάνω από 40% μεταξύ 2021 και 2022.

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν την ανάγκη για αναπροσαρμογή της εκπαίδευσης ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας, προσφέροντας στους νέους πτυχιούχους τα απαραίτητα εφόδια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και εξέλιξη.

Υψηλή απορρόφηση και σε παραϊατρικά επαγγέλματα

Πέρα από τους παραδοσιακά δημοφιλείς κλάδους, υπάρχουν σχολές με χαμηλές βάσεις εισαγωγής αλλά εξαιρετικές επαγγελματικές προοπτικές. Στα παραϊατρικά επαγγέλματα, η Μαιευτική και η Διαιτολογία προσφέρουν υψηλή απορρόφηση. Η Εργοθεραπεία και η Λογοθεραπεία είναι επίσης κλάδοι με σημαντική ζήτηση στην αγορά εργασίας, παρέχοντας ευκαιρίες απασχόλησης σε νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές και κέντρα αποτοξίνωσης​.

Καλές προοπτικές εργασίες και σε τμήματα που δεν φανταζόσασταν

Επιπλέον, οι σπουδές στη Λογιστική και Χρηματοοικονομική, καθώς και στα Ψηφιακά Μέσα και Επικοινωνία, προσφέρουν καλές προοπτικές. Το Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για παράδειγμα, εκπαιδεύει φοιτητές σε ανάγκες που προκύπτουν από τις διεθνείς συγκυρίες και τις μεταναστευτικές ροές, προσφέροντας εξειδίκευση σε τομείς όπως η διαπολιτισμική εκπαίδευση και η εργασία σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

konteiner
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!
Χρήματα για τη δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων δεν διατίθενται, ενώ οι υπάρχοντες πόροι κατευθύνονται σε «ανταποδοτικά» έργα, αφήνοντας τη δημόσια...
Εκπαίδευση: 18 χρόνια μάθημα σε κοντέινερ ενώ σύμφωνα με το νόμο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τάξη, μόνο για 6!