Η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας «δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί κυριολεκτικά, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους»: αυτό υπογραμμίζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με την εξής πρόσθετη επισήμανση: «Για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, την χρυσή τομή». Και, επιπλέον, «ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι».
Στη συνέντευξή της στο Πρακτορείο, η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλά ακόμη για τη Συμφωνία με την ΠΓΔΜ και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Μιλά όμως και για την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος και προτρέπει «όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας». Η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της διευκρινίζει και δηλώνει πως η Νέα Ελληνική Ορμή θα κατέλθει στις εκλογές «με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις».
Αναφερόμενη στο θέμα του Ρουβίκωνα, η κ. Παπακώστα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «πολιτεύεται επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος», ενώ ειδικά για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια, που προβάλλεται έντονα το τελευταίο διάστημα, αναφέρει ότι για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Τονίζει, ωστόσο, ότι «η Αστυνομία δεν είναι πανάκεια» και «το Πανεπιστήμιο χρειάζεται να περιφρουρήσει το αυτοδιοίκητό του».
Η υφυπουργός, τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνουν προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας, εκφράζει την άποψη ότι τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται «νέο αίμα» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, στον τομέα της Ασφάλειας αλλά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της προέδρου της Νέας Ελληνικής Ορμής και υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου στον Κώστα Τομαρά και τον Νίκο Παπαδημητρίου, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Είναι, πράγματι, ιστορική η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, κυρία υπουργέ;
Απ.: Θεωρώ ότι είναι πράγματι μια πολύ σημαντική συμφωνία. Δεν ξέρω εάν είναι ιστορική, αλλά σίγουρα δρομολογεί ζητήματα τα οποία για έναν αιώνα είχαν μπει κάτω από το χαλί κυριολεκτικά, όπως για παράδειγμα η ακίνητη περιουσία. Με το κοινό ανακοινωθέν μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους. Οι εποχές άλλαξαν και μας γνέφουν γεμάτες προσμονή να ανταποκριθούμε. Η Εκκλησία ακολουθεί τη φυσική της κοίτη, δηλαδή την υπηρέτηση του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος. Η Πολιτεία μέσα στο θεσμικό δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργεί δίχως να υπεισέρχεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας.
Την παράδοση την σέβομαι απολύτως. Δεν θα πάψουμε να είμαστε πιστοί στο χριστιανικό δόγμα. Ωστόσο, για μια σειρά από ζητήματα έφτασε ο καιρός να λυθούν διότι ωρίμασαν. Όπως και να έχει η συμφωνία συγκλίνει, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε αυτό που έχουμε λησμονήσει στην Ελλάδα, τη χρυσή τομή. Ενισχύονται οι διακριτοί ρόλοι, θεσμοθετημένα πλέον, όλα τα σημαντικά θέματα τέθηκαν στο τραπέζι.
Ερ.: Προβλέπετε ότι θα είναι ευθύγραμμη η διαβούλευση με την ΠΓΔΜ; Η ελληνική κυβέρνηση αντέχει, δεδομένων και των ενστάσεων από τον Π. Καμμένο;
Απ.: Να επισημάνω ότι η διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος της γειτονικής χώρας είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό θέμα, το οποίο με ψυχραιμία και με υπευθυνότητα εμείς στο Ν.Ε.Ο. αντιμετωπίζουμε. Ως πρόεδρός του έχω ήδη κάνει δημόσια γνωστή την πρότασή μας στους πολίτες και τις επόμενες μέρες θα καλέσουμε και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο, επειδή θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη μιας ερμηνευτικής δήλωσης αμέσως μετά την Αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, εφόσον ολοκληρωθεί.
Συγκεκριμένα, η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει το Ν.Ε.Ο. θα ορίζει ότι:
α) Η γλώσσα της γειτονικής χώρας δεν αφορά στην αρχαία Μακεδονική γλώσσα, αλλά ανήκει στην οικογένεια των Σλαβικών γλωσσών.
β) Η Εθνότητα θα αφορά στην υπηκοότητα (citizenship).
Με αίσθημα εθνικής ευθύνης, η Νέα Ελληνική Ορμή καταθέτει την πρότασή της στον ελληνικό λαό, στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να επιλυθεί δια παντός ένα μείζον εθνικό ζήτημα, με γνώμονα τον σεβασμό στην Ιστορία, τη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων και την ανάδειξη του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.
Ερ.: Συριζοποιείται το Σύνταγμα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, κ. υπουργέ;
Απ.: Η Αναθεώρηση του Συντάγματος αποτελεί κορυφαία θεσμική πράξη και σκοπεύει στην εναρμόνιση του θεσμικού χάρτη της Δημοκρατίας με τις ανάγκες της. Οι εποχές άλλαξαν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ώριμα ζητήματα, όπως θέματα διαφάνειας, π.χ. ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να αναθεωρηθούν. Θεωρώ ότι η τροποποίηση των εν λόγω άρθρων του Συντάγματος αποτελούν αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Για αυτό και θα προέτρεπα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να μην εντάσσουν κορυφαία θεσμικά ζητήματα στην ατζέντα της μικροκομματικής τους ιδιοτέλειας.
Ερ.: Επί τη ευκαιρία, ποια η θέση σας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;
Απ.: Η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, αποτελεί ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την ελληνική κοινωνία. Ως πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (Ν.Ε.Ο.) έχουμε μαζί με τη Διοικούσα Επιτροπή του κόμματος επεξεργαστεί τις δικές μας προτάσεις στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Συντάγματος, τις οποίες θα δημοσιοποιήσουμε σύντομα, στο πλαίσιο της πρόσκλησης που μας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι η λειτουργία μη κρατικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί επίσης ένα ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, ακριβώς όπως λειτουργούν εκπαιδευτικά ιδρύματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τούτο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά απαξίωση των ελληνικών κρατικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία επιχειρείται συχνά και συστηματικά από κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από μερίδα ακαδημαϊκών. Είμαι πεπεισμένη ότι η ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν τα κρατικά πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και από την κατ' έτος κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στην παγκόσμια λίστα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η αύξηση των κονδυλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έρευνα, παράλληλα με τη δυνατότητα λειτουργίας και μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ερ.: Πολλοί αναρωτιούνται πού είναι το τέλος διαδρομής για την παρούσα κυβέρνηση. Εσείς τι πιστεύετε;
Απ.: Θεσμικά, η θητεία της κυβέρνησης λήγει τον Οκτώβριο 2019. Αν με ρωτάτε εάν η παρούσα κυβέρνηση, η οποία, να σας θυμίσω, προέκυψε μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και στην οποία συμμετέχει και η Νέα Ελληνική Ορμή, έχει ολοκληρώσει το έργο της, θα σας απαντήσω όχι. Επειδή πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, θεωρώ πως πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της στην ώρα της. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση διάλεξαν τον δρόμο της άρνησης, της πολιτικής όξυνσης, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο και μας έχει όλους ανάγκη.
Ερ.: Ο κ. Κοτζιάς επιμένει πάντως στα όσα λέει για τον κ. Καμμένο…
Απ.: Είναι η άποψή του, την οποία ακούω. Δεν θα σχολιάσω. Σημασία έχει ο κοινός σκοπός που είναι η χώρα να πορευτεί εν ειρήνη, δίχως κλυδωνισμούς.
Ερ.: Η μάχη για το Δήμο Αθηναίων ατύπως ξεκίνησε. Πώς είδατε την υποψηφιότητα Μπακογιάννη και όσα εκείνος είπε στην πρεμιέρα της καμπάνιας του;
Απ.: Είναι μια υποψηφιότητα ανάμεσα σε άλλες υποψηφιότητες που εκδηλώνονται. Οι Αθηναίοι έχουν εμπειρία και πιστεύω ότι θα επιλέξουν με αυτοδιοικητικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.
Ερ.: Η Νέα Ελληνική Ορμή πώς θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές;
Απ.: Με τους άξονες πολιτικής της, με την παραγωγή έργου, αφού συμμετέχει στην κυβέρνηση και ιδίως στον κρίσιμο τομέα της Ασφάλειας, και με συνεργασίες οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματικές συγκλίσεις.
Ερ.: Η αντιπολίτευση φέρνει συνεχώς στην πρώτη γραμμή το θέμα της ανομίας, του ρόλου του «Ρουβίκωνα» και των πανεπιστημίων. Κάποιοι πιο «σκληροπυρηνικοί», μάλιστα, ζητούν να καταργηθεί εντελώς το πανεπιστημιακό άσυλο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ανέχεται, και την Αστυνομία ότι δεν επεμβαίνει. Ποια είναι η δική σας θέση για όλα αυτά και ποια πρέπει να είναι η στάση της Αστυνομίας;
Απ.: Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η Αστυνομία δεν είναι η πανάκεια για ο,τιδήποτε μας συμβαίνει. Το έχω δηλώσει πολλές φορές ότι για εμάς στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχουν άβατα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια για την επίλυση προβλημάτων που άπτονται της λειτουργίας των ίδιων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ξέρετε, έχω ήδη τονίσει ότι ο «Ρουβίκωνας», τον οποίο αναφέρετε στο ερώτημά σας, πολιτεύεται, επενδύοντας στα κενά που αφήνει το επίσημο κράτος. Είτε στο κομμάτι της Εκπαίδευσης, είτε στης Ασφάλειας. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κάνουν «στέκια» στις πανεπιστημιακές σχολές. Πατούν, π.χ. στο κενό που αφήνει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Πανεπιστήμιο χρειάζεται χρηματοδότηση για την έρευνα, αλλά χρειάζεται να περιφρουρήσει και το αυτοδιοίκητό του.
Ερ.: Τον τελευταίο καιρό έχουμε πολλά κρούσματα επιθέσεων κατά αστυνομικών, όπως στο Α.Τ. Ομόνοιας, σε ένα περιπολικό κοντά στην ΑΣΟΕΕ και άλλα, ενώ προβάλλεται ένα κλίμα ανασφάλειας από την πλευρά αστυνομικών. Σας ανησυχεί το φαινόμενο και τι σκέφτεστε ενόψει και της επετείου του Πολυτεχνείου καθώς και εκείνης της 6ης Δεκεμβρίου;
Απ.: Η φυσική ηγεσία σχεδιάζει τον επιχειρησιακό χάρτη και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η πολιτική ηγεσία δίνει την κατεύθυνση η οποία είναι οι πολίτες με ασφάλεια να συμμετέχουν στην επέτειο.
Ερ.: Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής μιλούν για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, που δεν επιτρέπουν αποτελεσματική ασφάλεια και αντιμετώπιση καταστροφών. Πώς αντιμετωπίζετε το θέμα; Θα κάνετε προσλήψεις;
Απ.: Έχουμε ανάγκη από «νέο αίμα» αναμφισβήτητα. Η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία χρειάζονται νέο στελεχιακό δυναμικό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της μικρής μεσαίας και μεγάλης παραβατικότητας, αλλά και το αγαθό της Ασφάλειας που είναι προϋπόθεση για Ελευθερία, Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη