Φωτιά στη Λακωνία Πώς είναι δυνατόν, την ώρα που η φωτιά είχε πάρει διαστάσεις, η Πυροσβεστική να αναφέρει ότι δεν ήταν επικίνδυνη;
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τοπικές ή κεντρικές, έκαναν ολέθρια λάθη στη Νεάπολη, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και να καταστρέψει μια περιοχή υψηλού φυσικού κάλλους, από το Μεσοχώρι ώς τον Κάβο Μαλιά.
Λάθος πρώτο. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής υποτίμησαν τη φωτιά, ενώ όφειλαν να γνωρίζουν τη μεγάλη επικινδυνότητά της, λόγω του σημείου στο οποίο εκδηλώθηκε – στον ορεινό όγκο της Κριθίνας, δίπλα στο χωριό Φαρακλό. Η φωτιά στο σημείο εκείνο απειλεί ολόκληρα τα Βάτικα, καθώς οι ισχυροί βοριάδες που συχνά πνέουν στην περιοχή μπορούν να την εξαπλώσουν αστραπιαία και να πάρει τεράστιες διαστάσεις σε λίγη ώρα, χωρίς καμία ελπίδα ελέγχου εκ των υστέρων.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα και ενώ η κινητοποίηση όφειλε να είναι άμεση, με στόχο να ελεγχθεί στην αρχή της, αυτό δεν φαίνεται να έγινε.
Αντιθέτως, στις εξήμισι το πρωί, δηλαδή τρεις ώρες μετά, το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής απαντούσε στην ΕΡΤ ότι η φωτιά δεν ήταν επικίνδυνη!
Κι αυτό, όταν πλέον το μέτωπο είχε εξαπλωθεί μέχρι το γειτονικό χωριό Παραδείσι, σχεδόν τρία χιλιόμετρα πιο πέρα, και η φωτιά ήταν στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτη.
Από εκείνη την ώρα και μετά, για όσους γνωρίζουν την περιοχή και με το δεδομένο των ισχυρών ανέμων που έπνεαν δαιμονισμένα, η φωτιά θα έφτανε μέχρι τον Κάβο Μαλιά, δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκδήλωσής της, καταστρέφοντας χιλιάδες στέμματα με ελαιόδεντρα.
Το ζητούμενο πλέον ήταν να σωθούν άνθρωποι και χωριά.
Και το ερώτημα είναι ποιος υποτίμησε τη φωτιά, οι τοπικές αρχές ή οι κεντρικές με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων και των εναέριων μέσων;
Πώς είναι δυνατόν, την ώρα που η φωτιά είχε πάρει διαστάσεις η Πυροσβεστική να αναφέρει ότι δεν ήταν επικίνδυνη;
Υποθέτω ότι υπάρχουν σήματα, τηλεφωνικές επικοινωνίες και αλλά κρίσιμα στοιχεία που δεν πρέπει να χαθούν, αν βεβαίως οι αρχές, που οφείλουν να κινητοποιηθούν, το πράξουν.
'Η μήπως θα καλυφθούν όλα κάτω από τον μανδύα της νοσηρής γραφειοκρατικής αντίληψης;
Επαναλαμβάνω, για να γίνει κατανοητό, μια φωτιά στο σημείο εκείνο έχει τεράστια σημασία γιατί απειλεί ολόκληρα τα Βάτικα. Μάλιστα, είναι να απορεί κανείς γιατί δεν υπάρχει φυλάκιο.
Το δεύτερο μοιραίο λάθος της Πυροσβεστικής ήταν που δεν προστάτευσε το γειτνιάζον άλσος του Φαρακλού. Πραγματικά, είναι απίστευτο για όσους γνωρίζουν την περιοχή.
Και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι ο βοριάς στα Βάτικα δεν πνέει μόνο δαιμονισμένα, έχει αυτό που λένε οι ντόπιοι «στρίματα». Αλλάζει συχνά κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην ξέρεις από πού σου έρχεται.
Ετσι κι έγινε, όταν η μανία της φωτιάς έφτασε μέχρι τον Αγιο Νικόλαο και τα παράλιά του, γύρισε για λίγο ο αέρας και το ανυπεράσπιστο άλσος του Φαρακλού λαμπάδιασε.
Ηταν θέμα χρόνου η φωτιά να επεκταθεί στο παρακείμενο άλσος του Μεσοχωρίου και πλέον να απειλεί όχι μόνο τα δύο χωριά, αλλά την ίδια τη Νεάπολη και τον κάμπο της περιοχής.
Γιατί κανείς δεν βοήθησε τους λιγοστούς κατοίκους των δύο αυτών χωριών;
Ποιος είχε τον στρατηγικό σχεδιασμό; Δεν γνώριζε τα σημεία-κλειδιά για την προστασία της ευρύτερης περιοχής;
Οσο σωστό είναι ότι προείχε η σωτηρία των ανθρώπων και των χωριών, άλλο τόσο σωστό είναι να μην αγνοούνται τα στρατηγικά σημεία, που αν τα χάσεις, ο κίνδυνος για τη Νεάπολη και τον κάμπο των Βατίκων θα ήταν άμεσος και εφιαλτικός.
Αν είναι να σώζεις ένα και να κινδυνεύεις να χάσεις χίλια, τι είδους σχεδιασμός είναι αυτός;
Προφανώς οι ευθύνες δεν είναι γενικές, δεν αφορούν όλους τους πυροσβέστες, οι οποίοι δίνουν με πενιχρά και παλιά μέσα άνιση μάχη με τον πύρινο εφιάλτη.
Η ολιγωρία, τα λάθη και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, πολύ περισσότερο τώρα που χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιώνων έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο και οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές απειλούν να πνίξουν αυτή τη φορά τα Βάτικα.
Και κάτι ακόμη, οι κάτοικοι των δύο χωριών, που έσπευσαν πρώτοι στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά, διαπίστωσαν ότι ξεκίνησε από κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ. Ποιον ωφελεί να το κρύβουμε;
Αντί να κρυβόμαστε, δεν θα ήταν καλύτερο για τον κοινωνικό της ρόλο η ΔΕΗ να βοηθήσει στη λειτουργία παρατηρητηρίων, τουλάχιστον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε κρίσιμα σημεία σε όλη τη χώρα, ή να συνδράμει τους εθελοντές που δίνουν τη δική τους μάχη με πενιχρά μέσα;
ΥΓ.: Εκείνο που προέχει τώρα είναι να επουλωθούν οι ανοιχτές πληγές που είναι μεγάλες και να αντιμετωπιστούν οι διάσπαρτες εστίες φωτιάς που απειλούν ακόμη την περιοχή.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η σιωπή είναι χρυσός για τη δημοσιογραφία και τις αρχές που σέβονται τον κοινωνικό τους ρόλο..
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 3/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση